Aina on oikea ikä opiskella — Paviljongille voi hakea opiskelemaan ympäri vuoden

Historiaa ovat ne ajat, jolloin ravintolakoulu alkoi elokuussa ja opiskelijat istuivat koulun penkissä kuukausikaupalla käyden harvakseltaan harjoittelussa. Nyt asiat ovat muuttuneet.

Timo Seppäläinen

Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkintoa opiskelevat Davide Brocca (vas.) ja Kirsi Kilpeläinen (oik.) laittavat ruokaa keittiömestari Kimmo Vaahtoluodon (kesk.) opastuksella.


Historiaa ovat ne ajat, jolloin ravintolakoulu alkoi elokuussa ja opiskelijat istuivat koulun penkissä kuukausikaupalla käyden harvakseltaan harjoittelussa. Nyt asiat ovat muuttuneet. Paviljongille opiskelemaan voi hakea ympäri vuoden netissä samiedu.fi-sivuilla. Seuraavalla viikolla saattaa olla jo haastattelu kouluun ja haastattelussa aletaan tehdä opiskelijalle henkilökohtaista tutkintosuunnitelmaa. Tutkinto henkilökohtaistetaan ja jokainen opiskelija huomioidaan yksilönä
Paviljongin ruokatuotannon lehtori Kimmo Vaahtoluoto kertoo, että opinnot voi aloittaa milloin vain joustavasti. Jatkuva haku on osa ammattikoulutuksen valtakunnallista uudistusta.
Asiakaspalvelun lehtori, ryhmänohjaaja Päivi Kapanen kertoo, että hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkintoa opiskelee 23 tutkinnon suorittajaa iältään 18—55 vuotta. Tutkinnon suorittaminen kestää opiskelijan lähtötasosta riippuen puolestatoista kahteen vuoteen. Tutkinnon suorittajia on Suomen lisäksi Kiinasta, Thaimaasta, Italiasta ja Venäjältä. Opetuskieli on suomi.
Osalla ryhmästä on jo aiempi tutkinto tai opintoja, joka tunnustetaan eli hyvitetään opiskelussa. Ryhmäläisistä tulee kokkeja, tarjoilijoita ja vastaanottovirkailijoita.
Samissa on valinnan mahdollisuuksia eli opintotarjottimelta voi valita mieleisiään tutkinnon osia kuin seisovasta pöydästä ja tehdä hybridiammattitutkinnon. Esimerkiksi voi ottaa yritystoiminnan suunnittelun, matkailututkinnosta osia tai vaikka logistiikkaa.

Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkintoa opiskelevat italialainen Davide Brocca ja rantasalmelainen Kirsi Kilpeläinen valmistavat keittopohjaa. Brocca oli Italiassa sähköasentaja ja Vatikaanin vartija, mutta nyt hän haluaa opiskella niin, että pääsisi fine dining- paikkaan töihin.
— Haluan laittaa kauniita ruoka-annoksia nätisti ja hienosti. Kun opinnot päättyvät täällä Savonlinnassa, aion hakea Seinäjoelle ammattikorkeakouluun. Minusta tulee keittiöpuolen restonomi, sanoo Rocca.
Rantasalmelaisella Kirsi Kilpeläisellä on erilaiset lähtökohdat ja urasuunnitelmat. Kilpeläinen oli maatalousyrittäjä, joka jätti lypsykarjan pois ja alkoi tehdä töitä pitopalveluyrittäjän palveluksessa.
— Siellä meni puolitoista vuotta. Olen lähemmäs viisikymmentä ja harkitsin pitkään, uskallanko lähteä vielä kouluun. Haluan suurtalouspuolelle töihin, sanoo Kilpeläinen.
Kilpeläinen kertoo, että ruuanvalmistus on ollut tuttua, mutta koulutukseen kuuluva ruuanvalmistusvideoiden teko digitaaliseen portfolioon on uuden oppimista.

Digitaalisuus on opiskelun arkipäivää. Vaahtoluoto kertoo, että opiskelijat kokoavat osaamisensa näkyväksi digitaaliseen portfolioon. Paviljongilla käytetään noin kahtakymmentä erilaista oppimisympäristöä, jotka tukevat tutkinnonsuorittajan käytännön työskentelyä. Esimerkiksi You tube-videoiden teko opettaa kaikkia, sekä tekijöitä että katsojia.
— Ravintola-alan ammatit ovat edelleen käsityöläisammatteja. Ei keittiössä juosta kännykkä kädessä. Digitaalisuus on rajatonta, mutta rajattua.

Minna-Liisa Riestola

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.