Savonlinnassa esitetään veroprosentin korotusta — "Arvovalinta alueen ihmisten palvelujen puolesta", sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Torikka (kesk.)

Savonlinnan kaupunginhallitus esittää ensi vuodelle tuloveroprosentin korotusta. Uudeksi veroprosentiksi kaupunginhallitus esittää 22,75 prosenttia. Veroprosentti saattaisi olla maan toiseksi suurin heti Halsuan veroprosentin jälkeen.

All over press

Savonlinnan sosiaali- ja terveysmenot ovat suuret. Siksi veroprosenttikin on nousemassa maan suurimmaksi.
Savonlinnan sosiaali- ja terveysmenot ovat suuret. Siksi veroprosenttikin on nousemassa maan suurimmaksi.

Savonlinnan kaupunginhallitus esittää ensi vuodelle tuloveroprosentin korotusta. Uudeksi veroprosentiksi kaupunginhallitus esittää 22,75 prosenttia. Korotusta nykyiseen olisi 0,5 prosenttiyksikköä.

Kuntien on päätettävä veroprosenttinsa marraskuun 17. päivään mennessä.

Kaupunginhallitus sai talousarvioesityksensä valmiiksi myöhään maanantai-iltana. Savonlinnan kaupunginvaltuusto päättää veroprosenteista ja talousarviosta ensi viikon maanantaina.

Kiinteistöveroprosenttia kaupunginhallitus esittää korotettavaksi ensi vuonna 0,03 prosenttiyksiköllä eli vuoden 2017 tasolle, kuten kaupunginjohtaja Janne Laine on esittänyt.

Veroprosentin korotuksen tuotto varattu sosiaali- ja terveysmenoihin

Veroprosentin korotuksen tuotto on tarkoitettu kattamaan sosiaali- ja terveysmenojen kasvu.

Kaupunginhallitus esittää ensi vuodelle varattavaksi sosiaali- ja terveysmenoihin 2,7 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna, kun Janne Laineen alkuperäinen talousarvioesitys olisi tarkoittanut sote-menojen pienenemistä tästä vuodesta miljoonalla eurolla.

Kaupunginhallituksen esitys veroprosentin korottamisesta sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen määrärahan korottamisesta syntyi äänestyksittä, kun Laine muutti keskustelun kuluessa esitystään.

Kaupunginhallituksen talousarvioesityksessä Sosterilta ostettaviin sosiaali- ja terveyspalveluihin esitetään varattavaksi 149,2 miljoonaa euroa.

"Arvovalinta alueen ihmisten palvelujen puolesta"

Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Torikka (kesk.) toteaa, että veroprosentin korotusesitys on taloudellinen arvovalinta alueen ihmisten palvelujen puolesta.

— Suurimmat menopaineet on sosiaali- ja terveydenhuoltomenoissa. Meillä on kantokykyyn ja asukasmäärään raskas järjestelmä. Toinen puoli asiassa on se, että ihmiset saavat palveluita, Torikka sanoo.

Torikka myös huomauttaa, että ei ole ollenkaan varmaa, että terveyspalvelujen ostaminen muualta loppujen lopuksi tulisi halvemmaksi kuin niiden tuottaminen omalla seudulla.

"Palveluverkon karsiminen on veroprosentin korotuksen ehto"

Kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Eija Stenberg (sd.) kertoo ehdottaneensa ensin, että veroprosenttia korotettaisiin ensi vuonna vain 0,25 yksiköllä ja seuraavana vuonna lisää.

— Ensi vuoden jälkeen olisi voitu katsoa, pystyäänkö sote-palvelut järjestämään niin, että tulisi säästöä. Tämä saattaisi olla mahdollista yhteistyössä Pohjois-Savon kanssa, Stenberg sanoo.

Stenberg veti esityksensä pois, koska se ei olisi täyttänyt talouden tasapainovaatimusta koko suunnitelmakaudella.

Stenbergin mielestä veroprosentin korotuksen ehtona on se, että palveluverkkoon puututaan. Palveluverkko tarkoittaa niin kouluja kuin muitakin palveluita.

— Näin ei voida jatkaa, että joka vuosi korotellaan veroja, Stenberg sanoo.

Veroprosentista ei äänestetty

Kaupunginhallitus ei äänestänyt veroprosentin korotusesityksestä. Seija Puputti (kok.) ja Juha Kukkonen (ps.) vastustivat korotusta, mutta he eivät kannattaneet toistensa esityksiä. Kokouksissa äänestetään vain silloin, jos joku kokouksen osanottajista kannattaa toisen tekemää esitystä.

Kukkonen esitti ensi vuoden veronkorotuksen lisäksi poistettavaksi myös vuodelle 2023 esitettyä veroprosentin korotusta. Kukkonen esitti veroprosentin korotuksen sijaan leikatuksia muun muassa teatterin Sosterilta ostettavien palvelujen määrärahaan, useisiin avustuksiin sekä sivistystoimeen ja tekniseen toimeen.

Savonlinnaan esitetty veroprosentti ei todennäköisesti olisi Suomen korkein 

Savonlinnaan esitetty veroprosentti ei todennäköisesti olisi ensi vuonna Suomen korkein, vaikka se onkin korkeampi kuin millään kunnalla tänä vuonna on ja myös korkeampi kuin millään kunnalla on ikinä ollut nykyisen verotusjärjestelmän aikana, 1990-luvun verouudistyksen jälkeen.

Keski-Pohjanmaalla sijaitsevan Halsuan kunnan kunnanhallitus esittää ensi vuoden veroprosentiksi 23,5.

Halsuan nykyinen veroprosentti on 22. Kuuleman mukaan Halsualla on keskusteltu isommastakin veroprosentin korotuksesta, joten 23,5 prosentin ennakoidaan tulevan valtuustossa hyväksytyksi.

Halsualla on 1 150 asukasta.

Kehittämispäällikkö Jukka Hakola Kuntaliitosta kertoo, että Kuntaliitolla ei toistaiseksi ole tiedossaan Halsuan ja Savonlinnan lisäksi muita esityksiä yli 22,5 prosentin suuruisesta kunnallisveroprosentista. Hän huomauttaa, että esityksiä voi vielä tulla.

Savonlinnassa oli Suomen korkein veroprosentti vuonna 2017. Silloin kaupunki jakoi ykköstilan Jämijärven kunnan kanssa. Jämijärven ja Savonlinnan kuntavero oli tuolloin 22,5 prosenttia.

Otsikkoa ja juttua muutettu klo 12.53. 

Stenbergin kommentit lisätty kello 13.09

Lisätty tieto Puputin ja Kukkosen muutosesityksistä 8.11. kello 20.38.