Vuokratalojen tukilaki eduskuntaan — Savonlinnan Vuokratalojen toimitusjohtaja Hannu Kurki toivoo lakiin lisättäväksi rakennemuutospykälää, joka toisi lisää apua Savonlinnaan

Rakennemuutoskuntien erityispykälä puuttuu hallituksen esityksestä.

Timo Seppäläinen

Savonlinnan Telakkatiellä purettiin kesällä Vuokratalojen asuntoja. Arkistokuva.
Savonlinnan Telakkatiellä purettiin kesällä Vuokratalojen asuntoja. Arkistokuva.

Valtioneuvosto esittää tehostettavaksi aravavuokratalojen taloudellisia tukitoimia. Eduskunnan käsittelyyn annettiin torstaina lakiesitys, jonka mukaan muun muassa vuokratalojen purkamisen yhteydessä anteeksi annettavien lainojen määrä eli purkuakordi nousisi 60 prosentista enintään 70 prosenttiin.

Savonlinnan Vuokratalot Oy:n toimitusjohtaja Hannu Kurki on pahoillaan siitä, että lakiesitys ei sisällä selvitysmies Hannu Rossilahden ehdottamia merkittävästi suurempia helpotuksia. Rossilahden esitykseen kuuluvan ”case Savonlinna” -mallin mukaan vaikeimpien asuntomarkkinaongelmien kanssa painivien kuntien purkuakordi voisi olla jopa 95 prosenttia, samoin purkuavustus.

Kurki toivoo, että Rossilahden taannoinen esitys voisi jossain muodossa toteutua.

— Pitäisi rakentaa vastaavantyyppinen kriteeristö kuin on rakennemuutoskuntien nimeämisessä. Jos kriteerit täyttyvät, voisi vuokratalojen tukemisessa olla laajempi keinovalikoima, Kurki sanoo.

Rossilahden esitykset toisivat Kurjen laskelmien mukaan Savonlinnan Vuokrataloille ja Savonlinnan Opiskelija-asunnoille yhteensä noin 8—9 miljoonaa euroa lisää valtion tukea asuntojen purkamista varten. Eduskunnalle annetun lakiesityksen vaikutus on vähäisempi.

Se hyvä puoli eduskunnalle torstaina annetussa lakiesityksessä Kurjen mukaan on, että purkuakordit ja avustukset voi saada käyttöön ennaltaehkäisevästi jo ennen kuin vuokrataloyhtiö on ajautunut merkittäviin taloudellisiin vaikeuksiin.

— Tästä voi olla apua Savonlinnan Vuokratalot Oy:lle, mutta Savonlinnan opiskelija-asunnot Oy olisi joka tapauksessa täyttänyt kaikki nykyisenkin lain avustusehdot, Kurki sanoo.

Savonlinnan Vuokratalot Oy purki jo viime kesänä useita kerrostaloja, yhteensä 107 asuntoa.