Savonlinnan ammattikorkeakouluopiskelijat huolissaan riittämättömästä lähiopetuksesta ja kädentaidoista: "Jo nyt harjoittelupaikkojen ohjaajilta tulee palautetta"

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin opiskelijajärjestöt luovuttivat maanantaina korkeakoulun johdolle kannanoton, jossa muistutettiin lähiopetuksen merkityksestä. Savonlinnan kampuksella verkko-opintojen kasvun vaikutukset ovat hyvin selvillä.

Tuija Pauhu

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Savonlinnan kampuksella kaivataan lähiopetusta.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Savonlinnan kampuksella kaivataan lähiopetusta.

Savonlinnan kampuksen ammattikorkeakouluopiskelijat ovat huolissaan siitä, saavatko he tulevaisuudesa harjoittelupaikkoja, jos opiskelijoiden taitoja epäillään.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin opiskelijajärjestöt antoivat maanantaina korkeakoulun johdolle kannanoton, jossa he muistuttavat perinteisen lähiopetuksen merkityksestä. Xamk on lisäämässä verkko-opintojen määrää, mikä opiskelijoiden mielestä ei vastaa laadukasta koulutusta.

Xamkin Savonlinnan kampuksella opiskeleville verkko-opintojen mukanaan tuomat haasteet ovat tuttuja.

— Yhdistyksessämme nousi esille esimerkiksi se, että kädentaidot tulevat huononemaan rajusi, mikäli opetus tapahtuu verkossa, sanoo Saara Hiltunen, Savonlinnan ammattikorkeakouluopiskelijoiden Sohva ry:n puheenjohtaja.

Savonlinnassa opiskellaan jalkaterapiaa, fysioterapiaa ja terveydenhoitoalaa sekä biotuotetekniikkaa ja mekaanista puurakentamista. Hiltusen mukaan vaarana on, että harjoittelupaikkojen saaminen tulevaisuudessa vaikeaa, jos koulun opiskelijoilla on huono maine kädentaitojen suhteen.

— Jo nyt työelämä-harjoittelupaikkojen ohjaajilta on tullut palautetta tästä ilmiöstä. On järjetöntä, että ennestään lisätään verkko-opintojen määrää, jolloin asia ei ainakaan korjaannu, Hiltunen sanoo.

Tuija Pauhu

Yksi opiskelualoista Savonlinnassa on jalkaterapia. Jalkaterapeuttiopiskelijat saavat opetusta myös kengänpohjallisten valmistukseen. 
Yksi opiskelualoista Savonlinnassa on jalkaterapia. Jalkaterapeuttiopiskelijat saavat opetusta myös kengänpohjallisten valmistukseen. 

Hiltusen mukaan opiskelijat ovat antaneet palautetta siitä, että verkossa tehtävistä tenteistä tai keskusteluista ei jää mieleen juuri mitään. Opiskelijat kaipaavat lähiopetusta, jossa opettaja oikeasti selittää asiat.

Osa opiskelijoista on pystynyt suoraan vertaamaan verkkokursseja ja verkkotenttejä lähiopetus-jaksoon ja kirjalliseen tenttiin.

— Lähiopetus on koettu paljon hyödyllisemmäksi oppimisen kannalta. Esimerkiksi tunnin aikana käydyt keskustelut jäävät paremmin mieleen kuin verkossa käydyt, Hiltunen kertoo opiskelijoilta saadusta palautteesta.

Opiskelijoiden kannanoton on allekirjoittanut Xamkin opiskelijakunta Kaakon puheenjohtajan Eeva Visselin lisäksi yhdentoista opiskelijajärjestön puheenjohtajat.

Luetuimmat