Pihoilla seikkaillut ilves jäi junan alle Savonlinnassa — Ilveksen näkeminen ei ole tavatonta kaupunkialueella

Savonlinnassa asutusta lähellä seikkaillut ilves jäi junan alle lähellä Haka-aluetta.

Asutusalueella liikkunut ilves jäi keskiviikkona junan alle lähellä Savonlinnan Haka-aluetta.
Asutusalueella liikkunut ilves jäi keskiviikkona junan alle lähellä Savonlinnan Haka-aluetta.

Savonlinnan Pääskylahdessa on lähipäivinä tehty useita havaintoja asutusalueella liikkuvasta ilveksestä.

Alueella liikkunut urosilves jäi junan alle Haka-alueen kohdalla keskiviikkona noin kello 15.40.

Ilves ja juna kohtasivat noin 200 metriä Moinsalmentien rautatiesillalta Kerimäen suuntaan.

Savonlinnan Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Esa Hinkkasen mukaan urosilves painoi 12,4 kilogrammaa, joten kyseessä oli viime vuoden pentu eli vajaan vuoden vanha ilves.

— Radalla oli ilveksen lisäksi myös supikoiran jäänteet. Lisäksi ilvekseltä löytyi suustaan supikoiran karvoja. Voi olla, että ilves oli radalla syömässä supin jäänteitä tai muuten sitä retuuttamassa.

Tänä vuonna tehdyt havainnot on Hinkkasen mukaan tehty vain yhdestä ilveksestä.

Junan alle jäänti ei ole eläimille tavatonta.

— Ihminen kyllä säikähtää, jos juna kolistelee lähemmäs, mutta eläin ei sitä osaa varoa. Samalla rataosuudella on usein jäänyt junan alle myös karhuja ja hirviä.

Havainnot ei tavattomia

Hinkkasen mukaan ilveksen näkeminen Savonlinnan kaupunkialueella ei ole kovin tavatonta.

— Joka talvi havaintoja on tullut, ja viime talvena helmikuun lopulta alkaen niitä tuli jopa reippaasti, pääasiassa kaupungin itäpuolelta.

Hinkkasen arvion mukaan havainnot kertovat nälästä.

— Ilveksen pennun kohtalohan on monesti karu. Emo vierottaa sen helmikuulla tullessaan kiimaan ja sitten on yritettävä selvitä yksin. Tuli viime talvena tosin havaintoja myös aikuisista ilveksistä.

Rusakon perässä mennään

Hinkkasen mukaan ihmisen ei tarvitse ilvestä pelätä eikä ihan hirveästi olla huolenpitoa saavien kotieläintenkään puolesta varuillaan.

— Useimmat ihmiset taitavat olla oikein hyvillään, jos ilveksen näkevät. Todennäköisempää se kaupunkialueella taitaa ollakin kuin metsissä. Ovat niistä jotkut saaneet otettua videopätkääkin.

— Eikä ole tullut ilmoituksia, että ilves olisi kissoja tai koiria syönyt. Rusakkoja varmasti jahtaavat, ja niitähän kaupungissa riittää. Eivät taida ainakaan puutarhaihmiset olla ilveksistä pahoillaan.

Ilvestä metsästetään joulukuun alusta helmikuun loppuun. Kanta on 2000-luvulla kasvanut samaa tahtia metsäkauris- ja valkohäntäpeurakantojen kanssa.

— Savonlinnan ympäristössä on yksittäisiä kaatolupia eri puolilla kaupunkia, mutta ehkä lupia voisi enemmänkin olla. Saalista on joka vuosi saatu.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset