Kuutti syntyi keinopesään Rantasalmella — Norppa hyväksyi ihmisen tekemän pesän kun sai itse sisustaa sen, pesän sisälle laitettiin lunta

Kuutin syntyminen keinopesään Rantasalmella antaa ihmiselle yhden keinon lisää suojella norppaa.

J.T.TASKINEN

Keinopesien odotetaan tulevan avuksi, kun norppaäidit etsivät sopivaa pesäpaikkaa huonoina talvina, jolloin lunta ja jäätä on heikosti.
Keinopesien odotetaan tulevan avuksi, kun norppaäidit etsivät sopivaa pesäpaikkaa huonoina talvina, jolloin lunta ja jäätä on heikosti.

Norppaemo teki kuutin kelluvaan keinopesään Rantasalmella viime talvena.

Se, että norppaemo suostui synnyttämään jälkeläisensä ihmisen tekemään keinopesään, avaa uusia mahdollisuuksia suojella norppaa. Ponttoonien varassa kelluva keinopesä tarjoaa suojapaikan silloinkin, kun lunta ei ole eikä välttämättä edes jäätä.

– Vaikka on hienoa että onnistuttiin, niin toivottavasti näitä ei koskaan tarvita. Mutta ilmastonmuutos etenee sellaista vauhtia että tämä toive tuskin toteutuu, sanoo tutkija Mervi Kunnasranta Itä-Suomen yliopistosta.

Itä-Suomen yliopisto ja Metsähallitus ovat kehitelleet norpalle pesiä yhteisen Life-hankkeen puitteissa. Toissa talvena norppa synnytti kuutin ruokopesään, kuluneena talvena kuutti syntyi turvelevyistä tehtyyn iglun malliseen pesään.

Mallia on kokeiltu aiempinakin talvina, mutta norppaemo hyväksyi sen vasta, kun sisälle lapioitiin lunta. Aiemmin pesä on viety jäälle tyhjänä.

– Norppaemo sisusti sen mieleisekseen muotoilemalla lumesta sopivan pesän, Kunnasranta kertoo.

Pesät suunniteltiin Forssassa

Metsähallituksen suojelubiologi Miina Auttila kertoo, että nyt on löydetty prototyyppi, jota lähdetään kehittämään eteenpäin.

– Kehitystyötä tarvitaan että yksikköhintaa saadaan alas ja mallista kevyt ja helposti kuljetettava. Tarkoitus on, että vapaaehtoiset kolaajat vievät pesiä mukanaan norpan pesintäpaikoille.

Pesän suunnitteli toiminimi Taneli Poranen Forssan seudulta, ja valmis toteutus tilattiiin saman yrityksen kautta. Pesät, neljä kappaletta, on teetetty alihankkijoilla. Pesiä voi käyttää useampana talvena.

– Kyllä tässä merkittävästä asiasta on kysymys kun norpan tulevaisuutta ajatellaan. Jäättömiä ja lumettomia talvia on väistämättä edessä. Keinopesät voivat olla merkittävästi pesintää parantava tekijä, iloitsee Auttila.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle Uutiset.

Luetuimmat