Savonlinnan Haislahteen Citymarketin edustalle rantautunut lossi herättää kummastusta – Nestori-lossissa tehdään huoltotöitä Savonlinnassa ennen siirtymistä toiselle reitille

Kietävälän entiseen lossiin tehdään huoltotöitä ennen kuin se jatkaa matkaansa Arvinsalmeen Joensuun lähelle.

Soila Puurtinen

Yksi Suomen suurimmista losseista on rantautunut K-Citymarketin edustalle.
Yksi Suomen suurimmista losseista on rantautunut K-Citymarketin edustalle.

Savonlinnan Haislahteen viime sunnuntaina ilmestynyt lossi on herättänyt kummastusta kaupunkilaisissa.

Nestori-niminen lossi on saapunut Kietävälän reitiltä Puumalasta. Kietävälään vaihdetaan Nestorin tilalle pienempi lossi. Nestori jatkaa matkaansa Arvinsalmelle, jossa puolestaan on tarvetta suuremmalle lossille. Arvinsalmella lossi liikennöi Rääkkylän ja Liperin välillä.

Savonlinnaan lossi on pysähtynyt huoltotöitä varten.

– Lossi ei mahtunut Laitaatsillan telakalle, joten kaupunki antoi luvan lossin tuomiseen K-Citymarketin edustalla olevaan rantaan, kertoo Ahti Jyrkinen Savonlinnan kaupungilta.

Lossia huolletaan muutaman viikon ajan ennen siirtoa Joensuuhun heinäkuun lopussa. Lossin miehistö on valmiina tulemaan paikalle, jos lossia tarvitsee siirtää rannasta muiden alusten tieltä.

Väyläviraston omistama lossi on yksi Suomen suurimmista lautoista. Miten näin suuren lossin kuljettaminen oikein onnistuu?

– Lossin ohjaaminen on samanlaista kuin suuren laivan ohjaaminen. Reiteillä olevien vaijereiden on tarkoitus auttaa rantautumisessa, mutta muuten lossi kulkee omalla moottorillaan, Jyrkinen selittää.

Nestori-lossin kantavuus on 150 tonnia, pituus 50 metriä ja leveys 15 metriä.

Juttua muokattu 10.7. klo 9.40: Korjattu kuntien nimet. Arvinsalmi sijaitsee Rääkkylän ja Liperin välillä, ei Joensuussa.