Ilmatieteen laitoksen sääennuste: lämpötila plussan puolella yötä päivää kymmenen vuorokautta peräkkäin

Puolen metrin lumikerros ei kuitenkaan hetkessä sula.

Johanna Vehkaluoto

Ilmassa on jo Sisä-Suomessakin vähäisiä määriä Keski-Euroopasta kulkeutunutta lepän siitepölyä.
Ilmassa on jo Sisä-Suomessakin vähäisiä määriä Keski-Euroopasta kulkeutunutta lepän siitepölyä.

Lumikerros vajenee lähipäivien aikana reilusti, sillä Ilmatieteen laitoksen kymmenen vuorokauden ennuste lupaa Savonlinnaan plussan kelejä yötä päivää seuraavat kymmenen vuorokautta.

— Vaikka lunta satelee vähän päälle, niin kyllä lumet nyt painuvat kasaan. Vedeksi muutettuna sademäärä on vain viiden millin luokkaa, toteaa päivystävä meteorologi Anja Häkkinen Ilmatieteen laitokselta.

Sulamista odottava lumikerros on edelleen Savonlinnan seudulla puolen metrin luokkaa. Punkaharjun mittausasemalla lunta on 55 senttimetriä.

Korkeapainetta ei näköpiirissä

Häkkisen mukaan lämpötila on nyt vuodenaikaan nähden normaalia korkeampi johtuen siitä, että lämpötila ei laske pakkasen puolelle yölläkään.

—Se taas johtuu pilvisyydestä. Yleensä tähän aikaan maaliskuuta on vielä selvästi yöpakkasia.

Kymmenen vuorokauden ennuste kertoo myös, että torstaina, sunnuntaina sekä viikon päästä tiistaina ja keskiviikkona sää on aurinkoinen. Pilviennusteita ei Häkkisen mukaan kannata juuri noteerata.

—Säätyyppi on nyt niin vaihteleva, että jos katsot samaa ennustetta huomenna, niin se onkin jo täysin erilainen, Häkkinen naurahtaa.

Korkeapainetta ei ole näköpiirissä.

Keväästä tulee "tavanomainen"

Ilmatieteen laitos tekee myös kolmen kuukauden ennusteita, joiden ennustearvoa Häkkinen tosin pitää melko heikkona.

Ennusteen mukaan huhti-kesäkuusta näyttäisi tulevan kaikilla mittareilla hyvin keskimääräinen. Lämpötilat ovat Lappia lukuunottamatta tavanomaisia samoin kuin sateetkin.

Lapissa ajanjakso näyttäisi olevan keskimääräistä lämpimämpi.

Kevät on vuodenajoista kaikkein sateettomin ennen muuta rannikon tuntumassa. Se johtuu kylmästä merivedestä, joka ei suosi sadekuurojen kehitystä.

Myös sisämaassa sateet mahdollistuvat vasta kun maaperä on lämmennyt.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut