Savonlinnan kaupunginvaltuusto äänestää maanantaina veroprosenteista — Valtuusto ottanee kantaa myös sote-kiinteistöjen myymiseen

Äänestykset voittanee kaupunginhallituksen esitys, jonka mukaan kiinteistöveroprosentit alenevat 0,03 yksiköllä ja tuloveroprosentti puolella yksiköllä.

Vesa Vuorela

Veroprosentit pienentynevät Savonlinnassa kaupunginhallituksen esittämällä tavalla.
Veroprosentit pienentynevät Savonlinnassa kaupunginhallituksen esittämällä tavalla.

Savonlinnan kaupunginvaltuusto äänestää tänään veroprosenteista. Äänestykset voittanee kaupunginhallituksen esitys, jonka mukaan kiinteistöveroprosentit alenevat 0,03 yksiköllä ja tuloveroprosentti puolella yksiköllä. Uudeksi tuloveroprosentiksi tulee 22.

Suurimmat valtuustoryhmät ovat pääsääntöisesti hallituksen veroprosenttiesitysten kannalla.

Ainakin vihreät ja vasemmistoliitot vastustavat tuloveroprosentin alentamista.

— Emme jaksa uskoa, etteikö veroprosenttia pitäisi kohta rumpata takaisin ylöspäin, kun ajatellaan opettajankoulutuksen lopettamista kaikkine seuraamuksineen, sanoo vihreiden ryhmän varapuheenjohtaja Tiina Strandén.

Vihreät vastustavat myös kiinteistöveroprosenttien alentamista 0,03 yksiköllä. Vasemmistoliitto alentaisi vakituisen asunnon kiinteistöveroa mutta ei muita kiinteistöveroja.

Kristillisdemokraatit keventäisivät yleistä kiinteistöveroprosenttia esitettyä vähemmän, jotta lentoliikenteen tuen mahdolliseen lisärahoitukseen saataisiin 60 000 euroa kiinteistöverotuloista eikä sitä tarvitsisi ottaa työllistämispalvelujen omarahoituksesta.

Kristillisdemokraatit harkitsevat myös esittävänsä yleishyödyllisille yhteisöille vapautusta kiinteistöveroista.

Veroprosenteista päätettyään valtuusto ryhtyy käsittelemään talousarviota.
Jos talousarviota ei ehditä käsitellä nyt loppuun, sen käsittely jatkuu 27. marraskuuta. Kaikkia talousarviota koskevia äänestyksiä ei siten välttämättä käydä ensimmäisessä talousarviokokouksessa.

Talousarviota käsitellessään valtuusto äänestää ainakin yksityistierahoista. Keskustan ryhmä esittää, että yksityistierahoihin lisättäisiin 25 000 euroa. Tuon summan kaupunginhallitus kaupunginjohtajan esityksen perusteella nipisti teknisen lautakunnan esittämästä yksityistieavustusten määrärahoista.

Lentoliikenteestäkin äänestetään, sillä vasemmistoliitto esittää, että kaupunki ei tukisi lentoliikennettä lainkaan. Yhteensä kaupungilta tarvitaan lentoliikenteen tukeen 1,26 miljoonaa euroa vuodessa.

SDP toistaa valtuuston budjettikokouksessa esityksensä, jonka mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen käytössä olevia kiinteistöjä ei myytäisi neuvottelematta Sosterin kanssa. Tähän näkemykseen yhtyvät ainakin vihreät, samoin ne kokoomusvaltuutetut, jotka ryhmäpuheenjohtaja Lea Sairanen oli tavoittanut maanantaina iltapäivään mennessä.

Myös keskusta ottaa sote-kiinteistöjen myymisen uudelleen mietintään ryhmäkokouksessaan ennen valtuustoa, kertoo keskustan ryhmäpuheenjohtaja Reima Härkönen.

Maanantain valtuuston kokouksessa syntyvä sote-kiinteistöjen myymistä koskeva linjaus konkretisoituu heti tiistaina, kun teknisen lautakunnan on määrä päättää, hyväksyykö kaupunki Attendo Oy:n tekemän, Karpalokotia koskevan ostotarjouksen.


Kaupunginvaltuuston kokous alkaa maanantaina kello 17. Itä-Savo kertoo valtuuston päätöksistä verkossa maanantaina sekä tiistain ja keskiviikon printtilehdissä.

Jaana Hänninen

Jaana Hänninen