Syyslomalaiset pääsevät ehkä hiihtoladulle Tanhuvaarassa — ensilumenlatu halutaan käyttöön jo lokakuun puolivälissä

Purukasan alle säilötty noin 5000 kuution lumikuorma levitetään jo lokakuun puoliväliin mennessä, mikäli sää ei ole liian lämmin.

Antti Varonen

Sahanpurun alla on säilössä tuhansia kuutiota tykkilunta Tanhuvaaran jäähallin takana. Rehtori Erkki Kauppinen lupailee ensilumenladun hinnoittelun olevan käyttäjille ystävällinen.
Sahanpurun alla on säilössä tuhansia kuutiota tykkilunta Tanhuvaaran jäähallin takana. Rehtori Erkki Kauppinen lupailee ensilumenladun hinnoittelun olevan käyttäjille ystävällinen.

Maastohiihdon ystäviä Savonlinnan seudulla ilahduttanee kovasti uutinen Tanhuvaarasta. Ensilumenlatu otetaan ensimmäistä kertaa käyttöön tänä syksynä.
Parhaassa tapauksessa Tanhuvaaran urheiluopiston kulmilla hiihdetään jo kuukauden kuluttua lokakuun puolivälissä, kun syyslomakausi alkaa Etelä-Suomessa. Ilman lämpötila ratkaisee, aletaanko sahanpurun suojaamaa lumikasaa levittää näin aikaisin.
Rehtori Erkki Kauppisen mukaan lämpötilan pitäisi pyöriä päivisin alle viidessä ja öisin nollan tienoilla, jotta lunta olisi järkevä alkaa levittää 9. lokakuuta alkavalla viikolla. Pitkäaikaisennusteet vähän lupaavat viileää, mutta jos päivälämpötilat huitelevat kymmenessä asteessa, siirtyy levitys myöhempään syksyyn.
— Tavoite on, että ensilumenlatu avattaisiin 14.–16. lokakuuta. Latu rakennettaisiin käyttökuntoon viikolla 41 (alkaa ma 9.10.). Aikataulusta päätetään 2. lokakuuta sääennusteiden perusteella, Kauppinen kertoo.

Vuokatti avaa ensilumenlatunsa yleensä 10.10., joten Tanhuvaaran aikataulu on optimistinen. Mallia on haettu Valkealasta Kouvolasta, jossa säilölumesta tehty latu avattiin viime talvena koululaisten syyslomaksi. Pohja kesti kevättalveen saakka.
Ladun pituudesta, leveydestä ja lumikerroksen paksuudesta päätetään, kun aikataulu täsmentyy. Vaihtoehtoina on tehdä hieman pitempi lenkki ohuemmalla pohjalla tai lyhyempi paksummalla. Paksuus tarjoaa pitkäikäisyyttä, pituus ja leveys hiihtomukavuutta. Näiden välillä arvotetaan.
Pisimmillään säilölumilatu olisi 1,2 kilometriä. Kaupungin ja muiden yhteistyötahojen avulla Kauppinen lupailee käyttäjähinnoista ystävällisiä. Tarkkaa arvioita hän ei vielä sano, mutta arvelee hintatason olevan edullisempi kuin Mikkelissä viime talvena (80 euroa kausikortti, 7,5 euroa päivälippu).
— Tarkoitus on tehdä käytöstä niin edullista, ettei se torjuisi alkuvaiheessa käyttäjiä.

Tilaa valaistulla uralla on niin, että hiihtoväylä voi olla maksimissaan jopa yhdeksän metriä leveä. Sekaan mahtuu varmasti yhtä aikaa niin vapaalla kuin perinteiselläkin tyylillä.
— Ensimmäinen käyttövuosi opettaa tekijöitä varmasti aika paljon. Näemme paljonko lippuja voi myydä. Säilölumen teko, latupohjan ja valaistuksen uusinta maksoi noin 30 000 euroa, josta purun osuus oli puolet. Levitykseen saamme apua Savonlinnan kaupungilta.
Kauppinen korostaa, että ensilumenlatu on yhteisprojekti. Kaupungin ja Tanhuvaaran ohella mukana ovat Sahakuutio Oy, Lumme Energia, MPT-Kuljetus, Moinsalmentien alueen kyläyhdistys, Kuljetus- ja Maansiirtopalvelut Luukkanen sekä Savonlinnan Hiihtoseura.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.