Kaupunginhallitus esittää Linnalan seniorikeskukselle vuokrarahoja – Kaupunginjohtajan talousarvioesitykseen tässä vaiheessa vain vähän muutoksia

Sosterilta ostettaviin palveluihin esitetty kahdeksan miljoonan euron säästö nousee todennäköisesti keskusteluun valtuuston talousarvioseminaarissa ennen kuin valtuusto kokoontuu päättämään talousarviosta.

Tuija Pauhu

Linnalan seniorikeskuksessa  asiakkaat nauttivat yhdessä aamukahvit, lounaan ja iltapäiväkahvit. Keskuksessa jumpataan, pelataan askarrellaan, keskustellaan ajankohtaisista asioista ja jutellaan mukavia. Koronarajoitukset sulkivat seniorikeskuksen maaliskuussa, vaikka vuokrapulma ratkesikin. Seniorikeskus avautui yli viiden kuukauden tauon jälkeen syyskuun alussa.– Kaikki olivat tosi onnellisia. Monet olivat olleet hyvin yksinäisiä ja kyselleet koko ajan, milloin pääsee taas seniorikeskukseen, kertoo seniorikeskuksen vastaava ohjaaja Marjo-Riikka Tiilikainen.
Linnalan seniorikeskuksessa asiakkaat nauttivat yhdessä aamukahvit, lounaan ja iltapäiväkahvit. Keskuksessa jumpataan, pelataan askarrellaan, keskustellaan ajankohtaisista asioista ja jutellaan mukavia. Koronarajoitukset sulkivat seniorikeskuksen maaliskuussa, vaikka vuokrapulma ratkesikin. Seniorikeskus avautui yli viiden kuukauden tauon jälkeen syyskuun alussa.– Kaikki olivat tosi onnellisia. Monet olivat olleet hyvin yksinäisiä ja kyselleet koko ajan, milloin pääsee taas seniorikeskukseen, kertoo seniorikeskuksen vastaava ohjaaja Marjo-Riikka Tiilikainen.

Linnalan seniorikeskuksen vuokrasta ei ensi vuonna synny vääntöä, jos Savonlinnan kaupunginvaltuusto hyväksyy kaupunginhallituksen esityksen. Kaupunginhallitus lisäsi ensi vuoden talousarvioesityksen avustusten kokonaismäärärahaan yksimielisesti 20 000 euron summan, joka on tarkoitettu Linnalan seniorikeskuksen vuokra-avustukseen.

Seniorikeskusta ei mainita kaupunginhallituksen esityksessä, mutta kaupunginjohtaja Janne Laine muutti omaa esitystään sen jälkeen, kun kaupunginhallitus oli keskustellut seniorikeskuksen tilanteesta. Useat kaupunginhallituksen jäsenet ovat vahvistaneet Itä-Savolle, että Anja Backmanin (sd.) avaamassa keskustelussa yhteinen tahto oli nimenomaan turvata seniorikeskuksen toiminta.

Laineen alkuperäisessä esityksessä sosiaali- ja terveystoimen avustusten kokonaismääräraha oli sama kuin tänä vuonna. Tänä vuonna alkuvuodesta Linnala oli aikeissa lopettaa seniorikeskuksen toiminnan, koska sille liikeni leikatusta määrärahasta avustusta vain 10 000 euroa, vaikka kaupunki perii keskuksen tiloista vuodessa vuokraa 30 000 euroa.

Keväällä kaupunki alensi seniorikeskuksen vuokraa tilapäisesti ja lupasi neuvotella myös ensi vuoden vuokrista.

– Jos avustus on 30 000 euroa, seniorikeskus voi jatkaa normaalisti entisellä vuokralla, sanoo Linnalan rehtori Tapio Keskinen.

Kaupunginvaltuusto päättää ensi vuoden talousarviosta 14. joulukuuta.

Sosiaali- ja terveysmenojen leikkauksesta ei tässä vaiheessa keskusteltu

Kaupunginhallitus teki vain vähän muutoksia kaupunginjohtajan talousarvioesitykseen.

Esimerkiksi Sosterilta ostettaviin palveluihin kahdelle seuraavalle vuodelle esitetystä yhteensä kahdeksan miljoonan euron säästövaatimuksesta kaupunginhallitus ei edes keskustellut. Asia todennäköisesti nousee keskusteluun kaupunginvaltuuston talousarvioseminaarissa marraskuun viimeisenä päivänä.

Viime kesänä hyväksi havaittua liikkuvan nuorisotyön mallia halutaan jatkaa – nuorisotyöntekijä pääsisi nuorten luo matkailuautolla, jossa nuoret saisivat teetä ja juttuseuraa

Kaupunginhallitus esittää liikkuvalle nuorisotyölle 35 000 euron summaa matkailuauton ostamista varten. Viime kesänä kaupungilla oli lainassa Aseman lapset ry:n matkailuauto, jonka avulla vapaa-aikapäällikkö Simo Rädyn mukaan tavoitettiin paljon nuoria, joita ei muuten olisi tavoitettu. Auto ja nuorisotyöntekijä liikkuivat koko laajan Savonlinnan alueella, ja nuorille oli tarjolla teetä ja luotettavan aikuisen juttuseuraa. Aseman lapset ry:n auto on jo kokeiltavana muilla paikkakunnilla, mutta kaupunginhallitus esittää siis työmuotoa jatkettavan Savonlinnassa.

Kaupunginhallitus esittää myös kuntoportaiden rakentamista Talvisaloon. Portaita on alustavasti suunniteltu Jääkiekkoradan läheisyyteen paikkaan, jossa ne eivät vaaranna luontoarvoja. Rahaa tarvittaisiin 20 000 euroa.

Kaupunginhallituksen esitykseen sisältyy määräraha, jolla jatketaan kevyen liikenteen väylän rakentamista Kirkkolahdesta Heikinpohjan suuntaan. Väylää esitetään tehtäväksi 150 000 eurolla, jos kaupunki saa siihen avustusta. Kaupunginhallitus äänesti asiasta. Esitys määrärahan poistamisesta hävisi äänin 7–4.

Ensi vuodelle esitetyt nettoinvestoinnit ovat yhteensä 33,3 miljoonaa euroa.

Kaupunki ei lisää suojelumetsiä eikä osallistu itäratahankkeeseen mutta tukee jatkossakin lentoliikennettä

Äänin 9–2 hävisi Lauri Kososen (vihr.) ja Seija Puputin (kok.) esitys, jonka mukaan kaupunki olisi nostanut metsäluonnon vetovoimatekijäksi, lisännyt suojellun metsän määrää ja luopunut mahdollisuuksien mukaan avohakkuista.

Lentoliikenteen avustuksesta kaupunginhallitus ei äänestänyt. Lauri Kosonen esitti lentoliikenteen tukemisen poistamista vuosien 2021–2024 kärkihankkeista, mutta esitys raukesi kannattamattomana. Nykyinen lentoliikennesopimus päättyy joulukuussa, ja uutta kilpailutetaan neljäksi vuodeksi.

Kannattamattomana raukesi myös Seija Puputin esitys kaupungin osallistumisesta itäratahankkeeseen.

Ensi vuoden talousarvioesitys on 1,7 miljoonaa euroa ylijäämäinen.