Kuiva kesä tuntuu yhä — Saimaa on laskenut normitasoon ja lasku todennäköisesti vielä jatkuu

Vesien pintalämpötila on laskenut ajankohdan normaalilukemiin ja on 10-12 astetta.

Inka Nordlund

Saimaan pinta oli vielä heinäkuussa puoli metriä ajankohdan normitasoaan ylempänä, mutta kuiva kesä on saanut veden laskemaan normaalikorkeuteen ja laskun ennustetaan jatkuvan.

Vuoksen vesistöalueella satoi kesällä ja etenkin touko- ja heinäkuussa hyvin vähän ja veden pinta laski monissa järvissä paljonkin.

Syyskuun puolivälistä saakka sateita on saatu tavanomaista enemmän, mutta useiden luonnontilaisten järvien ja jokien vedenpinnat ovat edelleen keskimääräistä tasoaan alempana.

Saimaan pinta oli tiistaina 25.9.2018 Savonlinnan Pihlajaveden asteikossa NN + 75,92 m, mikä on suunnilleen ajankohdan keskitasolla, kun vielä heinäkuun alussa oltiin ns. normaalivyöhykkeen ylärajalla eli puoli metriä ajankohdan keskitasoa ylempänä.

Ennusteen mukaan Saimaan pinta laskee marraskuun lopulle saakka ja on silloin 10-20 senttiä tämänhetkistä alempana.

Kermajärven pinta on tällä hetkellä tasossa NN + 79,74 m. Vedenkorkeus on -10 cm ajankohdan keskitason alapuolella. Vedenpinnan laskun ennustetaan pysähtyvän ja lähtevän nousuun lokakuun aikana.

Myös Pyhäveden (-15 cm) ja Vuohijärven (-10 cm) vedenpinnat ovat keskimääräistä alempana.

Järvivesien pintalämpötilat ovat laskeneet ajankohdan keskiarvon tasolle. Mikkelin Haukivuorella Kyyvedellä pintaveden lämpötila oli 25.9. aamulla 10,8 astetta ja  Savonlinnan Oravissa Haukivedellä 12,0 astetta.

Uusimmat uutiset