Ulkomaanmatkat ja nettiostokset tuottavat jatkuvasti rikosilmoituksia asiattomista veloituksista — Satasien menetyksiä ei kannata edes yrittää selvittää

Katja Juurikko

Pankkikorttien asiattomista veloituksista tulee jatkuvasti rikosilmoituksia varsinkin ulkomaanmatkojen ja nettiostosten jälkeen, kertoo Itä-Suomen poliisi.


Itä-Suomen poliisi kirjaa joka viikko rikosilmoituksia pankkikortin asiattomista veloituksista. Niitä havaitaan usein ulkomaanmatkan tai nettiostosten jälkeen.

Poliisin mukaan matkoilla kortin tiedot on kopioitu esimerkiksi nostoautomaatilla tai ostoksia maksettaessa. Verkossa tietoja päätyy rikollisille tietomurtojen ja virusten avulla.

Kortin tiedoilla on voitu tehdä mitä tahansa ostoksia eri puolilla maailmaa. Suomen rikoslaki ei päde ulkomailla eikä Suomen poliisilla ole siellä toimivaltaa. Poliisihallituksen linjauksen mukaan oikeusapua ulkomailta pyydettäessä tulee harkita asian selvittämisestä aiheutuvaa työmäärää siitä mahdollisesti saatavaan hyötyyn. Omaisuusrikoksessa avunpyynnön raja on useita tuhansia euroja.

Poliisi suosittelee suojautumaan pankkikortin väärinkäytöltä asettamalla verkkopankissa internetin ja ulkomaan käyttöön estoja. Niitä on helppo tarpeen vaatiessa myös muuttaa ja apua aiheeseen saa omasta pankista.