Savonlinnan edustalle lasketaan nelisen kilometriä järeää vesistökaapelia – Muutostöineen urakalle kertyy hintaa lähes viisi miljoonaa euroa

Sähkön toimitusvarmuus paranee Sulkavalle ja Juvalle asti.

Juha Rika

Savonlinnan edustalle lasketaan nelisen kilometriä järeää vesistökaapelia – Muutostöineen urakalle kertyy hintaa lähes viisi miljoonaa euroa

Sähkönsiirtoyhtiö Järvi-Suomen Energia rakennuttaa vesistökaapelin Savonlinnan kaupungin edustalle Kuusniemen ja Kyrönniemen välille.

– Vesistömatkaa tulee vajaa neljä kilometriä ja maakaapelia vajaa kilometri, kertoo verkostopäällikkö Mika Matikainen.

Työ tehdään kesällä ja syksyllä 2021. Maakaapelointeineen ja sähköasemien muutostöineen urakalle kertyy hintaa lähes viisi miljoonaa euroa. Asennuksen on määrä olla valmis vuoden 2021 loppuun mennessä.

Uusi kaapeli parantaa 110 kilovoltin suurjänniteverkon toimitusvarmuutta Savonlinnan seudulla aina Sulkavalle ja Juvalle asti.

– Fingrid uusii kantaverkkoaan tällä alueella ja se muuttaa meilläkin kytkentätilannetta. Tällä kaapelilla saadaan varmistettua meidän alueverkkoamme ja vahvistettua myös Fingridin kantaverkon toimitusvarmuutta. 110 kilovoltin verkosta on Savonlinnan länsipuolella tällainen yhdistävä pätkä puuttunut.

Kaapelin lasku on ainakin Suomen oloissa poikkeuksellinen.

– Kaapelin reitillä on seitsemän syväväylää, lienee ainakin Suomen ennätys tässä mielessä kaapelinasennuksessa. Koko Vuoksen vesi kulkee tästä läpi, ja virtaukset tuovat hommaan oman haasteensa.

Lisäksi kaapeli sivuaa luonnonsuojelualueita ja joitakin muinaismuistoksi määriteltyjä kohteita. Alueella on myös aiemmin laskettuja kaapeleita ja putkistoja. Matikaisen mukaan kaikki nämä on suunnittelussa otettu huomioon.

Aivan viivoittimella kaapelin paikkaa siis ei voi vetää, mutta mahdollisimman suoraan tietysti mennään. Veden alle liitoksia ei tehdä, vaan kaapelinippu tulee yhtenä pötkönä.

– Se on järeää tavaraa. Nipussa on kolme ranteenvahvuista kaapelia, yksi kullekin vaiheelle. Niissä on reippaasti lyijyä, kuparia ja alumiinia. Metrin pätkä painaa yli 60 kiloa, Matikainen kuvailee.

Myös saimaannorppa on otettu huomioon. Savonlinnan lähivedet ovat norpan ydinaluetta ja juuri norpille aiheutuvan häiriön minimoimiseksi kaapeli lasketaan veteen syksyllä. Siinä vaiheessa vesiliikennekin on vähentynyt.

Kaapelin päissä olevissa sähköasemissa tehdään tarvittavat muutostyöt tänä ja ensi kesänä. Maakaapelit rakennetaan kesällä 2021 ja vesistökaapelin lasku alkaa elokuussa 2021.

Kaapeli tuodaan valmistaja Prysmian Groupin tehtaalta Pikkalasta mereltä laivalla Saimaan kanavan kautta. Autolla 200 tonnia painavaa kaapelia ei voisikaan kuljettaa.

Kaapelinlaskua on suunniteltu yli kaksi vuotta. Pääurakoitsija on Infratek Finland Oy.