Tilastotkin paljastavat: Mertala Savonlinnan onnettomuusherkintä aluetta — "Aina kun siellä on liikennevalot pois käytöstä, niin jo paukkuu"

Savonlinnassa tapahtuu eniten liikenneonnettomuuksia kaupunkialueella ja kaupungin itäpuolella.

Soila Puurtinen

Mertalan risteys on erittäin kolariherkkää aluetta. Risteysalueella kulkee paljon myös raskasta liikennettä, koska risteysalueen läpi kulkee valtatie 14.
Mertalan risteys on erittäin kolariherkkää aluetta. Risteysalueella kulkee paljon myös raskasta liikennettä, koska risteysalueen läpi kulkee valtatie 14.

Liikenneonnettomuuksissa menehtyi viime tammikuun ja joulukuun välisenä aikana Savonlinnassa yksi henkilö ja loukkaantui 40, selviää Itä-Suomen liikenneturvallisuuskatsauksesta. Koko Etelä-Savon maakunnassa menehtyneitä oli 15 ja loukkaantuneita 187.

Savonlinnassa onnettomuuksia sattuu selvästi eniten kaupunkialueella. Etelä-Savon pelastuslaitoksen palopäällikkö Antti Peltonen sanoo, että kaikkein onnettomuusherkintä aluetta näyttää olevan Mertalan risteys.

— Tuntuu siltä, että aina kun siellä on liikennevalot pois käytöstä, niin jo paukkuu, vastaa Peltonen puhelimeen tiistaina, jolloin Mertalan risteyksessä oli kolmen auton kolari.

Myös Savonlinnan itäpuolen liikenneväylillä Joensuuntiellä ja Savonlinnantiellä näyttää kolareita olevan säännöllisesti vuodesta toiseen, selviää netistä löytyvästä Strafica Oy:n liikenneonnettomuustilaston karttapohjaisesta katselusovelluksesta. Sovelluksesta löytyy koko maan liikenneonnettomuudet kartalle merkittyinä vuosilta 2013-2017.

Itä-Suomen alueella eniten liikenteessä menehtyneitä Etelä-Savossa

Itä-Suomen maakunnista eniten liikenneonnettomuuksissa menehtyi vuoden 2018 tammi-joulukuussa ihmisiä Etelä-Savossa, yhteensä 15. Etelä-Savon tuhoisin onnettomuus oli kolmen hengen vaatinut nokkakolari. Kahdessa moottoripyöräonnettomuudessa menehtyi yhteensä kaksi henkilöä. Onnettomuuksien syynä oli kaatuminen.

Henkilöauton ja kuorma-auton kohtaamisonnettomuuksia sattui kaksi ja niissä menehtyi kummassakin yksi henkilö. Suistumisonnettomuuksissa menehtyi kolme henkilöä kolmessa onnettomuudessa ja yksi henkilö menehtyi henkilö- ja pakettiauton risteyskolarissa. Tasoristeysonnettomuudessa menehtyi yksi henkilö ja lossilta ulosajossa yksi henkilö.

Alkoholi oli syypäänä 12 onnettomuudessa Etelä-Savossa ja niistä kuolemaan johtaneita onnettomuuksia oli 3. Ylinopeus oli ilmeisenä syynä neljässä kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa. Kuljettajan ajoterveys oli niin ikään syynä neljässä kuolonuhreja vaatineessa liikenneonnettomuudessa.

Pohjois-Savon tuhoisin liikenneonnettomuus oli Kuopiossa sattunut bussin ulosajo, jossa menehtyi 4 henkilöä. Kaikkiaan Pohjois-Savossa menehtyi liikenteessä 13 henkilöä ja loukkaantui 192. Pohjois-Karjalassa liikenneonnettomuuksissa menehtyneitä oli viime vuonna 7 ja loukkantuneita 138.

Valtateiden parantamisia työn alla

Liikenneväylien parantaminen eteni Etelä-Savossa sekä viitostiellä että valtatiellä 14. Valtatie 5:n parantaminen Mikkelin kohdalla valmistui ja valtatien kehittäminen etenee seuraavina vuosina Juvalle saakka.

Hirvionnettomuuksien estämiseksi toteutettiin Etelä-Savoon valtatielle 14 Juvan ja Savonlinnan välille uusi hirvinauhaosuus ja useita entisiä hirvinauhakohteita uudistettiin. Hirvivaara-alueiden tienvarsia raivattiin tiealuetta laajemmalle.

Yhteyspäällikkö Eini Karvonen Liikenneturvasta kertoo, että kevyen, mutta kirkasvärisen muovinauhan vetämisellä hirvivaara-alueille on kokemusten mukaan ollut selvästi hirvivahinkoja vähentävä vaikutus.

— Nauhoitusta on lisätty niille alueille, missä hirviä on liikehtinyt enemmän, Karvonen kertoo.

Koko maassa tieliikenneonnettomuuksissa kuoli tammikuun ja marraskuun välisenä aikana 221 henkilöä, mikä on 11 vähemmän kuin edellisvuonna. Henkilövahinko-onnettomuuksia sattui kaikkiaan 3 966.