Sosteri ei anna eristäytymissuosituksia Mikkelissä käyneille – "Omia oireita pitää seurata tarkasti ja hakeutua tarvittaessa herkästi testiin"

Essote suosittelee sosiaalisten kontaktien välttelyä Mikkelin keskikaupungilla viime viikonloppuna asioineille.

Taru Hokkanen

Essote suosittelee sosiaalisista kontakteista pidättäytymistä Mikkelin keskustassa viikonvaihteessa asioineille. Sosteri ei anna samaa suositusta Mikkelissä käyneille.
Essote suosittelee sosiaalisista kontakteista pidättäytymistä Mikkelin keskustassa viikonvaihteessa asioineille. Sosteri ei anna samaa suositusta Mikkelissä käyneille.

Sosteri ei anna Mikkelin keskustassa viime viikonloppuna käyneille ihmisille erityisiä suosituksia sosiaalisten kontaktien välttämisestä. Sosterin alueellista suositusta maskien käyttämisestä ei anneta.

Essote tiedotti keskiviikkona, että lähes kaikki Mikkelin kaupungin keskustassa perjantain 4.9. ja maanantain 9.9. välisenä aikana asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Essote suosittelee, että he välttäisivät sosiaalisia kontakteja ainakin viikon verran ja seuraisivat koronavilkusta mahdollisia altistuksia.

Essoten alueella on voimassa alueellinen maskisuositus, joka koskee muun muassa joukkoliikennettä sekä tapahtumia, joissa suojavälin pitäminen on vaikeaa. THL:n suosituksen mukaan maskisuositus pitää antaa niiden sairaanhoitopiirien alueille, joissa on todettu uusia koronatartuntoja kahden edellisviikon aikana.

Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen kertoo, että Mikkelin tilannetta seurataan Savonlinnassa tarkkaan. Suositusten antamista mietittiin viimeksi torstaiaamuna palaverissa, jossa olivat mukana Sosterin perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon tartuntatautilääkärit.

– Emme anna Mikkelissä viikonvaihteessa käyneille suositusta sosiaalisesta eristäytymisestä. Suosittelemme, että he seuraavat tarkasti oireitaan ja myös koronavilkkua, jos heillä on ollut se käytössään. Jos oireita tulee, testiin kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä.

Mikkelissä on tällä viikolla torstaiaamuun mennessä todettu 23 tartuntaa. Ne kaikki liittyvät saman tartuntaketjuun, jossa tartunnan saaneet ovat Jukureiden U20-liigajoukkueen pelaajia tai heidän lähipiiriään.

Viikonlopun aikana monet sittemmin tartunnan saaneiksi todetuista liikkuivat lieväoireisina tai oireettomina lähes kaikissa Mikkelin keskustan ravintoloissa, kahviloissa ja kaupoissa. Viikonlopun aikana Mikkelissä järjestettiin myös Sapas-festivaali, jossa ihmisiä liikkui eri ruokaravintoloissa.

Luukkosen mukaan Mikkelissä asioineille ei siis anneta suositusta sosiaalisesta eristäytymisestä.

– Mutta jokainen voi tietenkin käyttää omaa harkintaa, jos asia pohdituttaa, Luukkonen sanoo.

Sosterin alueella ei maskisuositusta – Tartunta todettu viimeksi toukokuussa

Sosterin alueella ei anneta alueellista maskisuositusta, koska edelliset uudet koronatartunnat on todennettu toukokuussa. Siihen mennessä alueella oli todennettu yhteensä 13 koronatartuntaa, joista 12 Savonlinnassa. Keskiviikkona THL:n tilastoihin putkahti Sosterin alueen 14 positiivinen tulos. Luukkosen mukaan tämä ei kuitenkaan ole uusi tartuntatapaus vaan aiemmin todetun tapauksen tarkistus. Vastaavanlainen tapaus oli elokuussa, kun THL:n tilastoissa oli muutaman päivän ajan yksi ylimääräinen tartunta, jonka THL sittemmin poisti tilastoista.

Perlinassa lauantaina ruokailleitten on myös seurattava vointiaan

Sosteri pyytää, että lauantaina 5. syyskuuta kello 16.30–18.30 ravintola Perlina di Castellossa, Savonlinnassa, ruokailleet ihmiset seuraavat vointiaan. Jos koronainfektioon sopivia oireita ilmaantuu, pitää ottaa yhteyttä Sosteriin koronatestiin pääsemiseksi.

Kyseisessä ravintolassa ruokaili kyseiseen aikaan ulkopaikkakuntalainen henkilö, jolla sittemmin on todettu koronatartunta.

Henkilö oli mukana Savonlinnan Taitoluistelijoiden lauantaina järjestämissä B-sarjojen aloituskilpailussa ja ISU-kutsukilpailussa. Hänen kontaktinsa jäähallissa on kartoitettu, eivätkä ne aiheuta Savonlinnassa jatkotoimia.

Uusimmat uutiset