Katso upeat kuvat jääveistoksista: Jäänveistäjien taidonnäytteitä päästiin ihastelemaan sunnuntaina Enonkoskella

Maailman parhaat jäänveistäjät urakoivat viikonlopun aikana Enonkoskelle kymmenen upeaa jäätaideteosta. Teoksia voi käydä ihailemassa koskipuistossa. Iltavalaistuksessa taideteokset ovat parhaimmillaan.

Soila Puurtinen

Jäinen kotka on nousemassa siivilleen kosken partaalla.
Jäinen kotka on nousemassa siivilleen kosken partaalla.

Enonkoskella tehtiin viikonloppuna jäästä silmänruokaa, kun kolme maailman parhaimpiin jäänveistäjiin lukeutuvaa taiteilijaa esitteli ammattitaitoaan koskipuistossa. Jakutialaiset Egor Sleptcov ja Roman Petrov sekä Mongoliasta kotoisin oleva Lghagvadorj Dorjsuren veistivät kymmenen toinen toistaan upeampaa veistosta enonkoskelaisten iloksi.

Soila Puurtinen

Koskessa nähty kalastava koskikara antoi taiteilijoille inspiraation.

Kaikki teokset liittyvät tavalla toisella koskeen, kertoo tapahtuman puuhamiehenä toiminut Tuomo Jantunen Jäälinna ry:stä.

— Esimerkiksi tämä koskikara, jolla on kala suussaan, nähtiin, kun tulimme katsomaan perjantaina paikkoja. Veistäjät saivat siitä inspiraation, Jantunen kertoo.

Veistosten aiheena on myös muita lintuja, norppa sekä jänis. Sunnuntai-iltana kaikki veistokset olivat valmiina ja ne hohtivat hienosti iltavalaistuksessa.

Aiemminkin Suomessa

Jakutialainen Roman Petrov oli nyt Suomessa ensimmäistä kertaa, mutta maanmiehensä Egor Sleptcov ja mongolialainen, nykyään Japanissa perheineen asuva 45-vuotias Lghagvadorj Dorjsuren ovat vierailleet täällä jo aiemminkin.

Lghagvadorj Dorjsuren kertoo tulleensa Suomeen ensimmäistä kertaa jo viisitoista vuotta siten.

— Helsingissä oli silloin jäänveistokisat, joihin osallistuin, ja tutustuin silloin Tuomo Jantuseen, hän kertoo.

Sittemmin Dorjsuren on tullut liki vuosittain Suomeen ja Enonkoskelle joko jäätaidetta tai hiekkaveistoksia tekemään. Hän kertoo veistävänsä ammatikseen ja jään lisäksi materiaalina on usein puu.

Soila Puurtinen

Mongolialainen, Japanissa perheineen asuva Lghagvadorj Dorjsuren on ammattiveistäjä. Materiaalina tällä kertaa jää, mutta taidetta syntyy myös hiekasta ja puusta.

Jään laatu miellytti

Haastatteluhetkellä työn alla oli liki parimetriä korkea joutsen, jonka veistämiseen kahdesta päällekkäin asetetusta jäälohkareesta kului ammattiveistäjältä työpäivän verran. Työvälineinä oli sähkökäyttöinen moottorisaha sekä erilaisia käsityökaluja.

Tämänkertaisen materiaalin kolminkertainen maailmanmestari arveli olevan ”jostain Lapista”, mutta kuultuaan sen olevan lähellä olevalta Puruvedeltä huudahti hän hyväksyvästi.

— Siis täältä läheltä? Jää on oikein hyvää ja kirkasta!

Alaskasta Liettuan kautta Suomeen tullut Dorjsuren piti sunnuntaipäivän keliä erinomaisena jäänveistoon. Lauantaina ilma oli hieman liian lämmintä ja jää alkoi jo sulaa auringonpaisteessa.

Soila Puurtinen

Valaistus, joko luonnonvalo tai keinovalo, tuo jääveistosten hienot yksityiskohdat parhaiten esiin.

Jääveistoksien ikävin piirre onkin teoksen sulaminen viimeistään muutaman viikon kuluessa sen valmistumisesta, mutta Dorjsuren toteaa, että se on vain hyväksyttävä.

— Ensimmäisen kerran se kyllä harmitti, kun hieno työ suli vedeksi, hän nauraa.

Suomesta Dorjsuren suuntaa taas takaisin Alaskaan, mutta ei kuitenkaan veistämään tai kisaamaan.

— Vuorossa on tällä kertaa tuomarointia, hän kertoo.

Soila Puurtinen

Jakutialainen Roman Petrov oli ensimmäistä kertaa Suomessa veistämässä jäätä.

Kolmen viikon reissu Suomeen

Maailman kärkiveistäjät saatiin poikkeamaan Enonkoskelle, kun ohjelmaan sattui sopivasti kolme välipäivää. Kolmikko tuli Enonkoskelle Joensuusta, jossa he veistivät jäätaidenäyttelyn Botaniassa. Enonkoskelta matka jatkui vielä sunnuntaina Leppävirralle ja edelleen Kuopioon. Kaikkiaan veistäjät viettävät Suomessa kolme viikkoa Jäälinna ry:n tapahtumissa.

Tuomo Jantunen kertoo, että huippuveistäjillä on paljon kysyntää ympäri maailman. Vuosien takaiset suhteet ovat kuitenkin pitäneet ja Jantunen on saanut houkuteltua taiteilijat vuosi toisensa jälkeen Suomeen.

Soila Puurtinen

Egor Sleptcov oli lähtenyt jo toista kertaa Jakutiasta Suomeen.

Yleishyödyllisen jää- ja hiekkaveistotapahtumia järjestävän Jäälinna ry:n kotipaikka on Savonlinnassa. Luonnollista olisikin, että jäänveistoa nähtäisiin vielä joskus esimerkiksi Olavinlinnassa.

— Kaikilla veistäjillä on haluja tulla sinne veistämään, mutta saa nähdä toteutuuko se lähivuosina vai toteutuuko ollenkaan, Jantunen pohtii.

Jäälinna ry:n yhteistyökumppanina jäänveistotapahtumassa oli Enonkosken kunta, jolle näyttelystä koitui 2000 euron kustannus.

Luetuimmat