Haave toteutui - koti Puruveden rannalla on nyt virallinen

Kerimäen Kumpurannassa Puruveden rannalla seisoo tyytyväinen mies. Alkuviikosta tuli kaivattua postia: poikkeamislupapäätös. Vapaa-ajan asunto on nyt virallinen koti.

Soila Puurtinen

Ari ja Virpi Kupiainen rakensivat Puruveden rannalle vapaa-ajan asunnon, joka tuoreella poikkeamispäätöksellä muutettiin vakituiseen asumiseen. Oma koti järven rannalla on ollut pitkäaikainen haave, jota Nettakaan ei pane pahakseen.
Ari ja Virpi Kupiainen rakensivat Puruveden rannalle vapaa-ajan asunnon, joka tuoreella poikkeamispäätöksellä muutettiin vakituiseen asumiseen. Oma koti järven rannalla on ollut pitkäaikainen haave, jota Nettakaan ei pane pahakseen.

Jäät lähtivät viime viikon lopulla ja Kerimäen Kumpurannassa metsäkoneurakoitsija Ari Kupiainen odottelee, milloin kesä tulee Puruveden rannalle. Hän muutti vaimonsa Virpin kanssa hirsitaloon Vasamalahden rannalle tammikuun lopulla, kun rakennuksen loppu- ja käyttöönottotarkastus oli tehty. Poikkeamislupapäätös tuli alkuviikosta. Monen vuoden haave on toteutunut.
— Pitänee tällä viikolla lähteä kirjoja muuttamaan, mies myhäilee 80-neliöisen kodin tupakeittiössä.
Lavolanrannaksi nimetty paikka on pariskunnalle tärkeä. Tontti on ollut vuodesta 1983 ja vuonna 2002 perhe rakensi rannalle saunamökin. Jo tuolloin heillä oli päärakennuksen piirustukset valmiina ja poikkeuslupakin haettuna.
— Olemme olleet paljon täällä rannassa. Asuntovaunua pidettiin alkuun täällä muutamana kesänä ja veneellä on ollut hyvä lähteä vesille. Viime kesän asuimme saunatuvassa.
— Kun nuorimmainen kolmesta lapsesta, Aki, tuli firmaan osakkaaksi vuosi takaperin, pikku hiljaa alkoi itää ajatus, että Aki jäisi kotipaikalle ja että me rakentaisimme talon tänne rannalle.

Kun Kupiainen meni selvittämään rakennuslupa-asioita piirustukset, karttakuvat ja muut tarvittavat paperit mukanaan, kaavoituspäällikkö tyrmäsi ajatuksen heti. Omakotitalon poikkeuslupaa ei myönnetä, jos muutto ei ole näköpiirissä.
— Ajattelimme, että muutaman vuoden sisään poika lunastaa kotipaikan emmekä siis voineet sanoa ihan varmasti, milloin muuttaisimme. Ajattelimme ensin, että viimeistään eläkkeellä. Kaavoituspäällikkö kehotti meitä rakentamaan tämän vapaa-ajan asuntona omakotitalon vaatimusten mukaan ja hakemaan sitten poikkeusluvan.
Aki osti kotipaikan joulukuussa.
Rantaviivaan on Puruveden osayleiskaavan vaatimusten mukaisesti 40 metriä matkaa, hieman ylikin.
— Ei kehtaa ihan metsän keskelle rakentaa, saa töissä sen verran olla metsässä, Kupiainen naurahtaa.
Hän pitää paikoin vaadittua 50 metrin etäisyyttä rannasta liian pitkänä. 30 metriä pitäisi riittää.
Kaavoittaja katsoi tontin sijaintia kartalta ja totesi, että rakennuspaikka sijaitsee kylän asutuksen lähellä, kuten pitääkin. Kirkonkylälle on noin 19 kilometriä.

Soila Puurtinen

vapaa-ajan_asuntojen_muuttaminen_vakituisiksi.jpg

Rakentamisessa nälkä kasvoi syödessä ja valmista piti saada äkkiä. Elokuun alussa käytiin pohjaa tekemään ja syyskuussa tuli kehikko.
Kupiainen myöntää, että kun hän rupesi rakennuslupaa anomaan, tuntui paperisota alussa mahdottomalta. Mutta kun asioihin kunnolla paneutui, ei se ollut niin hankalaa. Sitä hän piti turhana, että rakennuslupaa varten viime kesänä kuullut naapurit piti kuulla poikkeamislupaa varten uudelleen.
— Ei ollut mieli puoleen vuoteen muuttunut.
Poikkeusluvan hintaa 530 euroa Kupiainen pitää liian korkeana. Yhdistetyn autotalli-, katos- ja varastorakennuksen rakennuslupaa odotellaan seuraavaksi.

Kupiaisen mielestä lupaehtoja pitäisi helpottaa, jotta vapaa-ajan asuntoja voitaisiin muuttaa vakituiseen asumiseen. Savonlinnan seudulla on paljon rantoja. Muutoksia tehtäisiin varmasti enemmän, mutta ei ruuhkaksi asti.
— Nekin veroeurot kaupungin kassaan varmasti sopisivat. Soteenkin tulee valinnanvapaus, pitäisi saada asuakin, missä haluaa. Toki vanhemmissakin rakennuspaikoissa vaaditaan rakentamaan nykyaikaiset jätejärjestelmät, mikä tuo kuluja, mutta lisäähän se kiinteisön arvoa. Eikä esimerkiksi Puruvettä pidä pilata.
Hän kertoo, että omassa ikäluokassa olisi varmasti jokunen, joka voisi muuttaa mökin kodiksi ja palata kotiseudulle.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.