Särkisalmen baarin uudet yrittäjät lähtivät innolla uuteen: Rohkea rokan syö!

Baarin uusi yrittäjäpariskunta teki alanvaihdoksen ja tarjoilee paikkakuntalaisille nyt kotiruokaa ja sirkushuveja

Katri Levänen

Nuoret yrittäjät Pasi Lötjönen ja Nadezda Paramonova aikovat panostaa erityisesti kotiruokatyyliseen lounaseen ja viikonloppujen ohjelmaan.
Nuoret yrittäjät Pasi Lötjönen ja Nadezda Paramonova aikovat panostaa erityisesti kotiruokatyyliseen lounaseen ja viikonloppujen ohjelmaan.

Vitsistä se lähti. Vielä muutama vuosi sitten ilmoille heitetty ajatus paikallisen baarin pitämisestä lähinnä huvitti Särkisalmella asuvia Nadezda Paramonovaa ja Pasi Lötjöstä.

Nyt asiasta ei enää vitsailla ja vaikka huumorin kukka muuten lentääkin, ovat pariskunnan päivät totista työtä baariyrittäjinä. Avajaisia vietettiin kolme viikkoa sitten ja nuorten yrittäjien mielestä vastaanotto on ollut todella positiivista.

— Tietysti avajaispäivä jännitti kovasti. Pasikin teki tuolloin ensimmäisen oikean työvuoronsa keittiön puolella, mutta hienosti hän siitä selvisi, Nadezda — eli Nadja — Paramonova sanoo pilke silmäkulmassa ja vilkaisee vieressä istuvaa avopuolisoaan.

Aluksi toiminta pyörii kahden hengen voimin

Toistaiseksi Paramonova ja Lötjönen pyörittävät Särkisalmen Baaria kahdestaan, vaikka tarkoitus onkin jossain vaiheessa palkata yksi ulkopuolinen työntekijä. Kaivattua apua alkutaipaleelle on saanut entiseltä yrittäjältä Merja Vänskältä.

— Ei meitä ole tänne hylätty, vaan Merja on ollut tukena ja neuvonantajana, kertoo Paramonova.

Virolaissyntyinen 29-vuotias Paramonova muutti Suomeen kahdeksan vuotta sitten. Saatuaan tarpeekseen maataloustöistä, hän marssi baariin Vänskän juttusille ja kysyi rohkeasti töitä, vaikka alan koulutusta ei ollut. Ja töitä hän sai.

— Paikan toimintatavat ovat minulle siis jo ennestään tuttuja. Pasille tämä alanvaihdos oli huomattavasti rajumpi, Nadja pohtii.

Kotiruokalounasta kuutena päivän viikossa

Pari tapasi toisensa ollessaan töissä samalla maatilalla, joten yhdessä tekemiseen on totuttu. Syntyperäinen särkisalmelainen Lötjönen on tehnyt myös rakennusalan töitä.

— Nyt työnjako on ollut sellainen, että minä hoidan paperi- ja toimistotyöt ja Nadja puolestaan on päävastuussa keittiön puolella, sanoo Lötjönen.

Kotiruokalounasta baarilla on tarjolla tiistaista sunnuntaihin. Maanantait pyhitetään talvikauden ajan levolle ja asioiden hoitamiselle.

— Torstaisin on aina tarjolla hernekeittoa ja perjantai on pihvipäivä, koska sellaiseen asiakkaat ovat täällä tottuneet, kertoo Paramonova.

Katri Levänen

Särkisalmen Baari vaihtoi omistajaa syyskuun alussa.
Särkisalmen Baari vaihtoi omistajaa syyskuun alussa.

Karaoke on monen suosikki

Yrittäjien tarkoituksena on järjestää joka viikonlopulle vaihtuvaa ohjelmaa ja saada siten myös paikkakuntalaiset nuoret liikkeelle. Tulossa on muun muassa Octoberfest-viikonloppu sekä halloween-bileet, pikkujouluja ja uudenvuoden juhlia unohtamatta.

— Karaokea on tiedossa useampana viikonloppuna. Se on etenkin vähän vanhemman väen suosiossa, Paramonova sanoo.

Lähialueella ei varsinaisia baareja monta ole, joten kilpailu sillä saralla on vähäistä. Myös tien toisella puolella sijaitseva Lohikontti sulki ovensa viime keväänä. Aivan nurkan takaa löytyy kuitenkin Särkisalmen ABC-liikenneasema.

— Kyseessä on iso ketju, joka on monella tavalla erilainen kuin tämä meidän paikkamme. Kilpailemaan pystytään hinnalla ja laadulla, toteaa Lötjönen.

— Tunnelma siellä on aika paljon hektisempi. Meillä käy lounasaikaan paljon esimerkiksi työmiehiä, jotka tulevat tänne nimenomaan siksi, kun on rauhallista ja kotoisampi ympäristö. Ja onhan meillä uskollinen vakioasiakaskunta, joka pitää paikan virkeänä myös kesäsesongin ulkopuolella, sanoo Paramonova.