Partalansaarelle ja Väätälänmäelle vedetään tänä kesänä sähkölinjoja reilulla miljoonalla – JSE: Siirtovarmuus paranee Sulkavalla

Työt alkavat toukokuussa ja jatkuvat vuoden loppuun.

Antti Varonen

Sulkavalla uusitaan tänä kesänä sähkönsiirtoverkkoa noin 1,1 miljoonalla eurolla. Arkistokuva
Sulkavalla uusitaan tänä kesänä sähkönsiirtoverkkoa noin 1,1 miljoonalla eurolla. Arkistokuva

Järvi-Suomen Energia jatkaa tänä vuonna sähkön toimitusvarmuuden parantamista Sulkavalla kahdella kohteella, yhtiö tiedottaa.

Toinen on Partalansaarella Suurusmäen ja Saajaveden välillä ja toinen Väätälänmäellä Pieksunjärven ja Kyrsyvän välillä.

Verkostoinsinööri Mika Mielikäisen mukaan keskustaajama alkaa olla jo niin hyvällä mallilla, että voidaan siirtyä uusimaan yhä enemmän haja-asutusalueen runkoreittejä ja haarayhteyksiä.

Myös Sulkavalla kuten muuallakin maakunnassa vanha ilmajohtoverkko on rakennettu metsien läpi 1950–70-luvuilla. Nyt vedetään sekä uutta ilmajohtoa että maakaapelia teiden varsiin. Maakaapeli ei vaurioidu kuin kaivinkoneella ja tien varressa ilmajohto on selvästi nopeampi korjata esimerkiksi myrskytuhon jälkeen kuin keskellä korpea oleva.

Maksaa 1,1 miljoonaa

Väätälänmäelle tulee ilmajohtoa noin 10 kilometriä ja kiinteistöille maakaapelia reilut kaksi kilometriä. Tämä maksaa noin 470 000 eli noin 10 000 euroa per alueen asiakastalous. Urakoitsija on Voimatel Oy.

Partalansaareen rakennetaan ilmajohtoa noin 10 kilometriä ja kiinteistöille maakaapelia noin 11 kilometriä. Kustannus on noin 630 000 euroa. Alueella on lähes 80 taloutta, ja investointi reilut 8000 euroa per talous. Tämän urakoi Elvera Oy.

Partalansaarella aletaan töihin toukokuun puolivälissä ja Väätälänmäellä suunnittelun valmistuttua.

Uusia sähköpylväitä tarvitaan molemmille työmaille noin 200 kappaletta. Työ hidastaa liikennettä ja aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä kyseisillä alueilla, joten autoilijoilta toivotaan malttia ja varovaisuutta.

Valmista pitäisi uuden verkon osalta olla vuoden loppuun mennessä. Vanhaa puretaan pois talvella ja keväällä 2021.

Järvi-Suomen Energia parantaa sähkönjakeluverkkoaan tänä vuonna 50 miljoonalla eurolla.