Sosterin kotihoidossa siirrytään koneelliseen lääkkeiden annosjakeluun – "Koneellinen jakelu minimoi inhimillisiä virheitä"

Lääketurvallisuuden arvioidaan parantuvan ja asiakkaiden lääkekustannusten pienenevän.

Katja Juurikko

Lääkkeiden jakaminen käsin dosetteihin loppuu Sosterin kotihoidossa ja oman toiminnan palveluasumisessa. Jatkossa lääkkeet jaetaan asiakkaille apteekeissa koneellisesti.
Lääkkeiden jakaminen käsin dosetteihin loppuu Sosterin kotihoidossa ja oman toiminnan palveluasumisessa. Jatkossa lääkkeet jaetaan asiakkaille apteekeissa koneellisesti.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin kotihoito ja oman toiminnan palveluasuminen siirtyvät apteekkien koneelliseen lääkkeiden annosjakeluun kevään ja kesän aikana, kerrotaan Sosterin tiedotteessa.

Jatkossa apteekki tekee lääkkeiden koneellisen annosjakelun ja toimittaa lääkkeet ja muut tarvittavat apteekkituotteet kotihoidon toimipisteisiin. Hoitaja tuo valmiit kahden viikon lääkeannokset asiakkaalle suunnitellusti käyntien yhteydessä.

Sosterin mukaan muutos pienentää asiakkaan lääkekustannuksia, sillä esimerkiksi lääkkeiden vaihtuessa tai muuttuessa asiakkaalle ei jää käyttämättömiä lääkkeitä.

– Asiakas maksaa ainoastaan käytetyt lääkkeet, ja palvelussa käytetään edullisimpia lääkevaihtoehtoja. Annosjakelupalkkion maksaa Sosteri, ikäihmisten palveluiden johtaja Anu Koivumäki sanoo tiedotteessa.

Apteekeissa tehty annosjako on tehokkaampaa, virheettömämpää ja hygieenisempää kuin lääkkeiden jako käsin dosettiin. — Anu Koivumäki

Koneellinen annosjakelu lisää lääketurvallisuutta.

– Koneellinen jakelu minimoi inhimillisiä virheitä. Apteekeissa tehty annosjako on tehokkaampaa, virheettömämpää ja hygieenisempää kuin lääkkeiden jako käsin dosettiin, Koivumäki sanoo.

Annosjakeluun siirtyvät kaikki Sosterin säännöllisen kotihoidon asiakkaat, joiden lääkitys soveltuu siihen. Lääkäri päättää asiakkaan siirtymisestä annosjakeluun. Tavoitteena on, että 80 prosenttia säännöllisen kotihoidon asiakkaista on annosjakelun piirissä vuoden loppuun mennessä.

Muutos vapauttaa työntekijöiden aikaa asiakastyöhön, kuten kuntouttavaan hoitotyöhön ja asiakkaiden kanssa tehtäviin arjen askareisiin.

Sosteri tiedottaa asiakkaita parhaillaan muutoksesta kotiin vietävällä asiakaskirjeellä.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut