Starttirahalla käynnistyi 42 uutta yritystä viime vuonna Savonlinnassa

Starttirahan kysynnässä oli Savonlinnan seudulla pientä laskua viime vuonna. Edellisvuonna aloittajia oli 49.

Starttirahan kysyntä säilyi tasaisena Etelä-Savossa vuonna 2019. Kuitenkin Savonlinnan seudulla starttirahan kysynnässä oli pientä laskua edellisvuoteen verrattuna.

Vuonna 2019 starttirahalla yritystoiminnan aloitti Savonlinnan seudulla 42 yrittäjää, kun edellisvuonna aloittajia oli 49.

– Starttirahan kysynnän vähenemiseen on vaikuttanut kohtuullisen hyvä työllisyystilanne sekä yrittäjyyden uudenlaiset vaihtoehdot, kuten kevytyrittäjyys, yrittäjyyden kokeilu työttömyysetuudella ja laskutuspalvelut, kertoo asiantuntija Hannu Laamanen Etelä-Savon TE-toimiston Savonlinnan toimipaikasta.

– Vuosi 2020 on alkanut uusien starttiyrittäjien suhteen verkkaisesti. Kysyntää on kuitenkin ollut ja yrittäjäkursseille on hakeutunut yritystoimintaa suunnittelevia lupaavasti, toteaa Laamanen.

Kaikkiaan Etelä-Savon työ- ja elinkeinotoimisto myönsi starttirahoja uuden yritystoiminnan aloittamiseen vuonna 2019 yhteensä 131 kappaletta. Myönnettyjen starttirahojen määrä koko Etelä-Savon alueella vastasi vuoden 2018 tasoa, jolloin tehtiin 134 myönteistä päätöstä.

– Vuoden 2019 alkupuoliskolla kysyntä oli aiempaa vuotta alhaisempi, mutta nousi loppuvuotta kohden, kertoo palvelujohtaja Kari Joutsalainen Etelä-Savon TE-toimistosta.

Kolme starttirahan turvin perustettua yritystä toimii Etelä-Savon ulkopuolella.

– Alkaneen vuoden osalta näyttää, että oman yritystoiminnan aloittaminen kiinnostaa. Tästä kertovat lisääntyneet yhteydenotot Etelä-Savon TE-toimiston asiantuntijoille sekä yrityspalveluverkostoille tammikuun aikana. Myös yritystoiminnan aloittamista pohtiville tarjottavat yrittäjäkoulutukset ja -valmennukset ovat herättäneet kiinnostusta. Sivutoimisella yrittäjyydellä sekä kevytyrittäjyydellä arvioidaan olevan starttirahakysyntää laskeva vaikutus Etelä-Savossa, toteaa Joutsalainen.

Toimialoittain starttirahoja myönnettiin Etelä-Savossa eniten kaupan alalle, liike-elämän ja teollisuuden asiantuntijapalveluihin, rakentamisen sekä käsi- ja taideteollisuuden sekä sosiaali- ja terveysalan tehtäviin.

Yritystoiminnan aloittaminen starttirahalla on vähentynyt metallin sekä hyvinvointipalvelujen toimialoilla.