Kampaajakäynti on monesti terapeuttinen hemmotteluhetki – "Sitä oikein odottaa, että vaihdetaan kuulumisia"

Punkaharjun Vuoden yksinyrittäjä Kristiina Tynkkynen ei ole 25 vuoden aikana juuri lomia pitänyt eikä ole niitä oikein kaivannutkaan.

Soila Puurtinen

Kristiina Tynkkynen tiesi jo hyvin nuorena haluavansa parturi-kampaajaksi ja on viihtynyt työssään.
Kristiina Tynkkynen tiesi jo hyvin nuorena haluavansa parturi-kampaajaksi ja on viihtynyt työssään.

Parturi-Kampaamo Hairkrisin Kristiina Tynkkynen on Punkaharjun Vuoden yksinyrittäjä 2020, kertoo Punkaharjun Yrittäjät. Noin neljännesvuosisadan yrittäjänä toiminut Tynkkynen on tunnustuksesta mielissään.

– Kuulostaa hurjan hienolta. En ollut uskoa todeksi, kun kuulin. Otetaan vastaan mitä tulee, Tynkkynen tuumii perjantain joulunavausta ja sen yhteydessä tapahtuvaa palkitsemista odotellessa.

Tynkkysen mukaan parturi-kampaajaksi ryhtyminen tuli hänen osakseen aikoinaan kuin luonnostaan.

– Tämä on oikeastaan kutsumusammatti. Minulla on ihan pikkulikasta asti ollut kiinnostus ja taito laittaa hiuksia. Tuli mahdollisuus käydä siihen Helsingissä koulu ja työ tuntui heti mielekkäältä.

Moni tuumii lapsuuden pikkupaikkakunnalta opiskelemaan lähtiessään, että tänne en enää palaa, mutta jokunen palaa kuitenkin. Niin teki Tynkkynenkin.

– No kun se oikea mies löytyi täältä kotikonnuilta, hän naurahtaa ja lisää olleensa valintaan kaikin puolin tyytyväinen.

Ystäviksi on tultu

Tynkkynen luonnehtii kuluneita työvuosia antoisiksi.

– On syntynyt pitkiä ystävyys/työsuhteita, on oppinut itsestään ja työstä. Välillä olen kouluttautunutkin, mutta onhan tämä sellainen ammatti, että tekemällä kyllä oppii. Vinkkejä on maailma pullollaan.

Ei ole tainnut noin kiirettä heinäkuuta olla koskaan.

Tämä vuosi on monella alalla ollut koronan takia poikkeuksellinen.

– Keväällä korona vähän vaikutti, tuli peruutuksia ja siirtoja. Liike on kuitenkin ollut koko ajan auki eikä asiakasmäärissä ole oikeastaan notkahdusta. Kesähän oli ihan huippuvilkas, ei ole tainnut noin kiirettä heinäkuuta olla koskaan.

Alan korkea arvonlisävero yrittäjää kirpaisee jokaisena maksupäivänä, mutta itse työstä tai yrittämisestä sinänsä Tynkkynen ei huonoja puolia löydä.

– Oma vapaus on ykkösasia. Vaikea olisi varmaan vieraalla kellon mukaan töissä olla. Minullahan ei ole varsinaisia aukioloaikoja enkä liikkeessä päivystä, vaan otan varauksia ja pidän välillä vapaapäiviä. Varsinaisia lomia en ole koskaan pitänyt, mutta saatan tehdä neljäpäiväistä viikkoa.

Tottunut tekemään yksin

Alalle on edelleen tulijoita. Tynkkynenkin on muutamia harjoittelijoita opastanut.

– Toisaalta olen yksin tottunut tekemään ja minulla on paljon pitkään olleita vakioasiakkaita. Sitä oikein odottaa, että vaihdetaan kuulumisia siitä mihin on edellisellä kerralla jääty. Ei siinä samalla tavalla pysty puhumaan, jos läsnä on muita. Tämähän on monelle sellainen hemmotteluhetki ja ehkä vähän terapeuttinenkin sielun sopukoiden puhdistus.

Vapaa-aikana Tynkkynen tykkää tehdä pihatöitä, muutakin kodinhoitoa on ja kolmen koiran kanssa menee myös aikaa.

– Nyt on uusi vaihe elämässä, kun nuorimmainenkin muutti pois kotoa. Voihan sitä vaikka nauttia rauhasta.

Uusimmat uutiset