80 sentillä per asukas saa kuin saakin ihmeitä aikaan, todistavat Savonlinnan kumppanuuspöydät

Syksyn kumppanuuspöytäkierros käynnistyy Savonrannalta ensi viikolla.

Kumppanuuspöydissä ideoituihin hankkeisiin käytetään 30 000 euroa vuodessa eli vajaat 80 senttiä per asukas. Jaana Luostarinen, Jyrki Huttunen ja Terho Kaskinen toivovat, että konkreettiset tulokset houkuttelisivat savonlinnalaisia taas sankoin joukoin kumppanuuspöytien ääreen.
Kumppanuuspöydissä ideoituihin hankkeisiin käytetään 30 000 euroa vuodessa eli vajaat 80 senttiä per asukas. Jaana Luostarinen, Jyrki Huttunen ja Terho Kaskinen toivovat, että konkreettiset tulokset houkuttelisivat savonlinnalaisia taas sankoin joukoin kumppanuuspöytien ääreen.

Savonlinnan kaupunki jakoi viime vuonna noin 25 000 euroa kumppanuuspöydissä ideoiduille aloitteille. Myös tälle vuodelle osoitetuille 30 000 eurolle on jo pääosin uusi osoite tiedossa. Rahoitusta annetaan hankkeille, joiden hedelmät hyödyntävät mahdollisimman monia kaupungin asukkaita.

— Käytännössä puhutaan 70— 80 sentistä per asukas. Jokainen ymmärtää, että sillä ei saada ihmeitä aikaan. Mutta se antaa kyllä hyvän mahdollisuuden nostaa asioita esiin, arvioi keskikaupungin kumppanuuspöydän puheenjohtaja Jyrki Huttunen.

— Olemme pärjänneet hyvin, kun muistaa, että takana on vasta puolitoista vuotta ja kolme kumppanuuskierrosta. Tämä on valtakunnallisestikin uusi tapa parantaa lähidemokratiaa eli osallistaa asukkaita, komppaa Punkaharjun kumppanuuspöydän puheenjohtaja Terho Kaskinen.

Oman seudun kehittäminen kiinnostaa

Oman seudun kehittäminen on kiinnostanut ihmisiä, sillä mukana on ollut 20—45 henkilöä jokaisessa kokoontumisessa.

Esimerkiksi Kievarinkierros -kuntoilu ja latureittiä pannaan kuntoon 7 000 eurolla ja Pullinlahden retkiluistelurata sai 4 500 euroa kaluston hankintaan.

Molempien hankkeiden vaikutukset ovat moninaiset: ne tarjoavat ilmaisen mahdollisuuden terveelliseen liikuntaan, luonnosta nauttimiseen, perheiden ja ystävien yhdessäoloon, jonka lisäksi ne voivat palvella seudun ympärivuotista matkailua.

Samanlainen satsaus on vireillä Punkaharjulla Vaahersalon kärjessä sijaitsevaan Sumpunlahteen, joka on kaupungin omistuksessa oleva virkistysalue saunoineen ja taukopaikkoineen. Retuperälle päässyt paikka halutaan taas herättää henkiin rakennusten ja laiturin kevyellä kunnostuksella.

Pienellä rahalla puisto sekä toimintaa vanhuksille

Heikinpohjaan entisen OKL:n kampuksen alueelle suunnitellaan kaupunkilaisten yhteiseksi olohuoneeksi Erik Laxmanin puistoa, jonka suunnitteluun myönnettiin 2 500 euroa.

Rahalla palkattiin kesäksi alan huippuammattilainen inventoimaan vanhan puiston kasvistoa. Talkoilla raivattiin pusikkoa kaupungin hienoimmilta näköalakallioilta.

Punkaharjun Ystäväpalvelu ry:n ystäväntupatoimintaa on tuettu kumppanuushankkeena tänä ja viime vuonna yhteensä 5 800 eurolla. Ystäväntupa on tärkeä henkireikä erityisesti yksin asuville ikäihmisille.

Kerimäen Pysäkki ry sai toimintansa tueksi 3 500 euroa, jonka lisäksi liikuntahalliin saatiin uudet äänentoistolaitteet. Kerimäelle saatiin myös kauan kaivattu julkinen vessa, joka palvelee Kerimäen kirkkoa katsomaan tulevia matkailijoita.

Tukea tarvittiin myös tapahtumien järjestämiseen

Supersuosittu Harjun Kesäraitti -tapahtuma olisi jäänyt tänä vuonna kokonaan järjestämättä, ellei kumppanuuspöydästä olisi osoitettu tapahtumalle puuttuvaa 2 900 euroa.

Samanlainen tilanne oli myös Savonrannalla, jossa Savonranta-päivä ja Savonrannan kulttuuripäivät toteutettiin 2 000 euron kumppanuustuella. Molemmissa tapauksissa tapahtuman järjestäjät ohjattiin hakemaan ensi kesän tapahtuman osalta rahaa suoraan elinkeinotoimelta, jolla on tapahtumajärjestäjille oma budjettinsa.

Säämingin kumppanuuspöydästä saadulla tuhatlappusella tehtiin Varparannalle beachvolley-kenttä ja saatiin tekniikasta kiinnostuneille teineille mopopaja, jossa voi rakentaa ja purkaa, mutta ei virittää.

Mahdollisimman lyhyt matka ideasta toteutukseen

Kaikki ei ole suinkaan käynyt kuin Strömsössä, kun nopeaan toimintaan tottuneet vapaaehtoiset ja kaupungin virkakoneisto ovat harjoitelleet yhdessä toimimista.

On ollut sekaannusta aikatauluissa, josta syystä ensimmäisenä vuonna 5 000 euroa kumppanuusrahaa jäi käyttämättä.

Tie ideasta käytännön toimintaan on tahtonut venyä, sillä pienetkin asiat on täytynyt hyväksyttää elinkeinojaostolla. Nyt on sovittu, että elinkeinojohtaja voi päättää määrärahan kohdentamisesta yksin puheenjohtajiston arvioinnin pohjalta.

— Tärkeintähän tässä on se, että matkan ideasta toteutukseen pitäisi olla mahdollisimman lyhyt. Muuten ihmiset menettävät uskonsa tällaiseen toimintaan, Huttunen ja Kaskinen toteavat.

Syksyn kumppanuuspöydät

Savonranta ma 26.8. kello 17 Savonrannan koulun ruokala

Punkaharju ti 3.9. kello 17 Punkaharjutalo, kokoushuone 201

Kerimäki ke 18.9. kello 17 Kerimäki-talo, entinen valtuustosali

Sääminki ti 1.10. kello 17 pääkirjasto Joeli, Miitti

Kaupunkikeskusta ke 23.10. kello 17 pääkirjasto Joeli, Miitti