Savonlinnan seudulla tuotetaan onnellisen lehmän maitoa — Maitomaa sai meijerilleen lehmien hyvinvointisertifikaatin

Maitomaalla on maidontuottajia Savonlinnassa, Enonkoskella, Rantasalmella ja Parikkalassa. Jokasella tilalla käytiin erikseen tutkimassa lehmien olosuhteet.

Lukas Pearsall, Lukas Pearsall

Tuotantoeläinten hyvinvointi on yhä tärkeämpää kuluttajille. Welfare Quality -merkki perustuu eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia laajaan tieteelliseen näyttöön perustuvin mittarein.
Tuotantoeläinten hyvinvointi on yhä tärkeämpää kuluttajille. Welfare Quality -merkki perustuu eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia laajaan tieteelliseen näyttöön perustuvin mittarein.

Meijeriosuuskunta Maitomaa on saanut arvostetun Welfare Quality® -sertifikaatin, joka arvioi eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia laajaan tieteelliseen näyttöön perustuvin mittarein.

Kaikki Maitomaan 170 tilaa Etelä- ja Pohjois-Savossa, Keski-Suomessa ja Karjalan alueella on Welfare Quality® -auditoituja. Meijeriin toimitetaan maitoa myös useilta tiloilta Savonlinnasta, Enonkoskelta, Rantasalmelta ja Parikkalasta. 

Kansainvälisen sertifikaatin on aiemmin saanut Suomessa ja Euroopassa kaikille maidontuotantotiloilleen Jalasjärvellä toimiva Juustoportti.

Viimeiset tilat auditoitiin kesäkuussa

Eurooppalaisten instituuttien ja yliopistojen kehittämä Welfare Quality® -mittausmenetelmä tarkastelee tuotantoeläinten kasvatusympäristöä, terveyttä, ominaista käyttäytymistä ja ruokintaa yhteensä 12:lla eri indikaattorilla. Pohjois-Savossa Suonenjoella sijaitseva, yli 100-vuotias Maitomaa on panostanut pitkäjänteisesti tuotantoeläintensä vastuulliseen kasvattamiseen.

- On erittäin palkitsevaa, että eläintemme elinolosuhteet ovat nyt todennetusti huippuluokkaa. Jokainen noin 170:stä tilastamme on käyty erikseen auditoimassa – viimeiset niistä kesäkuussa, kertoo Maitomaan toimitusjohtaja Mikko Sairanen.

Maitomaalla uskotaan lehmien hyvien oltavien vaikuttavan positiivisesti myös tuotteiden laatuun.

—Eläinten hyvinvointi on tärkeä keskustelunaihe, jota haluamme pitää yllä, Sairanen toteaa.

Eläinten todellinen hyvinvointi tutkittiin

Eläinten hyvinvoinnin asiantuntija Essi Walleniuksen mukaan WQ-auditointi ei ole vaatimusluettelo, vaan sen tarkoitus on arvioida tuotantoeläinten todellista, toteutunutta hyvinvointia ja löytää mahdollisia ongelmakohtia.

- WQ-protokolla mittaa eläinten perustarpeiden toteutumista tiloilla. Niihin kuuluvat riittävä veden ja ruoan saanti sekä vapaus epämukavuudesta, loukkaantumisista ja sairauksista, pelosta ja ahdistuksesta sekä vapaus normaaliin lajityypilliseen käyttäytymiseen, Wallenius luettelee.

Tietyt osa-alueet saavat arvioinnissa suuremman painoarvon kuin toiset: esimerkiksi tuotantoeläinten veden saanti on arvokkaampaa kuin ulospääsy, mutta kaikki tekijät vaikuttavat tilojen loppuarvosanaan. On mahtavaa saada jo toinen tällainen tunnustus Suomeen, Wallenius hehkuttaa.

Maitomaa investoi parhaillaan 10 miljoonalla eurolla uuteen tuotantotilaan Suonenjoella. Tarkoituksena on kasvattaa vientiä.

Osuuskunta Maitomaa on Suomen kolmanneksi suurin maidon jalostaja, joka on toiminut vuodesta 1915 saakka. Osuuskunnan tuottajina on noin 170 maidontuottajaa, ja sen liikevaihto vuonna 2017 oli 53,6 miljoonaa euroa.