Varmossa louhitaan taas pian — kylässä ymmärretään pienen louhoksen vaikutukset

Ympäristöpäällikkö: Louhoksesta pumpattava vesi on laadultaan parempaa kuin järvivesi.

Varmon louhoksesta otetaan tänä kesänä kalkkikiveä noin 10 000 tonnia.
Varmon louhoksesta otetaan tänä kesänä kalkkikiveä noin 10 000 tonnia.

Varmon kyläkaupalla Kiteen Kesälahdella keskusteltiin eilen Varmon avolouhoksen toiminnan käynnistämisestä uudelleen.

Tilaisuuden järjesti Nordkalk Oy. Yhtiö sulki louhoksen vuonna 2011, mutta on päättänyt avata sen pian uudelleen.

Ympäristöpäällikkö Anssi Puruskaisen mukaan tilaisuuteen saapui viitisentoista vierasta ja keskustelua käytiin kaikin puolin hyvässä hengessä.

— Eipä tainnut olla läsnäolijoille ihan uusi asia. Ympäristölupahakemuksen yhteydessä vuonna 2013 pidettiin vastaava tilaisuus. Ihmiset tuntevat louhoksen ja sen mittasuhteet.

Esille nousi kaivostoiminnalle tyypillisiä kysymyksiä.
— Kysyttiin liikennemääristä, tärinöistä ja pölyistä. Suurin vaikutus onkin juuri liikenteen kasvu. Louhos sinänsä ei tällä 10 000 tonnin määrällä juuri muutu. Esimerkiksi Lappeenrannassa määrä on 1,5 miljoonaa tonnia ja Paraisilla 2 miljoonaa tonnia vuodessa, Puruskainen suhteuttaa.

Myös vaikutuksista veden laatuun lähivesistöissä oltiin kiinnostuneita. Louhoksesta pumpataan ennen louhinnan aloittamista 12 000 kuutiometriä vettä.

— Vesi valuu ensin noin kolmen kilometrin pituista ojaverkostoa pitkin. Veden laatu on tutkittu, ja se on talousvedeksi kelpaavaa eli parempaa kuin järvivesi. Pyhäjärven tilavuus tosin on noin 1,7 miljoonaa kuutiometriä, joten ei tuo määrä paljon järviveden laatua paranna.

Pumppaus alkaa kesäkuun ensimmäisellä puoliskolla ja silloin ojat saattavat alkupäästään aluksi tulvia.

— Viimeksi vettä pumppasi palokunta, mutta nyt sitä ei tänne saada. Täytyy hommata jostain järeä pumppu, sellaisella 5500 litran pumpulla työ ottaa kaksi päivää.

Syy louhoksen avaamiseen on maanparannuskalkin kysynnän kasvu itäisessä Suomessa. Varmosta tuotteella on lyhyt matka asiakkaille.

Varmosta louhittava magnesium-pitoinen dolomiitti sopii hyvin maanparannukseen. Vilkkain myyntisesonki on syys-lokakuussa.

Louhinta alkaa 19.6. ja kiven murskaus 26.6. Louhinta- ja murskaustyö kestää arviolta kolmisen viikkoa.

Simo Härkönen

Simo Härkönen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.