Kesämaan kävijämäärä jäi pieneksi kesän sateissa — ”Koulujen lomia olisi järkevä siirtää”

Eurooppalaiset turistit eivät piristäneet loppukesää, koska työvoima on pois ja vesipuisto kiinni. Toimitusjohtaja Juha Pelkonen haluaisi siirtää koulujen lomakautta myöhemmäksi.

Soila Puurtinen

Kuva on otettu kesällä 2015 Punkaharjun Kesämaassa. Tänä kesänä aurinkoisia päiviä oli ennätysvähän.

Punkaharju Resortin camping-alueen ja mökkivuokrauksen luvut näyttävät sateisen kesän jäljiltä varsin kohtuullisilta.

—Majoitusliiketoiminta, mökit ja leirintäalue, oli hieman edellistä kesää parempi. Myös ravintolatoiminta oli aika samalla tasolla, toimitusjohtaja Juha Pelkonen sanoo.

Karavaanareita riittää alueella vielä jokusen viikon, mutta sitten camping hiljenee. Mökkejä toki vuokrataan läpi talven.

Jos majoitusbisnes pyöri kohtuullisesti, vesipuistolla ei mennyt hyvin. Kurja kesä puraisi pahasti Kesämaan kävijämääriin.

Vesipuiston osalta oli oikeastaan jo kolmas vaisu kesä peräkkäin, Pelkonen toteaa.

Elo-syyskuussa alueella liikkuvat eurooppalaiset matkailijat voisivat vielä loppukesällä piristää tulosta, mutta Kesämaa on jo kiinni, kun henkilöstö on palannut koulunpenkille.

—On vaikea selittää ihmettelevälle keskieurooppalaiselle lapsiperheelle, miksi vesipuisto ei ole elokuun puolivälissä avoinna, Pelkonen sanoo.

Pelkonen pitää matkailuyritysten kannalta koulujen kesäloman siirtoa myöhäisemmäksi hyvin tarpeellisena tavoitteena.

Usein kesän parhaat ilmat ovat vasta elokuussa, eivätkä kesäkuun alussa, kun kesälomat Suomessa alkavat.

—Työvoimamme lähti kouluun elokuussa. Iso osa kesätyövoimasta on opiskelijoita. Ammattikorkeakoulut alkavat lisäksi usein jo ennen peruskouluja ja lukioita.

Pelkosen mukaan koulujen lomakauden päättymisestä jo elokuun alkupuolella seuraa kesämatkailun yrityksille kaksi ikävää asiaa.

—Työvoima katoaa ja lisäksi lapsiperheiden kotimaan matkailukausi päättyy keskellä parasta kesää.

Monien suomalaisten lapsiperheiden vanhemmat työskentelevät Pelkosen käsityksen mukaan kansainvälisesti toimivissa yrityksissä, joiden kesälomakuukausi on yleensä elokuu.

—Tällä on myös vaikutus perheiden kykyyn pitää yhteistä kesälomaa. Kesäsesonkipaikkojen, varsinkin niiden, jotka ovat panostaneet perhematkailuun, pitää tehdä koko vuoden tulos nyt kesäkuun puolivälin ja elokuun ensimmäisen viikon välisenä aikana. Tällaiset kesät tekevät asiasta mahdottoman, Pelkonen sanoo.

Ossi Tynkkynen

Ossi Tynkkynen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet