Aada ja Maija Talvisalon koulusta voittivat kirjoituskilpailun – "Savonlinna vuonna 2026. Se saattaisi näyttää karulta ja kuolleelta, mutta se voi näyttää myös edistyneeltä ja modernilta", voittajat kirjoittavat

Itä-Suomen yliopiston järjestämän kirjoituskilpailun palkinnot jaettiin Saimaa-ilmiön tilaisuudessa tiistaina. Lue voittajateksti ja toinen kunniamaininnan saaneista teksteistä täältä!

Tuija Pauhu

Emmi Kemppainen, (vas.), Jenni Puurunen, Nelli Herranen ja Aada Auravuo palkittiin Saimaa-ilmiön tiimoilta järjestetyn kirjoituskilpailun parhaimmistona.
Emmi Kemppainen, (vas.), Jenni Puurunen, Nelli Herranen ja Aada Auravuo palkittiin Saimaa-ilmiön tiimoilta järjestetyn kirjoituskilpailun parhaimmistona.

Saimaa-ilmiö -tapahtumassa tiistaina Savonlinnan linja-autoasemalla palkittiin nuoria Saimaa-aiheiseen kirjoituskilpailuun osallistuneita.

Savonlinnan voittajatekstiksi valittiin Talvisalon koulun Aada Auravuon ja Maija Hämäläisen kirjoitus Tulevaisuuden Savonlinna.

Kunniamaininnat myönnettiin lisäksi kahdelle tiimille: Jenni Puurunen, Nelli Herranen ja Emmi Kemppainen, sekä Iina Vihavainen ja Miisa Virta.

Kirjoituskilpailu oli suunnattu yläkoululaisille. Aihetta tarjottiin yhdelle koululle kussakin Saimaa-ilmiön keskuskaupungissa. Aiheeseen tartuttiin Savonlinnan Talvisalon koulussa, Mikkelin Lyseon koulussa sekä Joensuun normaalikoulussa.

Savonlinnasta kirjoituskisaan ottivat osaa Talvisalon koulun kahdeksasluokkalaiset. Yhteensä tekstejä saatiin noin 100 kappaletta, joista valtaosa oli Savonlinnasta ja Mikkelistä, muutama myös Joensuusta.

Aiheena kirjoituskilpailussa oli Tulevaisuuden Saimaa 2026. Kilpailu järjestettiin Saimaa-ilmiö 2026:n alla osana Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitoksen matkailualan opetus- ja tutkimuskeskuksen Tutkimuksella tukea – Savonlinna Euroopan kulttuuripääkaupungiksi –hanketta.

Voittajakirjoitus pohti Savonlinnan seudun positiivisia puolia ja kehittämistä

Palkintoperusteiden mukaan Aadan ja Maijan kirjoituksessa pohditaan monelta kantilta Savonlinnan tulevaisuutta.

– Tällä hetkellä Savonlinna näyttäytyy näille nuorille paikkana, jonne he tuskin palaavat opiskelujen jälkeen. He pohtivat kirjoituksessaan kuitenkin ansiokkaasti, millainen Savonlinnan seudun tulisi heidän mielestään olla tulevaisuudessa, jotta se olisi houkutteleva asuinalue, palkintoperusteissa kerrotaan.

– Teemoina nousevat esiin muun muassa ympäristön- ja Saimaan suojelu, kaikkien ikäryhmien huomioiminen kulttuuripalveluissa ja syrjäytymisen estämisessä, kaupungin palvelurakenne, matkailu ja Saimaan alueen luonto.

– Nämä nuoret näkevät Savonlinnan seudulla jo nyt olevan monia positiivisia puolia, kuten puhdas luonto, hyvät harrastusmahdollisuudet ja oopperajuhlat. Nuorten toiveissa on, että saamme luotua Savonlinnasta vireän ja elinvoimaisen kaupungin, yhdessä!

Itä-Savo julkaisee kirjoittajien luvalla Aada Auravuon ja Maija Hämäläisen kirjoituksen, joka voitti Savonlinnan kirjoituskilpailun, sekä Jenni Puurusen, Nelli Herrasen ja Emmi Kemppaisen kunniamaininnan saaneen tekstin.

Tulevaisuuden Savonlinna

Savonlinna vuonna 2026. Se saattaisi näyttää karulta ja kuolleelta, mutta se voi näyttää myös edistyneeltä ja modernilta. Uskon kuitenkin, että minä en enää asu täällä silloin. Aion lähteä opiskelemaan Kuopioon, mutta jos haluaisin muuttaa tänne vielä tulevaisuudessa haluaisin, että Savonlinna olisi unelma kaupunki, eikä kuollut paikka.

Unelma kaupungissa olisi otettu hyvin haltuun ilmastonmuutos. Täällä olisi siis paljon sähköautoja ja ihmiset pyöräilevät ja liikkuvat julkisilla paljon. Kaikki tulisivat tänne ottamaan esimerkkiä ilmastonmuutoksen asialla. Savonlinnalaisia kannustetaan kierrättämään ja sekajätteen määrä olisi Suomen pienin. Lentoliikenteen aiheuttamia päästöjä kompensoidaan. Savonlinnan siisteystaso ja kauneus olisi huippuluokkaa. Olisi roskien keräämistä luonnosta viikonloppuja vapaaehtoisille. Jos olisi työttömiä he voisivat saada Savonlinnan huolessa pidosta hyvän työpaikan. Näin työttömiä olisi vähemmän. Savonlinnan taajama-alueiden ulkopuolella olisi paljon luomuviljelyssä olevaa peltoja ja metsää.

Savonlinnalaiset olisivat todella ystävällisiä. Tänne kun tulee näkee vain iloisia ihmisiä. Savonlinnalaiset auttavat mielellään turisteja ja tänne muualta muuttaneita ihmisiä. Elämä olisi rentoa ja mihinkään ei olisi kiire.

Täällä olisi mahtavat paikat opiskella mihin vaan ammatiksi esim. lääkäriksi. Opiskelupaikat olisivat mahtavat ja työpaikkoja olisi paljon. Työttömiä olisi todella vähän. Työttömyys prosentti olisi Suomen pienimpiä. Peruskoulun jälkeen olisi paljon vaihtoehtoja minne mennä. Yksi lukio enemmän ja enemmän ammattikoulu puolia. Savonlinnan koulut kunnostettaisiin ja tehtäisiin oppilaille mieleisiksi. Kouluissa voisi olla kulttuuri viikkoja jolloin mentäisiin vaikka katsomaan teatteria tai museoon. Myös kieliä opetettaisiin enemmän valinnaisina kielinä. Suosittaisiin oppilaiden mielenkiinnon kohteita tekemällä urheilu- ja taide-luokkia. Kouluruoka olisi hyvää. Kouluissa ei kiusattaisi ketään ja kaikilla on kavereita. Biojätettä ei enää tulisi. Kouluissa olisi toiveruokaviikkoja jolloin oikeasti kuunnellaan oppilaiden toiveita. Kukaan ei oikeasti tykkää mauttomasta kouluruuasta. Kouluruualla ei myöskään tarvitse olla mitään hienoja nimiä esimerkiksi palviliha kiusaus voisi olla ihan kinkkukiusaus nimellä. Ruoka olisi myös luomua, kotimaisista aineksista valmistettua ruokaa.

Lapsille olisi tarjolla paljon kulttuuria ja liikuntaa – ja helposti pureskeltavaa ruokaa

Lapsille olisi laadukkaita päiväkoteja ja jonkin verran perhepäivähoitajia. Päiväkodeissa voisi tarvittaessa olla yötä. Päiväkodit olisivat hygieenisia ja hoitajia olisi tarpeeksi ettei mitään sattuisi kenellekään. Lapsille olisi paljon tekemistä päiväkodeissa ja kaikille opetetaan, että ei saa kiusata ja pitää olla kaikkien kaveri. Joka päivä olisi lukupiirejä joissa lapsille luettaisiin. Lapsille voisi myös järjestää tapahtumia. Joku hauska teatteri lapsille voisi olla hauska. Myös päiväkodeissa voisi olla kulttuuriviikkoja. Vähän vanhempia lapsia päiväkodeissa voisi viedä vaikka luistelemaan ja tutustumaan eri urheilu- ja kulttuuri muotoihin. Lapsille pitäisi myös olla vapaa-ajan tekemistä. Yhteisiä harrastuksia vanhempien kanssa, koska yksin se voi olla vielä pelottavaa. Lapsiltakin kysyttäisiin mielipiteitä asioihin, vaikka ne joskus voivat olla vähän hassuja. Päiväkodeissa tehtäisiin sopivaa ruokaa kaiken ikäisille. Ei mitään sitkeää, vaan helposti nieltävää ruokaa ettei kukaan tukehtuisi. Ruoka olisi myös kotimaista, ja parhaillaan paikallista.

Bussit käyttävät biokaasua liikkumiseen. Bussit myös kulkevat useammin viikonloppuna ja arkipäivinä. Busseja olisi enemmän ja ne menisivät eri paikkoihin. Totta kai viihde ja ihmisten viihtyvyys olisi myös huippuluokkaa. Enemmän kulttuurista toimintaa tarvitaan Savonlinnaan ympärivuotisesti. Kaupunki voisi olla myös taiteellinen, eli täällä olisi museoita ja kuuluisia teoksia. Savonlinnalaisista taiteilijoista kerrottaisiin kaikille. Oopperasta tulisi vielä suositumpi ja se pyörisi vuoden ympäri. Sen seurauksena täytyisi rakentaa lisää hotelleja turisteille, jotka tulevat oopperaan tai muutenkin vain katsomaan näin kaunista kaupunkia, kuin Savonlinna. Oopperajuhlia ei todellakaan saa lopettaa. Teatterit ovat Savonlinnassa huippuluokkaa ja niitä voisi tehdä myös kansainvälisesti eikä vain suomeksi. Savonlinnassa kun osataan kuitenkin monia kieliä. Elokuvia näytettäisiin enemmän ja olisi monipuolisempia elokuvateattereita esimerkiksi imax-teatteri. Täällä järjestettäisiin erilaisia tapahtumia kaikenikäisille tai tietyille ikäryhmille. Savonlinnan huonokuntoiset talot purettaisiin. Savonlinnassa olisi enemmän hienompia ja modernimpia taloja ja asuinalueita, mutta silti jotain vanhaa. Puistoja olisi paljon, jotta ihmisten arki on iloisempaa. Kuoppaiset tiet korjattaisiin että autoilla olisi turvallisempi ajaa. Lapsille olisi leikkipuistoja jotka olisivat turvallisia ja hyväkuntoisia. Savonlinna on rauhallinen ja luonnollinen kaupunki.

Nuorille paikka, missä olla kavereiden kanssa ja vanhoille tapahtumia ja keskusteluhetkiä

Savonlinnassa on todella mainiot harrastusmahdollisuudet jo nyt joten niitä ei tarvitsisi parantaa. Voi harrastaa tanssista voimisteluun ja pallopeleistä kamppailulajeihin. Savonlinnaan pitäisi tulla trampoliini puisto, sillä voimistelu ja parkour ovat suosittuja lajeja, itsekin kun harrastan voimistelua haluaisin sellaisen. Talvellakin voi hiihtää, lasketella ja voi jopa järven jäällä luistella. Urheilua suositellaan paljon lapsille tulevaisuudessakin. Voimme saada uusia huippu-urheilijoita keskuuteemme. Nuorille pitäisi myös olla vapaa-ajalle jokin paikka missä olla kavereiden kanssa.

Savonlinna tarvitsee enemmän palveluita esimerkiksi, kauppakeskuksia ja kauppakeskukset olisivat suuria ja niissä olisi tunnetuimmat kaupat. Kaupunki olisi täynnä yrittäjiä jotka pärjäävät hyvin. Savonlinnassa olisi uusia ravintoloita, kahviloita missä tavata ystäviä ja pikaravintola Mc Donalds, sillä kaikki haluavat sen tänne, minä mukaan lukien. Ruokakaupoissa tarjottaisiin paljon kotimaisia tuotteita, eikä niissä myydä mitään turhaa. Savonlinnan keskussairaalaa pitäisi parantaa. Se että Savonlinnassa ei voi synnyttää voi joillekin olla tosi iso juttu. Tämän myötä lapsi määrä saattaisi nousta. Mielenterveys ongelmiin puututaan nopeasti ja annetaan kaikki mahdollinen, jotta mielenterveys ongelmalliset saavat taas elämän raiteilleen. Lasten terveyteen puututaan heti. Vanhoista ja kehitysvammaisista huolehditaan hyvin ja he saavat kaiken tarvitsemansa avun. Vanhoja ihmisiä ei jätetä yksin jos heillä ei ole ketään. Vanhoille pitäisi myös järjestää erilaisia tapahtumia tai jotain keskustelu hetkiä.

Minulle iloa täällä asumisessa tuo luonto. Saimaannorpat ovat todella uhanalainen eläin ja niitä on juuri täällä. Saimaannorpista huolehditaan yhtä hyvin kuin nytkin ja saimaannorpat olisivat lisääntyneet ja niiden auttamista jatketaan parhailla mahdollisilla keinoilla. Ne ovat tärkeä osa Savonlinnaa. Savonlinnan järvistä pidetään myös huolta. En halua uida likaisessa järvessä. Jos järvet ovat likaisia niin kaikki kalat olisivat sairaita ja niitä ei voisi syödä. Järvet ovat myös turistien kohde risteilyjen ansiosta. Vesiliikenne on täällä turvallista ja sitä voisi myös opettaa kouluissa. Metsät ovat hyvä paikka rauhoittua. Voi mennä marjastamaan, sienestämään, tunnistamaan eläimiä tai ihan vain yksin kuuntelemaan luonnon ääniä. Metsissä on monia lintuja ja eläimiä. Kasvitkin on monipuolisesti ja kukat ovat todella kauniita. Luonnossa on myös mukava liikkua. Metsä lenkkien varrelle voisi rakentaa lihaskunto pisteitä. Talvella Savonlinna on lumoava. Järvi on jäässä ja puut ovat lumen peitossa.

"Savonlinnasta voidaan saada elinvoimainen kaupunki, ja sen teemme yhdessä"

Hyviä puoli jo nyt Savonlinnassa on oopperajuhlat, luonto ja miten lähellä se on, rauhallisuus ja Olavinlinna. Ilman niitä Savonlinna ei olisi mitään. Vuodenajat ovat myös selkeät. Kesällä on lämmintä ja paljon turisteja. Syksyllä puiden lehdet vaihtavat värejä ja kaikkialla on syksyn värejä. Talvella on paljon lunta, järvi jäässä ja luonto on tosi kauniina. Keväällä kaikki alkaa taas kasvamaan ja joka puolella on vihreää.

Kun kuulin, että Savonlinna hakee kulttuurikaupungiksi hämmennyin vähän. Savonlinna on todella hieno kulttuurikaupungiksi. Oopperajuhlat tuovat eniten ihmisiä Savonlinnaan kulttuurin perässä. Monissa muissa kaupungeissa ei sinne mennä kulttuuri kokemusten perässä. Savonlinnalla on myös tosi värikäs historia. Venäläiset ovat tänne hyökänneet, tuomiokirkko on palanut ja rakennettu uudelleen, jo monia muita mitä kaikkien kuuluisi tietää. Nyt näen kuinka potentiaalinen Savonlinna on tähän.

En näe itseäni tuottamassa ohjelmaa tapahtuma vuoteen, kun en pidä esiintymisestä. Tapahtuma vuonna kuitenkin voitaisiin järjestää erilaisia taidenäyttelyitä Savonlinnalaisesta taiteesta, teatteri Savonlinnan historiasta tai jotain missä kaikenikäiset Savonlinnalaiset voivat olla mukana toteutuksessa.

Jos Savonlinna vuonna 2026 olisikin kuollut paikka. Ihmiset vähenevät ja muuttavat pois. Kaikki näyttäisivät masentuneilta. Kaupat eivät enää pyörisi ja liikkeet menevät konkurssiin. Tätä paikkaa pidettäisiin vanhana ja kuolleena kaupunkina. Sitä en halua. Savonlinnasta voidaan vielä saada elinvoimainen kaupunki, ja sen teemme yhdessä. Viedään Savonlinna kaikkien tietoisuuteen!

Aada Auravuo ja Maija Hämäläinen, 8A, Talvisalon koulu

Tulevaisuuden Saimaa 2026

Saimaa antaa meille nyt jo paljon. Kauniita maisemia, upeaa luontoa ja harvinaisia eläimiä. Upeana nähtävyytenä toimii myös 1400-luvulla rakennettu Olavinlinna.

Kaupunki tarjoaa ihania lenkkipolkuja luonnon lähellä ja tunnelmallisia markkina- hetkiä. Kaupungin sydän on ympäröityinä kauniiseen vesialueeseen, jossa voi nähdä vaikka minkälaisia eläimiä. Saatat nähdä saimaannorpan uivan ihan laiturin vieressä ja joutsenien lentävän kohti auringonlaskua.

Kesäisin Savonlinna kuhisee oopperassa käyviä turisteja. Hienossa Olavinlinnassa pidetään kesäisin monia hienoja oopperoita. Lapsilla on hyvät mahdollisuudet osallistua oopperajuhliin, sillä ooppera tarjoaa monelle nuorelle kesätöitä ja samalla myös mahtavia kokemuksia. Turisteja tulee esimerkiksi rajan takaa Venäjältä.

Turistit ja paikkakuntalaiset rakastavat paikallisia herkkuja, muikkuja ja lörtsyjä. Savonlinna toriaukeaman laidoilta ja torilta löytyy kesäisin paikallisia herkkuja pikku kahvioista. Muikkuja suoraan Saimaasta kalastettuja ja ihanasti leivottuja lörtsyjä. Lörtsyjä voi vaikka nautiskella samalla kun aistii Saimaata paikallisristeilijän kannella, oman nostalgisen lisänsä Saimaalle antavat entisajan höyrylaivat.

Nuorille myös riittää kesätöitä. Voi mennä ihanille ja tunnelmallisille markkinoille myymään mansikoita tai jotain muuta. Olla laivaston apuna, taikka mennä myymään jäätelöä Savonlinnassa olevaan kuuluisalle Lippa-kioskille. Töitä siis riittääkin kesällä, koska turisteja on todella paljon.

Saimaa tunnetaan puhtaudestaan ja ilmanraikkaudestaan, mutta huolestuttaako sinua, miltä Saimaa näyttää 2026? Ovatko vesistöt vielä puhtaita? Onko kaupungissa enää asukkaita? Tuleeko Savonlinnassa olemaan enemmän vai vähemmän turisteja?

Liikkuuko kaduilla muita kuin vanhuksia?

"Savonlinnalaiset ovat hyvin ahkeria ja ympäristöystävällisiä"

Nykyään ilmastonmuutos on puhuttu aihe. Ilmat lämpenevät ja vesistöt eivät pysy puhtaana. Mikä on Saimaan vesistöjen laita tässä asiassa? Saimaan vesistöt ovat erityisen puhtaita nykyään. Retkeilijä Petter Sairanen sanoo:

“Se on paremman makuista kuin moni lähdevesi.” (Yle uutiset 21.10.2016.)

Moni retkeilijä sanoo juovansa Saimaan vettä. Tämä fakta kertoo jo sen, että Saimaan järvet ovat hyvin puhtaita. Entä sitten tulevaisuudessa? Tulevatko järvet täyttymään isoista muovilaatoista ja erilaisista pahoista kemikaaleista?

Tätä yritetään estää tapahtumasta. Savonlinnan vesilaitokset huolehtivat hyvin tarkkaan siitä, että vesi joka lasketaan takaisin järveen, on mahdollisimman puhdasta.

Toisaalta muovit ja muut roskat joutuvat järveen muiden ihmisten takia. Siksi on hyvä, että roskiksia on joka paikassa, silloin oman roskan vienti ei ole yhtään iso vaiva.

Tiesitkö, että järvilohi on uhanalaisempi kuin saimaannorppa, sen pyydystämisestä saa monen sadan sakon. Kuinka tämäkin kaunis laji saataisiin pelastettua? Jos vesistöissä on muovijätteitä tai muita jätteitä, se heikentää entisestään uhanalaisten lajien uhanalaisuutta. Ilman lämpeneminen aiheuttaa myös ongelmia norppien pesimiseen. Jos talvella ei ole tarpeeksi kylmä ja lunta ei sada, norpat eivät pysty pesimään ja synnyttämään kuuttia, jolloin saimaannorppa voi myös kuolla sukupuuttoon. Norppia kuolee vuosittain myös siihen, kun ne takertuvat verkkoihin tai katiskaan. Sen takia oikeanlaisilla välineillä kalastaminen on tärkeää.

Savonlinnalaiset ovat myös hyvin ahkeria ja ympäristöystävällisiä. Siksi he poimivat roskia rannoilta, vedestä, luonnosta tai kävelyteiltä, jos he niitä huomaavat.

Miten muuten voisi kuvailla savonlinnalaisia ihmisiä kuin vain ahkeriksi ja ympäristöystävällisiksi? Tietenkin jokainen ihminen on oma persoonansa.

Savonlinnalaiset ovat innoissaan Jetrho Rostedin hankkeista

Turkulainen Jethro Rostedt aikoo uudistaa Savonlinnaa hieman. Hän sanoo: ”Aina puhutaan oopperasta, mutta nyt voitaisiin alkaa puhua myös ostoskeskuksesta.” (Itä-Savo 20.11.2019.) Rostedt aikoo siis uudistaa ja puhdistaa tyhjänä olevan Kauppalinnan. Savonlinnalaiset ovat jossain määrin innoissaan hänen hankkeestaan.

Tuleeko siis jo vuonna 2026 meillä olemaan hieno kauppakeskus? Saako nuoret vihdoinkin luvallisen oleskelupaikan? Onko Spa Hotel Casinon tornihotellin kunnostus jo valmistunut vai onko turisteille mitään paikkaa majoittua? Ja mitä on tapahtunut Bio Olaville?

Tulevaisuudesta ei voi tietää mitään, mutta tällä hetkellä Savonlinnan tilanne näyttää lupaavalta. Jos Rostedtin hanke onnistuu, Savonlinnaan avautuu uusia työpaikkoja, jolloin ihmisten ei tarvitsisi muuttaa muualle asumaan töiden perässä. Ihmiset alkaisivat asettua Savonlinnaan asumaan, jolloin kaupungissa asuisi muitakin kuin iäkkäitä ihmisiä.

Nuorilla olisi jotain muuta tekemistä kuin istua kylmässä ulkona, voisi vaikka hengailla kauppakeskuksessa kavereiden kanssa.

Savonlinnan linja-autoasema on valittanut siitä, että nuoriso oleilee kyseisessä paikassa, vaikka sitä siihen ei ole tehty. Myös hieno pääkirjasto Joeli on huomannut saman asian. Nuorilla siis ei ole tällä hetkellä mitään oleilu- ja seurustelupaikkaa.

Nuoriso ei ole innostunut kuitenkaan nuorisotaloista, joita on Savonlinnassa kaksi kappaletta. Syynä ovat aikuisten valvonta ja aikuisten läsnäoleminen sekä säännöt, jotka olisivat hyviä joka paikassa.

Nuorisotalolla voisi pelata vaikka biljardia taikka pöytäpingistä, mutta nuorille on tärkeää, että oleilupaikka on juuri omaan makuun.

Savonlinnassa on paljon harrastusmahdollisuuksia

Vuonna 2017 Savonlinnassa tapahtui suuri muutos. Nimittäin “Norssi” eli Normaalikoulu, joka käsitti peruskoulun 1–9 luokkaan sekä Itä-Suomen yliopiston, lähti Savonlinnasta ja muutti Joensuuhun. Monet opettajat lähtivät töiden perässä Savonlinnasta. Myös joitakin oppilasperheitä.

Kesällä 2017 Savonlinna päätti tehdä vanhoihin yliopistorakennuksiin alakoulun, joka kulkee nykyään nimellä Talvisalon koulun Heikinpohjan toimipiste.

Minkälaiset ovat nuorten harrastemahdollisuukset? Savonlinnassa jalkapallo ja jääkiekko ovat yleisimpiä. Jalkapallojoukkueen nimi on STPS. Joukkueessa koulutetaan pienestä taaperosta keski-ikäisiin ihmisiin. Myös naiset ja tytöt on otettu huomioon. Jääkiekkoseuran nimi on taas Sapko. Sapkolla ei ole naisjoukkueita. Sapkossa jääkiekon pelaaminen aloitetaan jo todella varhaisessa iässä. Jos harrastuksena sattuisi olemaan urheilun katsominen, sekin onnistuu. Mediatili-areena on pieni halli, mutta juuri täydellinen upean jääkiekkotunnelman saavuttamiseen. Juniori Sapkolle on rakennettu vasta harjoitteluhalli, oikean hallin taakse. Se mahdollistaa junioreiden vakituiset harjoitusajat sekä koululuistelun.

Savonlinnassa on muitakin harrastusmahdollisuuksia kuin vain urheilu.

Soittotunteja löytyy melkein jokaiselle soittimelle. Laulutunnit ovat myöskin suosiossa nuorten ja miksei aikuistenkin keskuudessa.

"Pidetään Savonlinna kauniina ja luonnonläheisenä kesäkaupunkina"

Minkälaisena Savonlinnalaiset näkevät Savonlinnan? Tulevatko autiotalot lisääntymään ja lopetetut kauppatilat yleistymään?

Savonlinnalaisten ideoita kaupungin parantamiseksi ovat muun muassa Casinon uudistaminen ja parantaminen, uusien venelaitureiden tekeminen, kunnon hiekkarannan, jossa voisi olla yleinen sauna, valmistaminen sekä OKL-hallin tilalle uuden monitoimihallin rakentaminen.

Sokoksen takana on hylätty tehdas ja talo. Nuoret tykkäävät käydä “seikkailemassa” sekä rikkomassa paikkoja. Se on todella riskialtista. Nuoret ovat huomanneet erilaisia huumeruiskuja sekä muita hengenvaarallisia asioita siellä. Siksi olisi hyvä, jos Savonlinnan hallinto tekisi jotain hylätyille rakennuksille, etteivät nuoret joudu minkäänlaiseen vaaraan vain sen takia, että heillä on seikkailunhalua.

Monen mielestä Sokoksen taakse hylättyihin rakennuksiin voisi rakentaa nuorille jonkun oleskelupaikan taikka vaikka parkkipaikan.

Nuoret ovat kesäisin alkaneet hyppiä silloilta veteen, mistä poliisit ja muu virkavalta eivät pidä. Siinäkin on riskit. Sillan alta voi tulla vene taikka pohjassa voi olla joitain teräviä kiviä taikka jotain, mikä ei kuuluisi järveen.

Siksi olisikin hyvä, jos Savonlinnaan tulisi kunnolliset uimarannat, joissa olisi turvallista hyppiä. Vanhemmatkin pystyisivät antamaan pientenkin lasten kahlata ja uida rannassa.

Hyppytornialue voisi olla rajattu ja turvallinen. Pohja olisi tarkastettu ja max. 5 metriä. Rannalla voisi olla rantavahti, jotta vanhempien ei pitäisi olla koko aikana silmä tarkkana.

Savonlinnalaisten mielestä kaupunkiin tarvittaisiin paljon uudistuksia, mutta voitaisiinko ideat toteuttaa ja otetaanko uusia ideoita vastaan? Entä mitä ihmiset miettivät siitä, että Savonlinna hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi?

”Parasta mitä Savonlinnalle on tapahtunut sitten Olavinlinnan. Saimaa-ilmiö eli viiden maakunnan hanke hakea Savonlinnaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi voi johtaa vaikka mihin”, kertoo kulttuuritoimittaja Riitta-Leena Lempinen-Vesa.

Savonlinnalaiset pitävät Saimaa-ilmiö-ajatuksesta, mutta sen toteuttamiseksi Savonlinnaa pitää parannella sekä pienillä että isoimmilla asioilla. Savonlinnalaiset ovat innoissaan ja valmiina ehkä tuleviin muutoksiin. Ihmiset haluavat Savonlinnalle paremman tulevaisuuden. Pidetään Savonlinna kauniina ja luonnonläheisenä kesäkaupunkina.

Jenni Puurunen, Nelli Herranen ja Emmi Kemppainen, Talvisalon koulun 8.-luokka