Käräjäoikeus tuomitsi Kaakkois-Suomen kokoomuksen entisen toiminnanjohtajan törkeästä kavalluksesta ja kavalluksesta 7 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen

Ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi entisen toiminnanjohtajan korvaamaan kavaltamiaan varoja yli 16 000 eurolla.

Jussi Lopperi

Paula Kylä-Harakkaa koskevia syytteitä käsiteltiin Kymenlaakson käräjäoikeudessa Kouvolassa lokakuun alussa. Hänen lakimiehensä oli oikeudessa varatuomari Teemu Veijola.
Paula Kylä-Harakkaa koskevia syytteitä käsiteltiin Kymenlaakson käräjäoikeudessa Kouvolassa lokakuun alussa. Hänen lakimiehensä oli oikeudessa varatuomari Teemu Veijola.

Kymenlaakson käräjäoikeus on antanut tuomionsa Kaakkois-Suomen kokoomuksen entistä toiminnanjohtajaa Paula Kylä-Harakkaa koskevassa tapauksessa.

Oikeus katsoi Kylä-Harakan syyllistyneen törkeään kavallukseen ja kavallukseen.

Oikeus tuomitsi Kylä-Harakan seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi entinen toiminnanjohtaja tuomittiin maksamaan erilaisia korvauksia yli 28 000 euroa.

Kavaltamalla hankkimiaan varoja Kylä-Harakka tuomittiin korvaamaan Kaakkois-Suomen Kokoomus ry:lle ja Kaakkois-Suomen Kansallismedia oy:lle yhteensä yli 16 000 euroa.

Loput korvaukset koostuvat esimerkiksi Kylä-Harakan asianajajan kustannuksista, oikeudenkäynti- ja selvittelykuluista.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Syyttäjän vaatimus oli 8 kuukautta ehdollista vankeutta

Kylä-Harakkaa syytettiin törkeästä kavalluksesta ja kavalluksesta. Syyttäjä vaatii kahdeksan kuukauden ehdollista vankeutta.

Syytteen mukaan Kylä-Harakka anasti vuosina 2013—2016 yhteensä yli 25 000 euroa.

Hänen epäiltiin kavaltaneen Kaakkois-Suomen Kokoomus ry:ltä noin 22 000 euroa ja yhdistyksen omistamalta Kaakkois-Suomen Kansallismedia oy:ltä 3 300 euroa. Asianomistajat vaativat syytetyltä vahingonkorvauksia yhteensä noin 17 000 euroa ja selvittelykulukorvauksia 8 000 euroa.

Kylä-Harakka kiisti syytteet

Kylä-Harakka kiisti oikeudessa syytteet. Puolustuksen mukaan valtaosa rikosepäilyn kohteena olevista rahoista käytettiin yhdistyksen ja yhtiön toimintaan. Kylä-Harakka myönsi, että yksittäisiä summia, kuten muuttolaskut, hän käytti omiin tarkoituksiinsa.

Puolustuksen mukaan omiin menoihin käytetyt summat oli kuitenkin maksettu takaisin tai ainakin aiottu maksaa, eikä tarkoituksena ole ollut kavaltaa. Epäselvän rahankäytön taustalla oli kiireinen elämäntilanne ja Kylä-Harakan henkilökohtaiseen elämään liittyvä kriisi.

Puoluekokouksen kadonnut käteiskassa avasi vyyhdin

Talousepäselvyydet alkoivat tulla ilmi loppuvuonna 2016, kun piiri ei saanut Kylä-Harakalta tietoa, minne ja milloin kesällä Lappeenrannassa pidetyn puoluekokouksen käteiskassan rahat on siirretty.

Tulot alkoivat erityisesti kiinnostaa, koska voitolliseksi suunniteltu kokous tuottikin tappiota. Piiriyhdistyksen silloinen puheenjohtaja Heikki Järvenpää kertoi oikeudessa todistajana kysyneensä rahojen perään Kylä-Harakalta useita kertoja syksyn 2016 aikana. Tämä ei ollut vastannut viesteihin tai muihin yhteydenottoihin.

Kylä-Harakka oli tallettanut rahoja 6 450 euroa omalle tililleen, josta hän siirsi ne yhdistykselle vasta seuraavana keväänä maaliskuussa 2017.

Käteiskassa-selkkauksen jälkeen Kaakkois-Suomen kokoomuspiiri alkoi perata edeltävien vuosien tilitapahtumia tarkalla kammalla. Selvitystyö johti siihen, että poliisille tehtiin tutkintapyyntö.

Yli viisi vuotta toiminnanjohtajana

Kylä-Harakka toimi Kaakkois-Suomen kokoomuksen toiminnanjohtajana reilut viisi vuotta. Marraskuussa 2016 hän siirtyi töihin kokoomuksen puoluetoimistoon järjestöpäälliköksi, mutta jatkoi samalla oman työnsä ohessa toiminnanjohtajana.

Toukokuussa 2017 Kylä-Harakka siirtyi Tuusulan kunnan viestintäpäällikön viransijaiseksi.