Itse tehty makkara kruunaa joulupöydän — perinteinen joulumakkara maustetaan vain suolalla

Ennen vanhaan makkarantäyttösuppilo tehtiin lehmän sarvesta.

Soila Puurtinen

Liika ilma tökitään neulalla pois.
Liika ilma tökitään neulalla pois.

Yksi suomalaisen joulupöydän perinneherkuista on joulumakkara. On mahdollista, että joulumakkaraa on Suomessa syöty jo satoja vuosia. Makkaraperinne juontaa juurensa syvälle suomalaisen maaseudun historiaan.

Ennen vanhaan eläimet on teurastettu tiloilla, ja eläimistä on otettu talteen kaikki mahdollinen. Suolet puhdistettiin ja niistä tehtiin makkaraa, jänteet keitettiin saippuaksi. Mitään ei heitetty hukkaan.

Sian suolesta makkaralle kuori

Joulumakkara tehdään sian suoleen. Sian suolen puhdistus aloitetaan huuhtelemalla kylmällä vedellä enimmät ulosteet pois suolesta.

Kun suolen pintapuoli on puhdas, suoli käännetään ja huuhdotaan kiehuvassa vedessä, jolloin ulostetta vasten ollut kalvo irtoaa. Lopuksi kaaputetaan veitsellä kaikki loput kalvonrippeet irti suolesta.

Puhdistetut suolet säilötään suolaveteen.

Ennen joulumakkaran valmistusta säilötyistä suolista liotetaan ylimääräinen suola pois.

Soila Puurtinen

Joulumakkarat tehdään sian suoleen. Se on paksumpaa kuin esimerkiksi lampaan suoli.
Joulumakkarat tehdään sian suoleen. Se on paksumpaa kuin esimerkiksi lampaan suoli.

Aito makkara ei suolaa enempää mausteita kaipaa

Joulumakkaran täyte tehdään ohraryyneistä, sulatetusta sian rasvasta ja suolasta. Täytteessä voi käyttää myös sipulia ja mausteita,mutta perinteisesti joulumakkaraan käytetään mausteena vain suolaa.

Entisaikoina makkaran täyttämiseen käytettiin lehmän sarvesta tehtyä suppiloa. Lisäksi suolia ei aikoinaan laitettu kiinni narulla, vaan suolen pää väännettiin kierteelle ja suljettiin tätä tarkoitusta varten vuollulla makkaratikulla.

Soila Puurtinen

Joulumakkaran täytteeseen kuuluuohraryynejä, sulatettua sian rasvaa ja suolaa.
Joulumakkaran täytteeseen kuuluuohraryynejä, sulatettua sian rasvaa ja suolaa.

Täyttämisen jälkeen joulumakkarat kiehautetaan ja liika ilma tökitään neulalla pois, jotta suoli ei halkea uunissa paistettaessa. 

Kiehautetut makkarat jäähdytetään ja säilytetään viileässä. Makkarat voi myös pakastaa.

Joulumakkarat paistetaan 200-asteisessa uunissa kuivana, jolloin niihin tulee rapea kuori. Perinteisesti joulumakkara tarjoillaan tirripaistin kanssa. Tirripaistissa on sianlihaa, suolaa, vettä ja runsaasti sipulia.

Soila Puurtinen

Täyttämisen jälkeen makkarat kiehautetaan.
Täyttämisen jälkeen makkarat kiehautetaan.

Juttu julkaistu alunperin 24.12.2015