Kolme saimaannorppaa hukkui muikkuverkkoihin kesän aikana

Kuolleisuus on normaalilla tasolla. Muikkuverkkoihin hukkuminen on puolestaan harvinaista.

Metsähallitus / Vesa Nikkanen, Metsähallitus / Vesa Nikkanen

Saimaannorppia hukkuu verkkoihin vuosittain kahdesta seitsemään yksilöä.
Saimaannorppia hukkuu verkkoihin vuosittain kahdesta seitsemään yksilöä.

Metsähallituksen mukaan kuluneen kesän aikana kolme saimaannorppaa on kuollut muikkuverkkoihin.

Norpat ovat syöneet muikkuja verkoista, jolloin ne ovat takertuneet niihin. Muikkuverkot ovat luvallisia ja kalastajat pahoillaan tapahtuneesta.

Kaikkiaan viisi saimaannorppaa on hukkunut verkkoihin kuluvan vuoden aikana. Kuolleisuus on normaalilla tasolla, sillä vuosittain verkkoihin hukkuu keskimäärin 2—7 norppaa.

Yhdessä tapauksista norppa irtosi verkosta sitä nostettaessa. WWF:n vapaaehtoiset sukeltajat noutivat norpan ruhon, sillä ruhot ovat tärkeitä norppakannan seurannan ja tutkimuksen kannalta.

Saimaannorppien kuoleminen muikkuverkkoihin on poikkeuksellista. Metsähallituksen mukaan norppien nykyinen kalastuskuolleisuus ei estä norppakannan kasvua, mutta hidastaa sitä.
— Norppakannan suojelussa tärkeää on kevätaikainen verkkokalastuksen rajoitus kuuttien suojaksi ja vahvalankaisten, jopa aikuisia norppia tappavien pyydysten, ympärivuotinen käyttökielto, ylitarkastaja Tero Sipilä kertoo Metsähallituksen tiedotteessa.

Metsähallitus kehottaa ihmisiä ilmoittamaan vastaisuudessakin kuolleina löytämistään norpista metsähallitukselle puhelimitse numeroon 0206 39 5000 tai sähköpostitse osoitteella saimaannorppa@metsa.fi.