Enonkoski tehnee ensi vuodelle alijäämäisen budjetin — Veroprosentit pysyvät entisellään

Tuija Pauhu

Enonkosken kunta ei korota veroprosenttiaan, vaikka ensi vuoden talousarvio näyttää kääntyvän alijäämäiseksi. Kunta selviää yhdestä tai kahdesta alijäämäisestä vuodesta taseylijäämiensä turvin.
Enonkosken kunta ei korota veroprosenttiaan, vaikka ensi vuoden talousarvio näyttää kääntyvän alijäämäiseksi. Kunta selviää yhdestä tai kahdesta alijäämäisestä vuodesta taseylijäämiensä turvin.

Enonkosken kunnanjohtaja Kari Kuuramaa aikoo esitellä ensi vuodelle noin 500 000 euroa alijäämäisen talousarvion.

Sen verran talous näyttäisi painuvan miinukselle hallintokuntien esityksen ja Sosterin arvioidun menokasvun perusteella.

Kuuramaan mielestä alijäämäinen talousarvio on perusteltu, kun kunnan verotulot ovat lähteneet yllättäen laskuun.

— Ja kun kunnalla toisaalta on kuusi miljoonaa euroa taseylijäämää, niin yksi tai kaksi alijäämäistä vuotta voidaan tehdä. Sen jälkeen on keksittävä jotain, että kriisikuntakriteerit eivät tulevastaan, Kuuramaa sanoo.

Kunnanvaltuusto käsitteli tiistaina ensi vuoden talousasioita seminaarissaan ennen virallista kokousta.

Talousarviokokous on joulukuussa

Kunnanvaltuusto piti yksimielisesti Enonkosken veroprosentit ennallaan ensi vuonna.

Enonkosken tuloveroprosentti on 21.

Elinvoimakoordinaattorin palkkarahat luvattiin jo

Valtuusto päätti jo tässä vaiheessa, että ensi vuodelle varataan 50 000 euroa elinvoimakoordinaattorin palkkaamiseen vuoden alusta alkaen.

Elinvoimakoordinaattorin toimi on uusi. Se on jo ollut haettavana, ja kunnanhallitus on kutsunut ensi viikon haastatteluihin kuusi hakijaa.

Sote-menot ylittyvät 350 000 euroa, mikä on yli kahden veroprosentin tuotto

Valtuusto myönsi 350 000 euron lisämäärärahan sosiaali- ja terveysmenoihin.

Summasta 150 000 euroa kuluu terveystoimeen ja 200 000 euroa sosiaalipalveluihin.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Lauri Niiranen (kesk.) huomautti, että määrärahan ylitys on suurempi kuin kahden veroprosentin tuotto.

— Asukaslukuun suhteutettuna meidän tilanteemme on katastrofaalinen verrattuna esimerkiksi Savonlinnan Sosteri-menojen ylitykseen, Niiranen sanoi.

Kunnanjohtaja Kuuramaa totesi, että ennusteen mukaan sote-menot ylittävät tänä vuonna talousarvion jopa 600 000 eurolla. Kalliin hoidon tasaus ja Sosterin ylijäämätilitykset saattavat kuitenkin muuttaa tilannetta. Tarvittaessa uutta lisämäärärahaa haetaan valtuustosta taas joulukuussa.

Hiljainen hetki Tuomo Kautosen muistoksi

Ennen kokouksensa alkua valtuusto vietti hiljaisen hetken viikko sitten sunnuntaina edesmenneen pitkäaikaisen luottamushenkilön Tuomo Kautosen muistoksi.

Kautonen oli kaksi edellistä kautta Enonkosken kunnanhallituksen puheenjohtaja. Hän tuli valituksi valtuustoon myös kevään 2017 vaaleissa, mutta luopui luottamustehtävistään seuraavana syksynä terveydellisistä syistä.