Savonlinnan kaupungin pitää sopeuttaa talouttaan koronan takia 1,5 miljoonaa euroa tänä vuonna – Verotulojen aleneminen ei pysähdy tähän vuoteen, ennustaa talousjohtaja Arja Petriläinen

Valtion koronakompensaatio kattaa osan verotulomenetyksistä. Toimintatulojen alenemista ja toimintamenojen kasvua se ei kata.

Soila Puurtinen

Talousjohtaja Arja Petriläisen mukaan kaupungin on sopeutettava talouttaan koronan takia. (Arkistokuva)
Talousjohtaja Arja Petriläisen mukaan kaupungin on sopeutettava talouttaan koronan takia. (Arkistokuva)

Savonlinnan kaupungin pitää tänä vuonna sopeuttaa talouttaan 1,5 miljoonaa euroa suunniteltua enemmän koronakriisin takia. Näin arvioi kaupungin talousjohtaja Arja Petriläinen.

Petriläinen kertoi maanantaina kaupunginvaltuutetuille koronan vaikutuksista kaupungin talouteen.

Petriläisen mukaan lisäsopeutukseen uppoaa noin 800 000 euroa niistä henkilöstömenosäästöistä, jotka kertyvät, kun palkankorotukset ovat budjetoitua pienemmät. Budjetissa varauduttiin 2,5 prosentin korotuksiin, mutta korotukset ovatkin vain 0,09 prosentin luokkaa.

Kaupungin oman palvelutuotannon menoista pitäisi Petriläisen mukaan leikata 300 000 euroa.

– Tutkitaan, pystytäänkö teknisestä toimesta leikkaamaan. Sivistystoimesta ei pystytä ottamaan enää yhtään.

Tulonlisäyksiä pitäisi löytää 400 000 euroa.

Lisäksi sosiaali- ja terveyspalvelumenoja pitää Petriläisen mukaan leikata kolmella miljoonalla eurolla aiemmin päätetyn tavoitteen mukaisesti.

Petriläinen muistuttaa, että valtuusto oli jo ennen koronaepidemiaa päättänyt leikata toimintamenoista neljä miljoonaa euroa ja alentaa henkilöstömenoja pysyvästi 1,5 miljoonaa euroa vuodessa.

Korona on vaikeuttanut yritysten toimintaa sekä aiheuttanut työttömyyttä ja lomautuksia. Siksi verotulojen arvioidaan pienenevän tänä vuonna 11 miljoonalla eurolla. Kaupungin toimintatuottojen arvioidaan pienenevän noin miljoonalla eurolla. Toimintamenot kasvavat miljoonalla eurolla.

Sote-menoja koronan on arvioitu lisäävän kolmen miljoonan euron verran.

Valtion koronakompensaatiot vakauttavat kaupungin taloutta seitsemällä miljoonalla eurolla.

– Kompensaatio kattaa tämän vuoden verotulomenetykset 90-prosenttisesti. Toimintakulujen lisäyksiä ja toimintatuottojen vähennyksiä se ei kata, Petriläinen sanoi.

Petriläinen ennakoi, että koronan aiheuttama verotulojen alenema ei pysähdy tähän vuoteen. Hän arvioi verotulojen pienenevän ensi vuonna aiempiin arvioihin verrattuna kolmella miljoonalla eurolla, seuraavana vuonna yhdeksällä miljoonalla eurolla ja sitä seuraavana vuonna seitsemällä miljoonalla eurolla. Vaarana on, että taseeseen kertyy vuoteen 2024 mennessä jopa 20 miljoonaa euroa alijäämää.

Sote-uudistus veisi vuoden 2023 alussa toteutuessaan kaupungin tuloveroprosentista 12,5 yksikköä kaupungin valtiolle. Jäljelle jäävillä verotuloilla ei kateta 20 miljoonan euron alijäämää.

– Pakko on luoda puskuria, muuten edessä on mittavia veronkorotuksia, Petriläinen sanoo.