Retretin luolasto herää henkiin! — Upean kalliosalin ensimmäinen esiintyjä on Egotrippi. Maailmankuulun luolaston pääosassa on nyt musiikki

Taustalla kerimäkeläinen kulttuuriyhdistys Keiku ry ja punkaharjulainen matkailukeskus Harjun Portti, jotka aloittavat tapahtumatoiminnan Luola Events -nimellä

Luola events

Retretin luolasto herää henkiin! — Upean kalliosalin ensimmäinen esiintyjä on Egotrippi. Maailmankuulun luolaston pääosassa on nyt musiikki

Punkaharjun Tuunaansaaren maailmankuulu luolasto, entisen Taidekeskus Retretin tilat, herää eloon lauantaina 16. kesäkuuta. Silloin yksi Suomipopin ikoneista, Egotrippi, kajauttaa Kalliosalissa ilmoille ensimmäiset soinnut sitten vuoden 2012, jolloin entisen taidekeskus Retretin menestystarina päättyi konkurssiin.

Toiminnan käynnistävät kerimäkeläinen vuonna 2003 perustettu kulttuuriyhdistys Keiku ry sekä Punkaharjulla toimiva matkailukeskus Harjun Portti, jotka ovat vuokranneet luolaston huhtikuussa toistaiseksi voimassa olevalla vuokrasomuksella. Sopimuksen myötä luolastossa tullaan järjestämään yksinoikeudella tapahtumatoimintaa Luola Events -nimellä.

Kunnianhimoinen kaksikko tuo luolaston tiloihin ympärivuotisesti musiikki- ja kulttuuritapahtumia. Harjun Portin Käkipäivien iltakonsertti, jonka pääesiintyjä Egotrippi on, on Retretin luolaston ensimmäinen tilaisuus Kalliosalissa.

Luolastoon huimat 1000 asiakaspaikkaa

Toiminnan aloitusvaiheessa Luola Events keskittyy operoimaan Kalliosalissa ja sen välittömässä läheisyydessä, keskittyen musiikkitapahtumiin ja niiden aikaiseen anniskelumyyntiin. Kalliosaliin ja sen ympäristöön on haettu 1 000 asiakaspaikkaa.

Luola Eventsin taustalla olevat toimijat ovat majoitus-, ravintola- ja ohjelmapalvelutoimintaa ympärivuotisesti harjoittava Matkailukeskus Harjun Portti sekä kerimäkeläinen kulttuuriyhdistys Keiku ry, joka tunnetaan erityisesti keskikesällä Kerimäellä järjestettävästä Puruvesi Pop-festivaalistaan.

— Luolaston tilanne on tietysti mietityttänyt meitä viereisenä matkailutoimijana pitkään ja kun keskustelut Kalliosalin käyttöön saamisesta alkoivat edetä maaliskuussa ja vierailimme luolassa, oli vaikea peitellä innostuneisuutta, kertoo Harjun Portin Markus Kaskinen.

—Kyseessä on valtaisan hienot, monikäyttöiset tilat, jossa saadaan toimimaan konsepti jos toinenkin. Näemme luolaston uudelleen avaamisella myös erittäin suuren merkityksen koko kaupungin matkailulle, joten on upea tunne olla käynnistämässä tätä tarinaa.

Luolaston potentiaali iski tajuntaan

—Luolaston potentiaali iski toden teolla tajuntaan, kun siihen käytiin tutustumassa talvella. Tässä on käsissämme maailmanluokan helmi; ainutlaatuinen paikka, jonka vertaista ei ole, hehkuttaa Keiku Ry:n Jussi Silvennoinen.

Silvennoisen mukaan toiminta Retretin luolastossa sopii Keikun tavoitteisiin hyvin.

—Olemme pyrkineet toteuttamaan tapahtumatuotannot aina kunnianhimoisella pieteetillä ja luomaan omaleimaista jälkeä. Perinteisiin konserttisaleihin ja tapahtumatelttoihin on kuitenkin haastavampi luoda mitään kovin persoonallista - niitä tässä maassa riittää.

Toiminnan alkuvaiheessa kesäkuussa otetaan käyttöön Kalliosali ja sen lähistöllä olevat tilat. Uudelleen käyttöön otettavissa luolastotiloissa eri viranomaiset ovat suorittaneet maaliskuussa katselmuksia, jonka tuloksena saatujen lausuntojen perusteella suoritetaan pääasiassa siivous- ja pieniä korjaustoimenpiteitä ennen ensimmäistä tapahtumaa. Luolastoon rakennetaan myös ajanmukaiset verkkoyhteydet.

Tapahtumia tarkoitus järjestää kuukausittain

Järjestäjien tavoitteena on järjestää luolastossa tapahtumia kuukausittain, myös talviajalle hiihtolomista alkaen. Ensimmäisen toimintavuoden aikana suunnitelmissa on lisäksi siirtää tapahtumatoiminta erilliseen yhteisyritykseen ja laajentaa tapahtumien aikaista ravintolatoimintaa.

Tapahtumakalenteria on rakennettu aktiivisesti vuokrasopimuksen syntymisen jälkeen ja lisää tapahtumia julkaistaan kesän kuluessa.

—  Tärkeä lähtökohta meillä luolaston vuokraamisessa ja tapahtumien järjestämisessä on lisäarvon tuottaminen alueen matkailulle. Tapahtumatoimintamme täydentää alueen matkailuyrityksien tarjontaa eri vuodenaikoina, sillä korkeatasoiset musiikkitapahtumat ovat mahtava lisäsyy saapua Punkaharjulle lomailemaan, kertoo Kaskinen.

—  Konserttien lisäksi luolasto antaa mahdollisuuksia moniin muihinkin tuotantoihin. Kapasiteetin puolesta ylletään järjestelyistä riippuen 800—1 000 asiakkaan luokkaan jo Kalliosalin alueella. Koko luolaston mittakaavassa avautuu mahdollisuus huomattavasti suuremman yleisökapasiteetin festivaaleihin, ilman sääriskiä, toteaa Silvennoinen.

Suunnitelmissa koko luolaston käyttöönotto ensi vuonna

Vuodelle 2019 Luola Eventsin tavoitteena on laajentaa toimintaa Kalliosalista luolaston muihin saleihin. Koko luolaston noin 5 300 neliön ainutlaatuinen tilakokonaisuus avaa huikean mahdollisuuden erityyppisiin konsertti- ja tapahtumatoimintoihin. Maanpäällisiä rakennuksia ei tulla toiminnan alkuvaiheessa käyttämään.

— Omistaja tukee vuokralaisen toimintaa konserttisalin tapahtumien kehittämisessä, kertoo luolaston omistavan Linholmen Oy:n toimitusjohtaja Pekka Nurminen.

— Haasteena on kuitenkin nykyiset maanpäälliset rakennukset, jotka eivät nykykunnossaan sovellu toiminnassa hyödynnettäväksi. Tavoitteemme onkin lähitulevaisuudessa purkaa vanhat rakennukset ja rakentaa tilalle uusi kulttuuri-monitoimitalo. Tämä visio edellyttää kuitenkin sekä julkista että yksityistä rahoitusta ja laajaa ennakkosuunnittelua ja ideointia, Nurminen jatkaa.

Avaustapahtuman lipunmyynti on käynnistynyt Luola Eventsin kotisivuilla www.luolaevents.fi. Lauantaina 14.7. on Punkaharju By Night: Local Band Night. Elokuussa järjestetään kesäkauden päätöstapahtuma. Muuta syksyn ja talven ohjelmistoa rakennetaan alkukesän aikana.

 

Retretin luolasto

Luolaston omistaa Linholmen Oy

Koko luolasto kooltaan 5300 neliötä, maanpäälliset rakennukset 2950 neliötä.

Kalliosaliin ja sen ympäristöön on haettu 1 000 asiakaspaikkaa