Iltalehden tietojen mukaan Savonlinnan seudun kuntien sote-maakunta olisi jäämässä avoimeksi lakiluonnoksessa – Kunnilta kysyttäisiin taas, mihin maakuntaan ne haluaisivat

Iltalehti kertoo hallituspuolueitten sopineen, että Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakuntajako jäisi vielä avoimeksi.

Paula Pohjamo

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kuuli tammikuussa Kuopiossa pohjoissavolaisten näkemyksiä sote-uudistuksesta. Mikkeliin suunniteltu eteläsavolaisten kuuleminen peruuntui.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kuuli tammikuussa Kuopiossa pohjoissavolaisten näkemyksiä sote-uudistuksesta. Mikkeliin suunniteltu eteläsavolaisten kuuleminen peruuntui.

Iltalehden tietojen mukaan kysymys Savonlinnan seudun sote-maakunnasta jäisi avoimeksi, kun hallitus piakkoin lähettää sote- ja maakuntauudista koskevat lakiluonnokset lausuntokierrokselle.

Lausuntokierros alkaisi ennen juhannusta, ja eduskunta saisi lain käsiteltäväkseen joulukuussa.

Laissa on tarkoitus määritellä maakuntajako sekä se, mihin maakuntaan mikäkin kunta kuuluu. Iltalehden mukaan hallituspuolueitten neuvotteluissa on sovittu, että Etelä-Savon maakunnan ja Pohjois-Savon maakunnan osalta kuntajako olisi auki.

Iltalehden arvion mukaan tämä tarkoittaisi, että hallitus odottaisi näiden maakuntien kuntien itse ilmaisevan, mihin sote-maakuntaan ne haluavat mennä.

Toisaalta Iltalehti kertoo, että keskustan eduskuntaryhmän on käsitellyt asiaa kahdesti kevään aikana ja ollut yksimielisesti sitä mieltä, että Savonlinnan seudun paikka on Etelä-Savon maakunnassa.

Itä-Savo ei ainakaan toistaiseksi ole saanut tarkistettua Iltalehden tietoja suuntaan tai toiseen.

Lue Iltalehden juttu kokonaisuudessaan tästä.

Sosterin kunnat ovat ilmoittaneet haluavansa Pohjois-Savon soteen – Etelä-Savon sote-kuuleminen peruuntui viime tingassa, kun ministerin piti sen sijaan olla päättämässä koronarajoituksista

Savonlinnan seudun kunnat Savonlinna, Enonkoski, Sulkava ja Rantasalmi ilmoittivat jo viime syksynä haluavansa Pohjois-Savon sote-maakuntaan.

Itä-Savo sai viimeksi toukokuun 4. päivänä sosiaali- ja terveysministeriöstä varmistuksen, että Savonlinnan seudun kuntien sote-maakunnasta ei ole tehty ratkaisua.

Ratkaisua on odotettu viime vuoden lopulta saakka. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) arvioi sote-kuulemiskierroksellaan tammikuussa Kuopiossa ratkaisun tulevan "näillä keväthangilla".

Savonlinnan seudulla arvioitiin ratkaisun tulevan pian sen jälkeen, kun Kiurun olisi maaliskuussa käynyt kierroksellaan Mikkelissä kuulemassa Etelä-Savon – siis Essoten ja Sosterin alueitten – näkemyksiä uudistuksesta.

Kuulemiskierros kuitenkin keskeytyi koronaepidemian takia.

Mikkeliin suunniteltu kuulemistilaisuus peruuntui viime tingassa. Kuulemistilaisuuden sijasta Kiuru ja muut ministerit päättivät tuona päivänä koulujen sulkemisesta ja yli kymmenen hengen kokoontumisten kieltämisestä.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut