Hyytävältä takatalvelta vältytään Savonlinnan seudulla — Lunta satelee alkuviikosta ”vain” 5—10 senttiä ja lämpömittarikin vajoaa ainoastaan pariin pakkasasteeseen

Talvirenkailla voi huoletta ajella pääsiäiseen saakka.

Katja Juurikko

Keli muuttuu liukkaaksi lumisateiden myötä myös Savonlinnan seudulla. Kesärenkaiden vaihtoon ei ole vielä mikään kiire.
Keli muuttuu liukkaaksi lumisateiden myötä myös Savonlinnan seudulla. Kesärenkaiden vaihtoon ei ole vielä mikään kiire.

Savonlinnan seutu säästyy pahimmilta lumisateilta alkuviikon aikana. Lunta satelee todennäköisesti vain 5-10 senttimetriä maanantai-illan ja tiistain vastaisen yön aikana.

— Maanantaina vettä tulee taivaalta kaikissa olonuodoissa, mutta viimeistään illalla, ellei jo aiemmin, se muuttuu yksinomaan lumeksi, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen.

— Hirveitä määriä lunta ei kuitenkaan pitäisi tulla, sillä sateisin vyöhyke jää Savonlinnan pohjoispuolelle, Tuovinen kertoo.

Tiistaina lunta voi sadella hetkittäin iltaa kohti mentäessä, mutta yleisilmeeltään päivä on pilvinen.

Varjopaikat vielä jäisiä

Pakkasta eivät Ilmatieteen laitoksen säätutkat Savonlinnaan ainakaan alkuviikoksi näytä. Tiistain vastaisena yönä liikutaan nollan asteen vaiheilla. Keskiviikkona mittari vajoaa korkeintaan pariin pakkasasteeseen.

Loppuviikkoa kohti sää alkaa tuntua taas keväiseltä, lämpötila nousee ja perjantaina voi jo pilkistellä aurinkokin.

Kesärenkaiden vaihtoa kannattaa muuttuvan säätilan vuoksi lykätä vielä. Se ei ole muutenkaan järkevää, jos ajalee sorateillä, joissa varjopaikat voivat olla vielä täysin jäisiä.

Lain mukaan nastallisia talvirenkaita saa käyttää toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin asti. Tänä vuonna siis 29. huhtikuuta saakka ja myöhempäänkin, jos keli sitä edellyttää.

Älä roiskuta kuravettä

Kesänopeuksien vaihtaminen on alkanut Etelä-Savossa tänään maanantaina 8. huhtikuuta. Merkit ovat vaihtuneet viimeistään keskiviikkona 10. huhtikuuta.

Liikennemerkien vaihtamisesta tiedottanut Pohjois-Suomen Ely-keskus muistuttaa, että vaikka maanteillä siirrytään kesänopeuksiin, autoilijoiden tulee ottaa keli huomioon ja sovitettava ajonopeus muuttuvien ajonopeuksien mukaisiksi.

Yöpakkaset tai lumi- ja räntäsateet voivat heikentää ajo-olosuhteita merkittävästi, ja tielle valunut sulamisvesi voi jäätyä yöaikaan. Turvallinen ajo edellyttää tällöin alhaisempaa nopeutta kuin liikennemerkki sallii.

Kuljettajien tulee myös välttää lian ja soran roiskuttamista. Muut tiellä liikkujat on hyvä ottaa huomioon antamalla riittävästi tilaa kohdatessa ja ohittaessa.

Kommentoidut