Viimeinen kuljetus lähtee tänään — Savonlinnan vastaanottokeskus tyhjenee

Lehtiniemen vastaanottoyksikön viimeiset asukkaat pakkaavat tänään tavaransa.

Tuija Pauhu

Perjantaina Savonlinnan vastaanottokeskuksesta siirretään pois sen viimeiset asukkaat.
Maahanmuuttovirasto päätti joulukuussa sulkea noin 2 400 majoituspaikkaa, mukaan lukien Savonlinnan kaikki yksiköt. Varpalan metsäkoulun yksikkö lakkautettiin jo maaliskuussa.

Savonlinnan vastaanottokeskuksen johtaja Janne Sairanen kertoo, että Lehtiniemen yksikön asukkaita on kuljetettu viime viikkoina Lieksaan, Imatralle ja Mikkeliin. Lapsiperheet jättivät yksikön jo torstaina, ja perjantaina siirretään pois keskuksen viimeiset miehet.

Sairanen sanoo, että Savonlinnan vastaanottokeskus oli poikkeuksellisen rauhallinen.
— Nyt kun toiminta päättyy, on ilo todeta, että meidän keskuksessamme ei ollut kertaakaan tarvetta pyytää poliisia rauhoittamaan tilannetta keskuksen sisätiloihin.
Sairanen tarkentaa, että silloin kun poliisi on pitänyt kutsua selvittämään asukkaiden välisiä jännitteitä, osapuolet ovat itse sopineet asiansa ja ilmoittautuneet poliisille jo yksikön pihalla.
Johtaja kehuu myös, että Savonlinnassa henkilökunta ei ole kokenut uhkaavia tilanteita, eivätkä vastaanottokeskuksen asukkaat ole saaneet rikossyytteitä.
— Joku näpistysrikos ja juoppoputka ovat ne isoimmat, mitä on tapahtunut.

Savonlinnan vastaanottokeskuksessa asui enimmillään melkein sata lasta. Kesän jälkeen he jatkavat koulunkäyntiä uuden paikkakunnan kouluissa.
— Ihmiset olisivat mieluiten käyneet turvapaikkaprosessinsa läpi loppuun asti täällä, Sairanen sanoo.
— Turvapaikanhakijat ovat olleet meitä kohtaan tukevia ja myötäeläviä. Samalla tavalla meillä loppuu keskuksen toiminta ja heillä loppuu täällä asuminen, hän kuvailee Lehtiniemen tunnelmia.

Markus Kuokkanen

Anniina Jeskanen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat