Rahtialus Helga ajautui karille Puumalassa – Jatkaa nyt matkaansa normaalisti

Mopro Oy:n Helga on liikenteessä raakapuulastin kanssa, mutta ajautui karille jäätymisen aiheuttaman teknisen häiriön vuoksi.

Tuija Pauhu

Savonlinnalaisvarustamo Mopro Oy:n rahtialus Helga ajautui karille Puumalassa. Arkistokuva.
Savonlinnalaisvarustamo Mopro Oy:n rahtialus Helga ajautui karille Puumalassa. Arkistokuva.

Liki 80 metriä pitkä rahtialus Helga ajautui karille varhain keskiviikkoaamuna. Onnettomuuspaikka on Pahikanluodon kohdalla Puumalassa. Helga kuuluu savonlinnalaisen varustamon Mopro Oy:n laivastoon. Aluksessa oli lastina noin 2000 tonnia raakapuuta.

Karilleajo tapahtui, kun alukseen tuli tekninen häiriö jäätymisen seurauksena. Tuuli työnsi kapealla väylällä ohjauskyvyttömän aluksen karille.

Aluksessa ei ole havaittu vuotoja. Etelä-Savon pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Markku Mäkelä kertoo pelastuslaitoksen tiedotteessa, että tilannetta tarkkaillaan.

Haverissa ei tapahtunut henkilövahinkoja.

Pelastuslaitoksen yksiköiden lisäksi paikalla oli jäänmurtajahinaaja. Mäkelän mukaan tilanteen jatkoselvittäminen on merenkulun tarkastajan vastuulla. Tarkastaja myös ohjeistaa mahdollisen sukeltajatarkastuksen ja karilta irrottamisen.

Juha Rika

Karille ajautuminen tapahtui Pahikanluodolla Puumalan ja Sulkavan välisellä osuudella.
Karille ajautuminen tapahtui Pahikanluodolla Puumalan ja Sulkavan välisellä osuudella.

Operatiivinen johtaja Antti Makkonen Mopro Oy:stä kertoo, että laivan tekniikan jäätyminen on ei ole poikkeuksellista, vaikkei ihan jokavuotista.

– Paineilmajärjestelmään voi kertyä kosteutta, joka saattaa kovalla pakkasella jäätyä. Talvi aiheuttaa kaikenlaista ja tekniset viat ovat aina mahdollisia, hän toteaa.

– Alus ajautui karille hyvin hitaalla vauhdilla, joten suurempaa vaaratilannetta ei syntynyt. Pakkasta oli aamulla Puumalassa yli kymmenen astetta.

Aluksen vauriot ja tilanne tarkastettiin sukeltamalla. Sukeltaja otti laivan pohjasta kuvia, joista nähdään, miten tilanteessa kannattaa edetä.

Makkosen mukaan merenkuluntarkastaja ei ole menossa paikanpäälle Puumalaan, vaan häntä konsultoidaan puhelimitse.

– Näkisin, että vika yritetään korjata siellä paikan päällä.

Aluksessa on paikalla viiden hengen miehistö. He odottavat tilanteen selviämistä aluksella.

Antti Aho

Rahtialus Helga Taipaleen kanavassa. Arkistokuva.
Rahtialus Helga Taipaleen kanavassa. Arkistokuva.

Mopro Oy:n toimitusjohtaja Olavi Tyrsky kertoi Itä-Savolle keskiviikko-iltana, että alus lähti karilta itsekseen ja on jo matkalla kohti etelää raakapuulastinsa kanssa.

– Alukseen ei tullut vaurioita ja se voi jatkaa matkaansa täysin normaalisti, Tyrsky kertoo.

Juttua muokattu 13.1.2021 klo 10.11: Lisätty Antti Makkosen kommentit.

Juttua muokattu 13.1.2021 klo 17.48: Helga saatu irti karilta. Lisätty Olavi Tyrskyn kommentit.

Juttua korjattu 14.1. klo 8.29: Korjattu tieto raakapuulastin määrästä. Aluksessa oli lastina noin 2000 tonnia raakapuuta.