Hanna Kosonen: LUT:n lähtö Savonlinnasta on todella suuri pettymys — Rehtori Juha-Matti Saksa kertoo, että Savonlinnaan on ollut vaikea saada alan osaajia töihin

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) vetää tutkijaryhmänsä pois Savonlinnasta, koska ryhmän vetäjä on valittu Lappeenrantaan.

Tuija Pauhu

Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Hanna Kosonen kertoo 
tehneensä sen eteen pitkään töitä, jotta Lappeenrannan teknillinen 
yliopisto olisi voinut jatkaa tutkimustyötään Savonlinnassa.
Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Hanna Kosonen kertoo tehneensä sen eteen pitkään töitä, jotta Lappeenrannan teknillinen yliopisto olisi voinut jatkaa tutkimustyötään Savonlinnassa.

Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.) sanoo olevansa erittäin pahoillaan, että Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) vetää tutkijaryhmänsä pois ja lopettaa toimintansa näin Savonlinnassa.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa antaa puolestaan kiitosta erityisesti Hanna Kososen pitkään jatkuneelle työlle, jotta LUT olisi pysynyt tutkijoineen Savonlinnassa.

Savonlinnassa on ollut Saksan mukaan vuosien ajan monenlaista tahtoa rakentaa olot sellaisiksi, että LUT olisi voinut tänne jäädä.

— Erityisesti Kosonen on tehnyt parin viime vuoden aikana tämän eteen valtavan määrän työtä. Hänelle voisi antaa siitä vaikka mitalin, Saksa sanoo.

LUT on päättänyt sulauttaa Savonlinnassa vuodesta 2015 toimineen materiaalifysiikan tutkijaryhmänsä Lappeenrannan kampukselle.

Savonlinnan sivutoimipiste lakkaa vähitellen vuoden 2019 huhtikuun loppuun mennessä.

Hanna Kosonen sanoo olevansa siirrosta todella pettynyt.

— Kaupungillamme ei olisi varaa menettää yhtään ainoaa yhteistyökumppania ja yhteistä toimijaa. Ei kerrassaan yhtään ainoaa.

Hän kertoo olleensa jo parisen vuotta tietoinen siitä, että LUT:n Savonlinnan sivutoimipisteen tilanne on ollut kriittinen.

— Juuri sen vuoksi olen koittanut löytää pysyviä ratkaisuja, mutta on aika haasteellista taistella yksin muita voimia vastaan.
Kosonen sanoo, ettei hän ala kerrata, keitä tai mitä voimia vastaan hän on käynyt taisteluaan.

Rehtori Juha-Matti Saksa sanoo tilanteen muuttuneen erityisesti sen vuoksi, että seitsemän hengen tutkijaryhmää Savonlinnassa vetänyt professori Kari Ullakko on valittu materiaalifysiikan professoriksi tämän vuoden toukokuun alusta LUT:n Lappeenrannan kampukselle.

Kari Ullakko puolestaan toteaa, että Savonlinnassa on saavutettu nyt se kasvun raja, minkä jälkeen siirtyminen Lappeenrantaan on tärkeää Savonlinnan alueen teknologiateollisuuden samoin kuin LUT:n laboratoriotoiminnan näkökulmasta.

Hän myös muistuttaa Lappeenrannan kampuksella olevan sellaista välttämätöntä laitteistoa, jota tutkimustyössä tarvitaan päivittäin.

Rehtori Juha-Matti Saksa viittaa myös Savonlinnan saamaan aikaisempaan nyrkiniskuun, jonka se joutui kokemaan yliopistopaikkakuntana.

Soila Puurtinen

Professori
 Kari Ullakon mukaan Savonlinnassa on nyt saavutettu sellainen kasvun 
raja, mikä on oleellista yliopiston laboratorioiden kehittymisen 
kannalta. 
Professori Kari Ullakon mukaan Savonlinnassa on nyt saavutettu sellainen kasvun raja, mikä on oleellista yliopiston laboratorioiden kehittymisen kannalta. 

Hänen mukaansa LUT:n sivutoimipisteen tulevaisuus on ollut epävakaalla pohjalla siitä lähtien, kun Itä-Suomen yliopisto ilmoitti lähtevänsä Savonlinnasta ja siirtävänsä opettajankoulutuksen Joensuuhun.

— Meillä on ollut suoranaisia vaikeuksia saada rekrytoitua päteviä osaajia Savonlinnaan. Ja jos on saatu, niin toisinaan näitä osaajia on ollut hyvin vaikea saada pysymään täällä, Saksa kertoo.

Hänen käsityksensä mukaan LUT:n sivutoimipisteen lopettaminen ei ole tullut yllätyksenä Savonlinnan kaupungin ylimmälle johdolle.

— Varmasti kaupunginjohto on tiennyt näistä haasteistamme jo pitkään, Saksa toteaa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Hanna Kosonen sanoo tilanteen olevan harmillinen, mutta tutkimuksen alalla toki Savonlinnan Kuitulaboratorion asemaa on voitu vahvistaa koko ajan yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun  XAMK:n kanssa.

— Kuitulaboratorioon on nyt saatu merkittävää valtion tukea useiden vuosien hakemisen jälkeen. Ja totta kai jatkossa kaikki muutkin mahdollisuudet saada kaupunkiin uutta tutkimustoimintaa on perattava mahdollsimman tarkkaan ja perusteellisesti.

Itä-Savo ei ole tavoittanut yrityksistä huolimatta Savonlinnan kaupunginjohtajaa Janne Lainetta kommentoimaan LUT:n sivutoimipaikan lopetusuutista.


Juttua korjattu klo 15.50. Kaakkois-Suomen yliopisto korvattu nimellä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu.