Vapaa-ajan asunnon omistajien kannattaa mahdollisuuksien mukaan käydä mökillä tarkistamassa vedenkorkeus – "Tilanne on erikoinen koko Etelä-Savossa tällä hetkellä"

Majavan padon purkamiseen tarvitaan riistakeskuksen lupa, vesitalousasiantuntija muistuttaa.

Tuija Pauhu

Vesi voi nousta patoutumisen seurauksena hyvinkin nopeasti. Näin kävi esimerkiksi Kerimäen Säynelammesta johtavassa uomassa. Metsässä oleva jääkansi kertoo veden korkeuden ennen kuin se pääsi laskemaan sen jälkeen, kun rumpu oli puhdistettu.
Vesi voi nousta patoutumisen seurauksena hyvinkin nopeasti. Näin kävi esimerkiksi Kerimäen Säynelammesta johtavassa uomassa. Metsässä oleva jääkansi kertoo veden korkeuden ennen kuin se pääsi laskemaan sen jälkeen, kun rumpu oli puhdistettu.

Etelä-Savon Ely-keskuksen vesitalousasiantuntija Varpu Rajala tutustui torstaina Kerimäen Säynelammen, Kalliolammen sekä Kolmisoppisen vesitilanteeseen sen jälkeen kun lampien välisistä rummuista oli purettu majavan patorakennelmia.

– Periaatteessa patojen purusta vastaa maanomistaja. Tässä tapauksessa kuitenkin pelastuslaitos on purkanut padon Ely-keskuksen luvalla, koska veden nousu aiheutti välittömän vaaran parille rantakiinteistölle, Rajala toteaa.

– Nämä ovat hankalia tapauksia. Tähän aikaan vuodesta ei pesiin liittyviä patoja saa purkaa lainkaan, Rajala toteaa.

Majavan pesiin liittyviä patoja saa purkaa Etelä-Savossa 15. kesäkuuta ja 15. lokakuuta välisenä aikana. Tämän ajan ulkopuolella purkamiseen tarvitaan riistakeskuksen lupa.

Rumpuputket ovat liian pieniä

Tulvimista aiheuttivat Enonkoskella myös liian pieniksi todetut, valtatien 71 ali johtavat rumpuputket.

– Säynelammesta tuleva putki oli halkaisijaltaan riittävä, mutta sen jälkeen oli parikin liian pientä rumpua. Niiden osalta tien omistaja on vastuussa, jos vahinkoja tulee, Rajala sanoo.

Ilmarintien ali kulkee halkaisijaltaan metrin betonirumpu. Kantatien alittavat putket ovat selvästi pienempiä.

– Vesipiiri on laskenut näiden putkien mitoitukset joskus 1990-luvulla, mutta mitoituksia ei ole tietä rakennettaessa ilmeisesti huomioitu. Ne ovat tulleet Ely-keskukseen jälkikäteen lausuntoasiana.

Kolmisoppinen näyttää Rajalan mukaan olevan patojen purun seurauksena silmämääräisesti tulvakorkeudessa, vaikka on vasta helmikuun loppu.

– Tilanne on erikoinen koko Etelä-Savossa tällä hetkellä. Vapaa-ajan asunnon omistajien kannattaisi mahdollisuuksien mukaan käydä mökillä tarkistamassa vedenkorkeus.

– Vesi voi viedä mennessään esimerkiksi pihalle syksyllä jätettyjä tavaroita.

Juttua on päivitetty 27.2.2020 kello 19.30 täsmentämällä tierumpujen kokoa.

Uusimmat uutiset