Hävisikö Savonlinnan kampuksen mukana 400 hakijaa? — Itä-Suomen opettajankoulutuksen hakijamäärät romahtivat

Itä-Suomen yliopisto uskoi lisäävänsä opettajankoulutuksen vetovoimaa keskittämällä sen Joensuuhun. Kaupunki kritisoi perustelua jo kaksi vuotta sitten. Kaupunginjohtaja Janne Laine uskoo, että maan seuraava hallitus voi korjata nykyisen hallituksen virheen.

Tuija Pauhu

Opettajankoulutus Savonlinnassa on loppunut. OKL:n päärakennusta remontoidaan peruskouluksi, joka tarvitaan normaalikoulun tilalle. Savonlinnan Saneerauspalvelu Oy:n kesätyöntekijä Joni Loikkanen asensi keskiviikkona suojamuoveja remontoitaviin luokkiin.
Opettajankoulutus Savonlinnassa on loppunut. OKL:n päärakennusta remontoidaan peruskouluksi, joka tarvitaan normaalikoulun tilalle. Savonlinnan Saneerauspalvelu Oy:n kesätyöntekijä Joni Loikkanen asensi keskiviikkona suojamuoveja remontoitaviin luokkiin.

Hakijamäärät Itä-Suomen yliopiston luokanopettajakoulutukseen ovat romahtaneet viimevuotisesta. Hakijoita on ainakin 400 vähemmän kuin viime vuonna.

Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan kampuksen luokanopettajakoulutukseen oli viime vuonna 550 hakijaa. Opettajankoulutus loppui Savonlinnassa tänä keväänä, ja kampuksella on jäljellä enää yksi tenttipäivä kesäkuun puolivälissä.

Joensuun luokanopettajakoulutukseen on tänä vuonna 962 hakijaa. Viime vuonna Joensuuhun oli 912 hakijaa.

Viime vuonna osa Joensuuhun ja Savonlinnaan hakeneista oli samoja henkilöitä, mutta yhteisiä hakijoita oli Itä-Savon saamien tietojen mukaan alle sata.

Joensuussa on nyt 140 aloituspaikkaa opettajankoulutukseen, siis saman verran kuin Joensuuhun ja Savonlinnaan viime vuonna oli yhteensä.

Savonlinnan opettajankoulutuksen hakijamäärät kääntyivät laskuun jo vuonna 2016, kun Itä-Suomen yliopisto päätti lopettaa Savonlinnan kampuksen.

Kaupunginjohtaja Laine: Nyt on osoittautunut, että olimme oikeassa

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine muistuttaa, että Savonlinnan opettajankoulutuksen loppumisen taustalla oli maan hallituksen korkeakoulupoliittinen linjaus, jonka mukaan korkeakouluja kootaan suurempiin yksiköihin ja sillä tavoin vahvistetaan yliopistoja.

Itä-Suomen yliopisto uskoi myös lisäävänsä opettajankoulutuksen vetovoimaa keskittämällä sen Joensuuhun.

— Kritisoimme silloin näitä argumentteja. Nyt on osoittautunut, että olimme oikeassa, Laine sanoo

Laine huomauttaa, että opettajankoulutuksen siirtäminen Savonlinnasta Joensuuhun aiheuttaa melkoiset menot julkistalouteen, pääasiassa valtiolle.

Kaupunki laski pari vuotta sitten, että Savonlinnan opiskelija-asuntojen purkaminen ja uusien opiskelija-asuntojen rakentaminen Joensuuhun sekä Joensuun yliopistokampukseen tarvittavat investoinnit ovat yhteensä yli sata miljoonaa euroa.

Laineen mielestä myös aluepolitiikka unohtui opettajankoulutuksen siirrossa. Savonlinnassa väki vähenee. Kaupungilla on vähemmän veronmaksajia ja palveluyrityksillä vähemmän asiakaita.

Laine uskoo, että uusi hallitus pystyy korjaamaan nykyisen hallituksen virheet

Laineen mukaan kaupunki aikoo pyytää maan uudelta hallitukselta opettajankoulutusta takaisin. Uusi hallitus muodostetaan ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen.

— Tehdyt virheet pitää pystyä korjaamaan. Maan seuraava hallitus ja opetusministeri voivat uusissa tulossopimusneuvotteluissa antaa Savonlinnaan aloituspaikkoja jollekin yliopistolle.

— Edellisen hallituksen opetusministerin Jukka Gustafssonin (sd.) hyväksymässä tulossopimuksessa linjattiin että Itä-Suomen yliopiston pitää järjestää Savonlinnassa opettajakoulutusta. Nykyinen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) olisi voinut tehdä saman, mutta hän ei tehnyt, Laine sanoo.

Kaupunki neuvotteli yliopistojen kanssa jo kaksi vuotta sitten

Grahn-Laasonen totesi vuonna 2016, että yliopistolla on valta päättää, missä se antaa opetusta.

Savonlinnalaisten näkemyksen mukaan ministeri olisi kuitenkin voinut antaa Savonlinnan aloituspaikat järjestettäväksi sellaiselle yliopistolle, joka olisi ollut valmis järjestämään koulutusta Savonlinnassa.

Kaupunki neuvotteli pari vuotta sitten useiden yliopistojen kanssa tästä ratkaisusta. Laineen mukaan kiinnostusta koulutuksen järjestämiseen Savonlinnassa oli, mutta ministeriön tulosohjauksen puuttuessa asia ei edennyt.

Kaupunki on käynyt vastaavia neuvotteluja myös tulevan hallituskauden varalle.

Kompensaatioistakin viritellään keskustelua

Laineen mukaan kaupunki haluaa käynnistää Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja maan uuden hallituksen kanssa myös neuvottelut opettajankoulutuksen kompensaatioista.

Jos opettajankoulutusta ei saada takaisin, kaupunkiin tavoitellaan ammattikorkeakoulun aloituspaikkoja.

Sipilän hallituksen kompensaatiopaketti kutistui 30 uuteen aloituspaikkaan, kun kaupungin ja ammattikorkeakoulun yhteisenä tavoitteena oli 230 aloituspaikkaa.

Yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen: Hakijamäärissä ei dramatiikkaa

Itä-Suomen yliopiston rehtorin Jukka Mönkkösen mukaan viime vuoden ja tämän vuoden hakijatilastot eivät ole keskenään vertailukelpoisia.

— Suurta dramatiikkaa hakijamäärissä ei ole.

— Pitäisi katsoa valtakunnallista kokonaisuutta, johon vaikuttaa aloituspaikkojen lisääntyminen muissa yliopistoissa. Tämä vaikuttaa hakijamääriin, Mönkkönen sanoo.

Joensuussa ei ennestään koulutettu kotitalousopettajia, käsityönopettajia eikä viime aikoina lastentarhanopettajiakaan

Mönkkönen muistuttaa, että Joensuun yliopistoon ei opettajankoulutuksen keskittämisen takia ole tehty uudisrakentamista.

Käsityöopettajien ja kotitalousopettajien koulutusta varten Joensuuhun on remontoitu tilat olemassa oleviin kampusrakennuksiin.

Joensuussa ei ennestään ole kotitalous- ja käsityönopettajakoulutusta. Päättyvänä lukuvuonna siellä ei ollut myöskään lastentarhanopettajakoulutusta.

Kotitalousopettajakoulutuksessa Joensuussa on ensi syksynä 32 aloituspaikkaa, käsityönopettajakoulutuksessa 20 aloituspaikkaa ja lastentarhanopettajakoulutuksessa 108 aloituspaikkaa.

Kotitalousopettajakoulutukseen Joensuuhun on 138 hakijaa, kolme vähemmän kuin Savonlinnaan viime vuonna.

Käsityönopettajakoulutukseen on nyt sata hakijaa, kolmisenkymmentä enemmän kuin Savonlinnaan viime vuonna.

Lastentarhanopettajakoulutukseen on 348 hakijaa, noin 20 hakijaa enemmän kuin Savonlinnaan viime vuonna.

Fakta: Muistatko miten kaikki kävi?

Itä-Suomen yliopiston hallitus päätti huhtikuussa 2016 lopettaa opettajankoulutuksen Savonlinnasta.
Eduskunnan välikysymyskeskustelussa toukokuussa 2016 pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi, että hallituksella ei ole keinoja vaikuttaa yliopiston päätökseen. Sipilä lupasi Savonlinnalle merkittävät kompensaatiot opettajankoulutuksen menettämisestä.
Hallituksen kehysriihessä keväällä 2017 kompensaatiot jäivät huomattavasti odotettua pienemmiksi.
Senaatti myi kampuksenmäen rakennuksineen jyväskyläläiselle kiinteistösijoittajalle, mutta etuosto-oikeuden kautta kampus päätyi lopulta kaupungin omistukseen.
Opettajankoulutus loppui Savonlinnassa keväällä 2018.