Savonlinnassa juhannuksen juhlijoita viedään saaristoon kahdella höyrylaivalla ja kolmella risteilijällä

Kokon polttaminen on nyt Ilmatieteenlaitoksen hyppysissä, joka päivittää metsäpalovaroituksen aattona kello 12. Maissakin voi juhannusta juhlia kokolla tai ilman esimerkiksi Poukkasalmessa ja Varparannalla.

Soila Puurtinen

Risteilylaiva Lake Seal näyttää asiakkailleen Savonlinnan nähtävyyksiä ennen kuin suuntaa saaristoon juhannusaattona.
Risteilylaiva Lake Seal näyttää asiakkailleen Savonlinnan nähtävyyksiä ennen kuin suuntaa saaristoon juhannusaattona.

Mökkiläiset tietävät jo mihin aikaan tulemme ja laittavat kokon tulille oikeaan aikaan. — Höyrylaivuri Kari Leinonen

Jos jossain, niin Saimaan saaristossa laivalla risteillessä ja kokkoja katsellessa juhannuksen tunnelma tulee suorastaan käsi ojossa vastaan! Juhannusaaton kokkoristeilyjä tekee Savonlinnassa useampikin laivayhtiö.

Edullisimman risteilyn tarjoaa Harri Lappalaisen sekä Kari ja Tuomas Punnosen pyörittämä Sapha Oy, jonka 100 henkilöä vetävä Lake Seal -laiva vie asiakkaansa kokkoristeilylle 15 eurolla.

Eläkeläiset ja opiskelijat pääsevät yli kaksi tuntia kestävälle risteilylle 12 eurolla ja lapset seitsemällä eurolla. Lake Seal lähtee laituristaan kello 20 aattoiltana.

Veljesten isä Harri Punnonen laittoi kokkoristeilyt alulle 90-luvun alussa ja pojat ovat jatkaneet perinnettä.

Jari Lantta

Kokkoristeilyjen idea on kierrättää asiakkaita Saimaalla katselemassa mökkiläisten kokkoja laivalta käsin.
Kokkoristeilyjen idea on kierrättää asiakkaita Saimaalla katselemassa mökkiläisten kokkoja laivalta käsin.

Norppakin voi vilahtaa

—Ensin kierrellään katsomassa kaupungin nähtävyydet kuten linna ja sillat vesiltä käsin ja suunnataan sitten saaristoon kokkoja katsomaan, kertoo Lappalainen risteilyn sisällöstä. Puoli kymmeneksi tullaan takasin Riihisaaren edustalle katsomaan keskustan kokko, ja sen hiipuessa kello 22 jälkeen palaillaan takaisin satamaan.

—Norpan näkeminen ei ole enää ihme niinkuin se olisi vielä jokunen vuosi sitten. Silloin oli onni, jos norpan näki muutaman kerran kesässä. Nyt sen onnistuu näkemään useita kymmeniä kertoja kesässä, Lappalainen kertoilee.

Sisaralus Lake Star tekee normaaleja maisemaristeilyjä sekä aattona että juhannuspäivänä.

Satumaari Ventelä

Höyrylaiva S/S Paul Wahl viipyy kokkoristeilyllä Säämingin saaristossa kolme tuntia.
Höyrylaiva S/S Paul Wahl viipyy kokkoristeilyllä Säämingin saaristossa kolme tuntia.

Höyrylaivat koristellaan koivuilla

Vip Cruises risteilee juhannusaattona Punkaharju- ja Paul Wahl -höyrylaivoillaan pitkän kaavan mukaan. Laivoihin mahtuu yhteensä 174 henkilöä.

Kolme tuntia kestävä risteily lähtee matkustajasatamasta kello 21 Säämingin saaristoon. Lippu maksaa 30 euroa per henkilö.

—Viime vuonna näimme 20 kokkoa, joskus niitä on nähty jopa 30. Mökkiläiset tietävät jo mihin aikaan tulemme ja laittavat kokon tulille oikeaan aikaan, pitkän linjan laivuri Kari Leinonen sanoo.

Laivat koristellaan joka vuosi perinteiseen tapaan juhannuskoivuilla.
Savonlinna-laivan kunnostustyöt ovat vielä kesken, joten sen lähdöstä ei ole vielä varmuutta.

Riihisaaren kautta takaisin kotilaituriin

Lyhyimmät kokkoristeilyt tarjoavat Laivayhtiö Otukka Oy:n laivat Elviira ja Ieva.

15 henkilöä vetävä Elviira lähtee kokkoristeilyille satamasta kello 20.30 ja suuntaa Savonlinnan eteläiseen saaristoon. 85 henkilöä vetävä m/s Ieva lähtee kello 21 ja kuljettaa matkustajat katselemaan pohjoista saaristoa palaten paikalleen Riihisaaren kokolta kello 22 jälkeen niin kuin Elviirakin.

Risteily maksaa 20 euroa aikuisilta ja 10 euroa lapsilta.

Savonlinna-Kuopio -reittiliikenteestään tunnettu Saimaan laivamatkat ei tee erikseen juhannusristeilyjä.

Kaikille kokkoristeilyille on tehty jo merkittävässä määrin varauksia, joten jos haluaa olla varma mukaanpääsystään, kannattaa ennakkovaraus tehdä.

Kokko syttyy jos sen saa sytyttää

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa niin Riihisaaren ympäristöön kerääntyy juhannusaattona laivojen lisäksi myös tuhatmäärin katsojia hyvissä ajoin ennen kello 21.30, jolloin yrittäjä Petteri Vänttinen sytyttää kolmatta kertaa Riihisaaren rantaan rakennetun kaupunkikokon.

Juhannustunnelmaa voi lähteä hakemaan myös Kalliorannan perinteisestä juhannusjuhlasta, joka alkaa Savonlinnan Varparannalla kello 18. Juhlan järjestää Varparannan kyläyhdistys. Kokko syttyy noin 19.30.

Poukkusalmella päästään vauhtiin tuntia myöhemmin: juhannusjuhla alkaa juhannusaattona kello 19. Tilaisuudessa Savonlinna-Säämingin kirkkokuoro myy kahvia, teetä ja mehua sekä paistaa lettuja ja makkaroita. Ohjelma alkaa kello 19.30 ja kokko syttyy kello 20.

Ilmatieteenlaitos päivittää metsäpalovaroituksen perjantaina kello 12. Vasta sen jälkeen tiedetään, saako kokkoja polttaa. Metsäpalovaroitus ei ole Etelä-Savossa voimassa keskiviikkon ja perjantain kello 12 välisenä aikana.