Pieniä kuntia houkutellaan Saimaa-ilmiöön

Tuija Pauhu

Enonkoskelta Saimaa-ilmiön hakukirjan ohjelmasisältöön haluttaisiin esimerkiksi hiekanveistokilpailut.
Enonkoskelta Saimaa-ilmiön hakukirjan ohjelmasisältöön haluttaisiin esimerkiksi hiekanveistokilpailut.

Yhdeksän itäsuomalaista kuntaa on mahdollisesti osallistumassa lisärahoituksella Itä-Suomen yhteiseen Euroopan kulttuuripääkaupunkihakuun, Saimaa-ilmiöön.

Yksi kunnista on Enonkoski, missä asia on tulossa kunnanhallituksen käsittelyyn ensi tiistaina 23. helmikuuta. Kunnanjohtaja Minna Laurio esittää, että Enonkoski sitoutuisi osallistumaan projektiin 4 200 euron kokonaissummalla.

Saimaa-ilmiön tiedotteen mukaan muut tässä vaiheessa mukaan lähtevät kunnat ovat Imatra, Taipalsaari, Rautjärvi, Puumala, Kitee, Tohmajärvi, Outokumpu ja Hirvensalmi.

Hankejohtaja Sari Kaasisen mukaan lisärahoitus on tulossa useissa kunnissa muutaman viikon sisällä käsiteltäväksi.

– Kaikkiin alueen kuntiin on muutama viikko sitten lähetetty erityinen kutsukirje, jossa jokaista kutsutaan mukaan entistä tiiviimpään yhteistyöhön ja samalla rahoittamaan Saimaa-ilmiötä, Kaasinen kertoo hankkeen tiedotteessa.

– Olemme kisassa mukana ehkäpä Euroopan kulttuuripääkaupunkihakuhistorian pienimmällä budjetilla. Perusbudjettimme on 20 miljoonaa euroa, joka koostuu tämänhetkisten kaupunkien ja maakuntien rahoituksesta. Tavoitteena on vahvistaa rahoitustamme kuntien, yritysten ja säätiöiden yhteistyöllä.

Lisärahoituksella mukaan lähtevät kunnat voivat myös oman ehdotuksensa tai toiveensa hakukirjan ohjelmasisältöön. Kuntien omat rahoitusosuudet voidaan jakaa vuosille 2022–2026. Rahoitus toteutuu, mikäli Saimaa-ilmiö voittaa tittelin 2.6.2021.

Luetuimmat