Poliisi tekee tehostettuja valvontaiskuja koulujen päättäjäisviikonloppuna — Alaikäisen päihteidenkäyttö johtaa lastensuojeluilmoitukseen ja sakkokin voi rapsahtaa

Poliisipartiot liikkuvat nuorten suosimilla kokoontumispaikoilla, kuten uimarannoilla ja puistoissa. Poliisi vetoaa täysi-ikäisiin, etteivät he välittäisi alaikäisille alkoholia.

Teemu Salohalme

Alaikäisen hallusta tavattu alkoholi päätyy poliisin takavarikkoon ja sitä kautta usein viemäriin.
Alaikäisen hallusta tavattu alkoholi päätyy poliisin takavarikkoon ja sitä kautta usein viemäriin.

Itä-Suomen poliisi valvoo viikonloppuna tehostetusti nuorten henkilöiden päihteiden käyttöä. Valvontaan on kohdennettu normaaliviikonloppua enemmän poliisipartioita.

Valvontaa suunnataan erityisesti anniskeluun ja vähittäismyyntiin sekä alkoholin välitykseen alaikäisille, alaikäisten luvattomaan alkoholin nauttimiseen ja hallussapitoon, alkoholista aiheutuvaan häiriökäyttäytymiseen yleisillä paikoilla, humalajuomiseen sekä huumausaineiden katuvalvontaan.

Valvontaa kohdennetaan erityisesti nuorten kokoontumispaikoille, kuten uimarannoille, puistoihin, lasten leikkipaikoille sekä päiväkotien ja koulujen pihoille sekä kauppojen läheisyyteen. Valvontaa tehdään yhteistyössä nuoriso- ja sosiaalitoimen kanssa.

Poliisi muistuttaa, että alle 18-vuotiaiden alkoholin käytöstä lähtee aina ilmoitus vanhemmille sekä lastensuojeluviranomaisille. Käytännöstä ei tehdä poikkeuksia.  Tämän lisäksi seurauksena on useimmiten 40 euron rikesakko.

Alkoholin välittäminen alaikäiselle on rikos. Poliisi vetoaa täysi-ikäisiin, etteivät he välittäisi alkoholia yhdellekään alaikäiselle.

Alle 18-vuotiaiden alkoholin käytöstä lähtee aina ilmoitus vanhemmille sekä lastensuojeluviranomaisille

Poliisi puuttuu normaaliin tapaan valvonnassa myös muuhun yleisillä paikoilla tapahtuvaan häiriköintiin ja humalajuomiseen.

Vastuu lapsista ja nuorista sekä heidän hyvinvoinnistaan on vanhemmilla. Poliisi muistuttaa koulujen päättymisjuhliin valmistuvien lasten ja nuorten vanhempia siitä, että he sopisivat  lasten juhlintaan selvät pelisäännöt.

Myös yhteyden pitäminen lapsiin illan mittaan on tärkeää.