Eduskuntavaalien kynnyksellä pidettävät Savonlinnan Kevätmarkkinat aiheuttavat sydämentykytystä torivalvoja Tuomo Manniselle

”Koetetaan toimia herrasmiesmäisesti, että pienyrittäjät saavat ansaita elantonsa rauhassa”, neuvoo Manninen vaalitelttojen yli-innokkaita toimitsijoita.

Tuija Pauhu

Savonlinnan Kevätmarkkinoita vietettiin viime vuonna paukkupakkasessa, tänä vuonna todennäköisesti nuoskakelissä. Vaalit tuovat nyt markkinatunnelmaan oman lisänsä.
Savonlinnan Kevätmarkkinoita vietettiin viime vuonna paukkupakkasessa, tänä vuonna todennäköisesti nuoskakelissä. Vaalit tuovat nyt markkinatunnelmaan oman lisänsä.

Keskiviikkona alkavat Savonlinnan kevätmarkkinat aiheuttavat torivalvoja Tuomo Manniselle tänä vuonna ylimääräistä sydämentykytystä. On vaalikevät, ja tavallisten torimyyjien lisäksi yleisön huomiosta kilpailevat myös vaalitelttojen yli-innokkaat toimitsijat.

Kevätmarkkinoille on tulossa pitkälti yli sadan pienyrittäjän torikojun lisäksi ainakin kymmenen puolueen vaaliteltat. Jokaisessa teltassa on Mannisen kokemuksen mukaan 3—10 toimitsijaa, jotka kalastelevat ääniä omien puolueidensa ehdokkaille.

Kaikki eivät suinkaan pysy tiukasti omassa ruudussaan vaan levittäytyvät pitkin toria ja estävät pahimmillaan asiakkaiden pääsyn tuotteitaan myyvien torikauppiaiden luo.

— Tämä on ongelma joka ikisten vaalien alla. Ei muisteta, että torilla on myös kauppiaita, jotka koettavat ansaita siellä elantoaan, Manninen harmittelee.

—  Sanomani on, että koetetaan toimia herrasmiesmäisesti, että pienyrittäjät saavat ansaita elantonsa rauhassa. Tori on Savonlinnassa pieni, mutta porukka kyllä mahtuu sinne, jos kaikki muistavat yhteiset pelisäännöt.

Jokainen on torilla samanarvoinen

Jokainen toripaikan ostanut sitoutuu noudattamaan kauppatorin myyntipaikkojen luovutusehtoja, joiden 2§:ssä todetaan näin: ”Myyntiä harjoittaessaan kauppiaiden tulee pysyä heille varattujen myyntiruutujen sisällä. Myynti ei saa tuottaa häiriötä liikenteelle tai toisille myyjille.”

— Tämä tahtoo omille ehdokkailleen vaalityötä tekeviltä usein unohtua. Tästä tulee torimyyjiltä välillä sapekastakin palautetta, Manninen kertoo.

Hän toteaa samaan hengenvetoon, että torivalvojalle kaikki asiakkaat ovat saman arvoisia ja kaikkia myyjiä kohdellaan tasapuolisesti. Sympatiat ovat kuitenkin torilla leipätyötään tekevien ammattimyyjien puolella.

Ongelmaan on yritetty vuosien mittaan löytää ratkaisuja, ja pelisäännöistä on joskus poliittisten toimijoiden kanssa sovittukin.

— Mutta sopimukset vaan tuppaavat vaalikuumeen noustua unohtumaan.

Vaaliteltat kokonaan pois torilta?

Manninen kävi vastikään tutustumassa Mikkelissä maaliskuun alussa järjestettyihin Maalismarkkinoihin.

Mikkelissä poliittiset puolueet oli hätistetty kokonaan pois torilta kävelykatuna toimivalle Kirkkokadulle, jossa oli rivissä useampia vaalitelttoja.

Vastaavaa on haluttu vuosien varrella kokeilla myös Savonlinnassa, mutta puolueaktiivit eivät ole suostuneet siihen, että puolueilla olisi oma alue Malminrannassa tai Torisillalla. Syykin on selvä: pelkona on, että porukka pysyy torilla eikä lähde erikseen vaaliteltoille kahvia hörppimään.

— Kyllähän tämä oli havaittavissa Mikkelissä aivan selvästi, Manninen myöntää.

Kovaäänisten käyttö kielletty

Häiriön aiheuttamiseksi katsotaan myös äänentoistolaitteiden käyttäminen tapahtumissa ilman asianmukaista lupaa. Markkinoilla äänentoistolaitteiden käyttö ei ole sallittua lainkaan.

— Mutta ei ole ensimmäinen kerta, jos tätäkin sopimusta rikotaan. Viimeksi Pyhän Olavin päivänä ämyrit soivat erään puolueen paikallisedustajien pitäessä puhettaan, vaikka ennen tapahtumaa oli nimenomaan sovittu, että niitä ei koko perheen tapahtumassa ole lupa käyttää.

Manninen myöntää, että runsaan kahden viikon päästä käytävät eduskuntavaalit voivat myös houkutella paikalle porukkaa, joka ei muuten vaivautuisi paikalle.

— Mutta kyllä se täydeltä terältä porottava aurinko ja plussakeli ne kaikkein parhaat markkinamiehet taitavat silti olla.