Saimaa Holiday sai Joutsenmerkin — ”Ympäristöystävällisyys on kansainvälisessä markkinoinnissa ensimmäinen asia, johon asiakas kiinnittää huomiota”, sanoo Järvisydämen yrittäjä Markus Heiskanen

Hotelli lämpiää maalämmöllä ja kylpylä lämpiää kesällä maalämmöllä ja talvella järvilämmöllä

Antti Varonen

Saimaa Holidayssa tarjoiltavan ruuan vastuullisuus on nyt Joutsenmerkillä todistettu. Kuva Järvisydämestä.
Saimaa Holidayssa tarjoiltavan ruuan vastuullisuus on nyt Joutsenmerkillä todistettu. Kuva Järvisydämestä.

Saimaa Holidayn lomakeskukset Hotel & Spa Resort Järvisydän sekä SaimaaHoliday Oravi ovat saaneet Joutsenmerkin.

Joutsenmerkki on pohjoismainen ympäristömerkki, jonka saadakseen on täytettävä vaatimukset, jotka kattavat liiketoiminnan toimitusketjusta jätehuoltoon saakka.

Järvisydämen yrittäjä Markus Heiskanen sanoo, että ympäristöystävällisyys on tärkeää myös markkinoinnin kannalta.

— Ympäristöystävällisyyttä ei voi ohittaa. Varsinkin kansainvälisillä markkinoilla se on ensimmäisiä asioita, joihin asiakas kiinnittää huomiota, Heiskanen sanoo.

Saimaa Holiday sai ympäristömerkin jo kesällä, mutta Heiskasen mukaan käytäntöjä haluttiin vielä hioa entistä ympäristöystävällisemmiksi ennen kuin joutsenmerkki julkaistiin.

Lämpö tulee järvestä, maasta ja auringosta

Järvisydämen kiinteistöjen lämmitys tuotetaan maalämmöllä sekä aurinkoenergialla, samoin Oravin uusimpien rakennusten lämmitys.

— Myös kylpylässä on talvella maalämpö ja kesällä järvilämpö, Heiskanen kerto.

Ympäristömerkintä Oy tarkasti SaimaaHoliday:n tilat ja hyväksyi kohteiden energiantuotantotavat ja energiaa käyttävät laitteistot. Ravintoloissa tarjoiltava ruoka todettiin vastuullisesti tuotetuksi. Pääraaka-aineiden alkuperästä kerrotaan asiakkaille ravintolan menujen esittelyjen yhteydessä.

— Joutsenmerkki edellyttää myös, että ravintolassa syntyvän biojätteen määrä ei ylitä normeja. Se on myös yrityksen etu, Heiskanen sanoo.

Biojätettä koskevien normien täyttäminen ei ollut Saimaa Holidaylle ongelma.

— Mutta asiakkaalle tämäkin on tärkeä yksityiskohta. Kansainvälisesti ajatellen biojätteen määrä voi paikoitellen olla jopa kolmannes raaka-aineista, Heiskanen havainnollistaa.

Siivouksessa käytetään ympäristömerkittyjä tuotteita.

Ympäristöystävällisyys voidaan nyt osoittaa konkreettisesti

Lomakeskusten väliin jäävä Linnansaaren kansallispuisto ja Saimaannorpan läheisyys sekä tärkeys on otettu toiminnassa huomioon jo pitkään.

— Asiakkaamme ovat yhä valistuneempia ympäristöasioista. Ympäristöystävällisen toiminnan merkitys on nyt aikaisempaa konkreettisempi, kun meillä on näyttää Joutsenmerkkisertifikaatti asiakkaillemme, kertoo Saimaa Holidayn Joutsenmerkki-muutoksen toteuttanut Ville Lassila.

— Joutsenmerkki sopi meille parhaiten ympäristöystävällisen toiminnan mittariksi. Sen kriteerit ovat selkeät, ja toiminnan sopivuutta merkin saamiseksi voi arvioida numeroiden kautta, Lassila kertoo.

Joutsenmerkin saaminen edellytti Saimaa Holidaylla joitakin muutoksia käytäntöihin, mutta kriteerien täyttäminen sujui kaiken kaikkiaan hyvinkin luontevasti.

— Meillä on ollut onneksi jo valmiiksi ympäristöasiat pitkälti kunnossa. Huoneisiin lisäsimme enemmän mahdollisuuksia kierrättää jätteitä. Nyt kierrätys on entistä kokonaisvaltaisempaa ja tehokkaampaa, Lassila kertoo.

Huoneissa on astiat paperille, biojätteelle ja sekajätteelle. Lisäksi lasijäte kerätään talteen erikseen.

Myös henkilökunta on saanut koulutusta ja tietoa Joutsenmerkistä, ja se on ollut mukana muutoksessa kestävään suuntaan. Joutsenmerkki on Saimaa Holidaylle erittäin tärkeä tunnustus.

— Merkki antaa turvan ja ohjaa työtämme niin, että voimme kehittää ympäristönäkökulmaa kokonaisvaltaisesti yrityksessämme. Joutsenmerkki viestii myös siitä, että tämä paikka on juuri niin ympäristöystävällinen kuin sen pitääkin olla, Lassila sanoo.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset