Savonlinnassa paristot kiersivät maan parhaiten viime vuonna — Asukas vie kierrätykseen keskimäärin 22 AA-paristoa vuodessa, kun koko maassa määrä on puolet tästä

Suomalaiset kierrättivät yli 1 480 000 kiloa paristoja ja akkuja vuonna 2018.

Timo Seppäläinen

Paristojen keräyspisteisiin jokainen savonlinnalainen vie vuodessa keskimäärin 22 AA-paristoa. Se on kaksi kertaa enemmän kuin koko maassa.
Paristojen keräyspisteisiin jokainen savonlinnalainen vie vuodessa keskimäärin 22 AA-paristoa. Se on kaksi kertaa enemmän kuin koko maassa.

Savonlinnassa paristojen päätyminen kierrätyspisteisiin on maan korkeinta luokkaa. Seutukuntalainen vei vuoden aikana käytettyjä virtalähteitä kierrätykseen noin 540 grammaa, mikä on kaksinkertaisesti keskivertosuomalaiseen verrattuna.

Kaikkiaan suomalaiset kierrättivät viime vuonna yli 1 480 000 kiloa paristoja ja akkuja vuonna 2018. Määrä kasvoi edellisvuodesta lähes 10 prosenttia ja on noussut tasaisesti joka vuosi. Jokainen suomalainen kiikutti keräyspisteille keskimäärin 270 grammaa käytettyjä virtalähteitä. Määrä vastaa noin yhtätoista AA-paristoa.

Kierrätysmestaruudessa toiseksi ylsivät kemi-torniolaiset, jotka kierrättivät paristoja ja akkuja hieman yli puoli kiloa per asukas.

— Suomen 13 000:n keräyspisteen verkosto on asukaslukuun suhteutettuna Euroopan kattavimpia. On hienoa nähdä, että suomalaiset löytävät ne vuosi vuodelta yhä paremmin, Paristokierrätystä hoitavan Recser Oy:n toimitusjohtaja Helena Castrén sanoo.

Selvästi yli maan keskiarvon paristoja ja akkuja kerättiin myös Hämeenlinnan, Kajaanin, Lahden, Vaasan ja Tampereen seudulla. Uudellamaalla paristoja ja akkuja kerättiin määrällisesti eniten eli yli 330 000 kiloa. Asukasmäärään suhteutettuna Uusimaa jää kuitenkin alle maan keskiarvon.

Moni ahkera kierrättäjä unohtaa, että paristojen ja akkujen virtanavat tulisi teipata. Käytetyissä paristoissa ja akuissa on aina jäljellä jonkin verran sähkövarausta, joka voi purkautua vaarallisesti, jos paristojen virtanavat osuvat toisiinsa tai muuhun metalliin. Teippi estää oikosulut, jotka voivat aiheuttaa jopa tulipaloja.

— Jos teippaaminen tuntuu hankalalta, paristot tai akut voi laittaa vaikkapa muovipussiin tai alkuperäiseen pakkaukseensa ja viedä niissä kauppaan kierrätykseen, Castrén vinkkaa.