Katso vinkit juhannuksen joukkoliikenteeseen: Varsinkin torstaina saa varautua ruuhkiin — junaliikenne jäissä Itä-Suomessa

Vilkastuva liikenne aiheuttaa joukkoliikenteelle poikkeuksia aikatauluihin juhannusaattona. Juhannuspäivänä bussit eivät kulje, ja junia rajoittavat ratatyöt.

Lukas Pearsall, Lukas Pearsall

Junissa on ruuhkaa luvassa varsinkin päivää ennen juhannusaattoa eli torstaina 21. kesäkuuta. Juhannusviikonloppuna Itä-Suomen juna-aikatauluihin vaikuttavat ratatyöt.
Junissa on ruuhkaa luvassa varsinkin päivää ennen juhannusaattoa eli torstaina 21. kesäkuuta. Juhannusviikonloppuna Itä-Suomen juna-aikatauluihin vaikuttavat ratatyöt.

Juhannuksen aikaan koko liikenne ruuhkautuu jälleen koko Suomen alueella. Menoliikenne juhannuksena on vilkkaimmillaan pohjoisen ja idän suuntaan, ja paluuliikenne etelään ja länteen. Joukkoliikenteeseen juhannus vaikuttaa entiseen malliin.

OnniBus liikennöi juhannusaattona 22.6 lauantaiaikataulun mukaisesti muutamin poikkeuksin. Juhannuspäivänä 23.6 OnniBus ei kulje, sunnuntaina 24.6 bussit kulkevat entiseen malliin. Yhtiö on valmis lisäämään busseja kaikkein vilkkaimmille reiteille. Esimerkiksi Jämsän ja Rauman festivaalit houkuttelevat juhannuskansaa puoleensa.

OnniBusin kaupallinen johtaja Petteri Rantala neuvoo juhannuksen viettäjiä.

— Juhannuksen menoliikenne suuntautuu pohjoiseen ja itään sekä paluuliikenne etelään ja länteen eli jos matkustaa tästä valtavirrasta yhtään poikkeavasti, niin lipun hinnassa voi säästää ison siivun. Myös lähtö- ja paluupäivillä voi vaikuttaa lippunsa hintaan.

Torstai vilkkain, lauantaina ei bussit kulje

Savonlinja palvelee kulkijaa juhannusaattona kello 13 saakka lauantaivuorojen aikatauluilla hieman poikkeavasti. Esimerkiksi Lappeenrannan ja Imatran välistä reittiä ei ajeta. Juhannuspäivänä ainoat ajettavat reitit ovat Venäjälle ja takaisin. Sunnuntaina bussit kulkevat poikkeuksetta sunnuntaivuorojen mukaisesti.

Vesa Vuorela

OnniBus ei kulje juhannuspäivänä, mutta muina päivinä kyllä.
OnniBus ei kulje juhannuspäivänä, mutta muina päivinä kyllä.

Matkahuollon bussivuorot keskittyvät torstaille 21.6. ja juhannusaaton aamupäivälle. Juhannuspäivänä bussit eivät kulje. Juhannuksen aikoihin matkustavan kannattaa hankkia lippunsa hyvissä ajoin etukäteen. Bussiliput ja bussien aikataulutiedot juhannuksen poikkeukset mukaan lukien saa Matkahuollon verkkosivuilta.

Matkahuollon pakettipalvelu on suljettu juhannuspäivänä. Useimmat matkahuollon pakettipisteet, kuten K-marketit ja R-kioskit palvevat juhannuksenakin.

VR:lla saa varautua myöhästymisiin

VR:n junaliikenne huipentuu torstaina 21.6. ja hiljentyy loppujuhannukseksi. Liikennevirasto toteuttaa lukuisia ratatöitä perjantain ja sunnuntain välillä kautta Suomen. Sunnuntain paluuliikennettä ratatyöt tulevat hidastamaan, ja joitakin kyytejä korvataan busseilla ja takseilla.

Itä-Suomessa junamatkaa suunnittelevien on syytä varautua muutoksiin VR:n kaukoliikenteen suunnittelujohtaja Juho Hannukaisen mukaan.

— Kouvolan ja Lappeenrannan välille on tulossa isompi ratatyö, joka alkaa torstai-illan viimeisten junavuorojen jälkeen, ja kestää aina melkein sunnuntailiikenteen loppuun asti. Tuolloin kyydit tullaan korvaamaan busseilla.

Junien aikataulut ja poikkeusjärjestelyt voi tarkistaa VR:n verkkokaupasta.