Sosterin valtuusto valitsi Kuopion Savonlinnan seudun ainoaksi sote-suunnaksi — ”Ruutia ei tuhlata monen kanssa neuvottelemiseen”, sanoi valtuuston puheenjohtaja Ahti Myllys

Yhtymähallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen (kesk.) kertoi seudun saaneen demariministereiltä tarjouksen valita oma sote-suuntansa tulevassa sote-maakunta-uudistuksessa.

Jaana Hänninen

Savonlinnan kaupunginhallituksen jäsen Ari Silvennoinen (sd. vasemmalla), yhtymävaltuuston puheenjohtaja, Rantasalmen kunnanvaltuutettu Ahti Myllys (kok.) sekä Sulkavan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisa Ralli (kesk.) kertovat keskustelun Sosterin jäsenkunnissa olevan sensuuntaista, että kuntien edustajat tohtivat Sosterin valtuustossa ottaa selvän suunnan kohti Pohjois-Savoa.
Savonlinnan kaupunginhallituksen jäsen Ari Silvennoinen (sd. vasemmalla), yhtymävaltuuston puheenjohtaja, Rantasalmen kunnanvaltuutettu Ahti Myllys (kok.) sekä Sulkavan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisa Ralli (kesk.) kertovat keskustelun Sosterin jäsenkunnissa olevan sensuuntaista, että kuntien edustajat tohtivat Sosterin valtuustossa ottaa selvän suunnan kohti Pohjois-Savoa.

Sosterin valtuusto päätti torstaina yksimielisesti, että Sosteri valmistelee erikoissairaanhoidon yhdistämistä ja myöhemmin mahdollista maakunta-sotea vain yhteen suuntaan eli Pohjois-Savon suuntaan.

— Tämä tarkoittaa, että ruutia ei tuhlata monien kanssa neuvottelemiseen, kuittasi yhtymävaltuuston puheenjohtaja Ahti Myllys (kok.) Rantasalmelta kokouksen lopuksi.

Yhtymävaltuusto myös totesi, että sosiaali- ja terveysministeriö on pyynnöstä luvannut osallistua Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Sosterin yhteiseen selvitykseen.

Samassa kokouksessa yhtymävaltuusto laittoi muodollisen pisteen erikoissairaanhoidon yksityistämisen valmistelulle, josta yhtymähallitus tosin on käytännössä päättänyt jo aiemmin.

Nousiainen: Meille annettiin tarjous, että saamme valita sote-suuntamme

Yhtymähallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen (kesk.) Savonlinnasta esitteli valtuustolle tilanteen.

Nousiainen totesi pääministeri Antti Rinteen (sd.), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) sekä kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) todenneen elokuussa Savonlinnassa käydessään, että pääministerin Savonlinnalle lupaaman elinvoimapaketin ehtona on, että Sosteri luopuu erikoissairaanhoidon yksityistämissuunnitelmasta.

Nousiainen totesi myös, että keskussairaalan toimintojen turvaaminen on osa elinvoimapakettia.

— Tähän liittyi myös tarjous, että saamme valita sote-suuntamme tulevassa maakunta-sote-uudistuksessa. Ministerien tahto oli, että Savonlinnan kaupunki ja Sosteri ilmoittaisivat toiveensa kahden kuukauden kuluessa. Näissä merkeissä olemme nyt koolla, Nousiainen sanoi.

Kahden kuukauden määräaika päättyy lokakuun lopussa.

Nousiainen korosti, että nyt ei ole kysymys maakuntajakokysymyksestä vaan ainoastaan sote-suunnasta.

Tässä vaiheessa ei myöskään otettu kantaa siihen, esitetäänkö jäsenkunnille Itä-Savon sairaanhoitopiirin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin yhdystymistä jo ennen sote-maakunta-uudistuksen toteutumista. Sairaanhoitopiirien yhdistämistä koskeva selvitys on valmis ja tulee lähiviikkoina julkiseksi ja käsittelyyn.

”Essotelta tällaista sanomaa ei ole tullut vähimmässäkään määrin”

Kaikissa ryhmäpuheenvuoroissa kannatettiin sote-valmistelua Pohjois-Savon kanssa.
Markku Valjakka (sd.) Savonlinnasta totesi SDP:n ryhmäpuheenvuorossa lukuisten selvitysten osoittavan, että Pohjois-Savon suunta turvaa erikoissairaanhoidon Savonlinnassa.
— Essotelta tällaista sanomaa ei ole tullut vähimmässäkään määrin, Valjakka sanoi.
— Erikoissairaanhoidon palvelujen turvaamisen kannalta yhteistyö Pohjois-Savon sairaainhoitopiirin ja Kuopion yliopistosairaalan kanssa on luonteva ja paras suunta, Mikko Sairanen (kok.) sanoi kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja vihreiden ryhmäpuheenvuorossa.
— Erikoissairaanhoidon yksikön säilyttäminen on elämän ja kuoleman kysymys koko seutukunnalle, Erkki Pennanen (kesk.) totesi keskustan ryhmäpuheenvuorossa.


Sosterin valtuusto tuo kuntien äänen päätöksentekoon — Sulkavan ja Savonlinnan omat viralliset linjaukset puuttuvat vielä

Myllys totesi, että Sosterin valtuusto käyttää omistajaohjauksen eli kuntien ääntä Sosterissa.

— Tuotte sairaanhoitopiirin toimintaan taustakuntienne mielipiteen, Myllys sanoi.

Ministeriö siis pyysi sote-suuntautumisesta kantaa Savonlinnalta ja Sosterilta. Sosteri päätti pyytää lokakuun loppuun mennessä linjausta myös muilta jäsenkunniltaan eli Rantasalmen, Sulkavan ja Enonkosken kunnilta.

Rantasalmen ja Enonkosken kunnanhallitukset ovat tehneet kunnanvaltuustoille yksimieliset esitykset siitä, että kunnat suuntautuisivat sote-valmistelussa Pohjois-Savoon.

Sen sijaan Sulkavan kunnanhallitus ei ole vielä käsitellyt asiaa. Savonlinnan kaupunginhallitus hyväksyi tällä viikolla kaupunginjohtaja Janne Laineen esityksen, jonka mukaan asiaa selvitellään vielä ja annetaan myös kaupunkilaisille mahdollisuus ottaa asiaan kantaa.

Sulkavalaiset ja savonlinnalaiset Sosterin valtuutetut eivät ole saaneet asiaan minkäänlaista virallista evästystä kunniltaan. Epävirallistakaan evästystä ei ole tullut suuntaan eikä toiseen.

Sulkavan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisa Ralli (kesk.) on myös Sosterin yhtymähallituksen jäsen. Ralli ei kuitenkaan nähnyt ongelmallisena, että Sosterin valtuusto otti asiaan kantaa jo nyt. Hän uskoo, että Sulkavan kunnan linja aikanaan on samansuuntainen.

— Savonlinnan palvelut ovat meitä lähinnä ja luontaiset hoitopolut suuntautuvat Kysiin. Puolustan seudullisia palveluja, työpaikkoja ja hoitoalan koulutusta. Uskon, että yhteistyö Pohjois-Savon kanssa helpottaa myös rekrytointia, Ralli sanoo.

Sosterin yhtymähallituksen varapuheenjohtaja Ari Silvennoinen (sd.) on myös Savonlinnan kaupunginhallituksen jäsen. Hän kuitenkin jäävää kaupunginhallituksessa itsensä sote-suuntaa käsiteltäessä. Silvennoisen mielestä asia voitiin käsitellä Sosterin valtuustossa jo nyt.

— Prosessi on niin varmalla pohjalla, Silvennoinen sanoo. Hän toteaa, että sosiaalidemokraattina hän saa vahvan selkänojan myös SDP:n kunnallisjärjestön kannanotosta, jossa sote-suunta otetaan Kuopioon.