Parikkalassa odotetaan sianlihan vientilupaa

Vientilupa on porsitussikala Sikacolle viimeinen mahdollisuus.

Yrjö Ruotsalainen

Vientilupa on porsitussikala Sikacolle viimeinen mahdollisuus.

Emakoiden tiineytykset aiottiin lopettaa Parikkalassa porsitussikala Sikaco Oy:ssä tällä viikolla. Nyt yrityksessä on otettu alasajon aloitukselle aikalisä.
— Haluamme katsoa vielä viimeisen kortin eli maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikaisen Kiinan-vierailun tulokset. Olen kuullut, että matkalla yritetään neuvotella sianlihan vientiluvasta Kiinaan, kertoo Sikaco Oy:n toimitusjohtaja Hannu Uimonen.

Ministeriön kansainvälisten asioiden johtaja Aulikki Hulmi kertoo, että vientiluvan saanti on avainkysymys ja sen eteen on tehty töitä jatkuvasti.
— Viennin edistämismatkalla maaliskuun lopulla ministeri Tiilikainen tapaa poliittisella tasolla kollegoitaan sekä viranomaisia. Vierailu toivon mukaan herättää poliittisen kiinnostuksen suomalaisista vientituotteita kohtaan.

Hän ei lähde arvioimaan tai ennustamaan matkan tuloksia.
— Suomessa on kuitenkin tehty kaikki mahdolliset vientiin liittyvät selvitykset. Aika on arvaamaton, kuten iso maa Kiinakin. Asioita voi tapahtua nopeastikin.

Uimonen tietää, että vientiluvat ovat olleet työn alla jo kahdessa edellisessä ministeriössä. Porsitussikalalle vientilupa on ainoa elinmahdollisuus.
Jos lupaa ei saada, tiineytykset pitää lopettaa maaliskuun loppuun mennessä, jotta vajaa tuhat emakkoa voidaan hävittää elokuun 21. päivään mennessä. Siihen saakka HK Scan on sitoutunut ottamaan Parikkalasta eläimiä välitykseen ja teuraiksi.

Jäljelle jäävät porsaat yritetään sijoittaa yhtiön kahdeksan osakkaan sikaloihin ja muualle. Uimonen pelkää, että Sikacon myötä halutaan Itä-Suomi tyhjentää sianlihan tuotannosta.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.